-Μέσω ενός πενταπλού ελεγκτικού μηχανισμού, η ελληνική Κυβέρνηση ετοιμάζεται να εξαπολύσει σαρωτικούς ελέγχους σε 280.000 επιχειρήσεις, που απασχολούν προσωπικό, σε αυτοαπασχολουμένους και σε όσους αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου

Όπως υποστηρίζουν παράγοντες του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας μας, σαρωτικούς ελέγχους σε 280.000 επιχειρήσεις, που απασχολούν προσωπικό, σε αυτοαπασχολουμένους και σε όσους αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών («μπλοκάκια»), ετοιμάζεται να εξαπολύσει η Κυβέρνηση. Στόχος της είναι να βάλει σε ακόμα μία «μέγκενη» τον επιχειρηματικό κόσμο, ο οποίος επιχειρεί να επιβιώσει από το νέο “φορο-τσουνάμι” του 2017, από την νέα κλίμακα των ελεύθερων επαγγελματιών (με συντελεστή έως 45%), από την 100% προκαταβολή, που θα έρθει με το εκκαθαριστικό του 2017, αλλά και από το ασαφές, ακόμη, καθεστώς του νέου «χαρατσιού» του 26,9%.
Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, η ελληνική Κυβέρνηση επιχειρεί να αναγάγει ως «σημαία» της το κυνήγι της αδήλωτης εργασίας, της «σκιώδους» μισθωτής απασχόλησης, της εισφοροδιαφυγής, αλλά και των οφειλετών, ακόμα και ποσών κάτω των 5.000 ευρώ.
Η διασφάλιση αυτή της «νομιμότητας» στην αγορά εργασίας γίνεται μέσω ενός πενταπλού ελεγκτικού μηχανισμού, που ήδη υπάρχει, αλλά ενισχύεται επικοινωνιακά αλλά και ουσιαστικά.

Αντικείμενο της «καραντίνας», που επιβάλει το Υπουργείο Εργασίας είναι η αδήλωτη, ανασφάλιστη, αυθαίρετη και «ασυνδικάλιστη» εργασία!

Ο λόγος είναι για τους κρίσιμους ελεγκτικούς φορείς, που υπάγονται στο Υπουργείο Εργασίας (ΣΕΠΕ, ΕΦΚΑ, ΚΕΑΟ, ΟΑΕΔ, ΟΜΕΔ), ενώ χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, ότι αυξάνονται από 27 σε 1.000 οι ελεγκτές του ΕΦΚΑ…
Μάλιστα, η Υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, πρόσφατα δήλωσε, ότι θα επιβάλει «φρένο» σε όσους αμείβονται με δελτία παροχής υπηρεσιών, στην περίπτωση, που αυτά υποκρύπτουν σχέση εξαρτημένης εργασίας. Γι’ αυτό, από εδώ και πέρα, οι «μπλοκάκηδες» θα δηλώνονται σε μία ενιαία ηλεκτρονική πλατφόρμα, μέσω της οποίας θα γίνονται οι έλεγχοι.
Παράλληλα με τους εργοδότες, θα δεχθούν άγριο «κυνήγι» –υπό την απειλή κατάσχεσης τραπεζικών λογαριασμών– και όσοι αυτοαπασχολούμενοι έχουν ακόμα και ελάχιστες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα Ταμεία τους (τέως ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ).
Ουσιαστικά, αντικείμενο της «καραντίνας», την οποία θα επιβάλουν όλοι οι κρίσιμοι φορείς, που υπάγονται στο Υπουργείο Εργασίας (ΣΕΠΕ, ΕΦΚΑ, ΚΕΑΟ, ΟΑΕΔ, ΟΜΕΔ), θα είναι η αδήλωτη, ανασφάλιστη, αυθαίρετη και «ασυνδικάλιστη» εργασία.

Η Κυβέρνηση θέλει να πείσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ να αποδεχθεί το σκληρό πακέτο μέτρων, που απαιτούν οι δανειστές για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση

Στόχος της «καραντίνας» αυτής είναι η «δήλωση» και η ασφάλιση των εργαζομένων, η υπογραφή και τήρηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας (μεταξύ εργαζομένων-εργοδοτών) και, ταυτόχρονα, η επανένταξη των απολυμένων στην αγορά εργασίας.
Ουσιαστικά, η Κυβέρνηση επιχειρεί, επικαλούμενη την θεαματική αυτή επιβολή της «νομιμότητας», να πείσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ να αποδεχθεί το σκληρό πακέτο μέτρων, που απαιτούν οι δανειστές, στο πλαίσιο του νέου εργασιακού, προκειμένου να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος.
Μέσα από την δημιουργία αυτού του ασφυκτικού πλέγματος πενταπλού ελέγχου, η Κυβέρνηση θέλει να αποδείξει εσωκομματικά και πολιτικά, ότι διατηρεί τον «έλεγχο» στο εργασιακό, την ώρα που θα «αποχρωματίζει» τις «κόκκινες γραμμές» στην διαπραγμάτευση!
Σύμφωνα με τους παράγοντες της αγοράς, ο έλεγχος σε όλα τα παραπάνω πέντε πεδία του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας σε βάρος των εργοδοτών και των αυτοαπασχολουμένων θα αποτελέσει ένα πρόσχημα και μια δικαιολογία, ώστε οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να αποδεχθούν την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, τον καθορισμό του κατώτατου μισθού από το κράτος (και όχι από τους κοινωνικούς εταίρους) και την υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών, όπως απαιτούν οι δανειστές.

Πως θα γίνεται ο έλεγχος στα πέντε πεδία του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας

-1. Θα συσταθεί ενιαία ηλεκτρονική πλατφόρμα για τα «μπλοκάκια». Στον ευαίσθητο χώρο των δελτίων παροχής υπηρεσιών, ετοιμάζεται η δημιουργία μιας «ενιαίας ηλεκτρονικής πλατφόρμας», στην οποία θα δηλώνεται όποιος εργαζόμενος αμείβεται με δελτίο παροχής υπηρεσιών, μαζί και ο εργοδότης του, αλλά και οι αποδοχές του από αυτόν.
Έτσι, το Υπουργείο Εργασίας θα «γνωρίζει», ποιο μπλοκάκι απασχολείται σε ποιον εργοδότη, αν υποκρύπτεται σχέση εξαρτημένης εργασίας, ενώ παράλληλα θα διευκολύνεται ο υπολογισμός των μηνιαίων τρεχουσών εισφορών τις οποίες θα πρέπει να καταβάλλει κάθε μήνα, βάσει του νέου συστήματος (διπλό «χαράτσι» 26,9% επί του καθαρού δηλωτέου εισοδήματος του).
Παράλληλα, ο ΣΕΠΕ (Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας) θα ενισχύσει την προσπάθειά του για την «πάταξη» της αδήλωτης εργασίας. Πέραν της αύξησης των επιτόπιων ελέγχων στους χώρους εργασίας, το υπ. Εργασίας ετοιμάζει και άλλους τρόπους καταγραφής των εργαζομένων.

-2. Ο ΕΦΚΑ (Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης) θα αναλάβει την «πάταξη» της εισφοροδιαφυγής. Κοντά στους 1.000 από τους 8.000 υπαλλήλους των Ταμείων κύριας ασφάλισης, τα οποία από 1/1/2017 έχουν ενταχθεί στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, προβλέπεται να στελεχώσουν τις υπηρεσίες ελέγχου τού τέως ΙΚΑ στους χώρους εργασίας.

-3. Το ΚΕΑΟ (Κέντρο Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών) θα «κυνηγήσει» όλους τους οφειλέτες των Ταμείων, ανεξαρτήτως ύψους οφειλής, εφ’ όσον δεν την έχουν ρυθμίσει. Πριν λήξει το 2016, μεταφέρθηκαν στα μητρώα του ΚΕΑΟ και όσοι χρωστούσαν ποσά ακόμα και κάτω από τα 5.000 ευρώ. Οι οφειλέτες αυτοί, μαζί με εκείνους, που χρωστούν πάνω από 5.000 ευρώ, θα υποστούν κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, αν δεν ρυθμίσουν τις οφειλές τους.
Εκτιμάται, ότι πάνω από 650.000 οφειλέτες θα εγγραφούν τελικώς στα μητρώα του ΚΕΑΟ, έναντι 300.000 περίπου που ήταν εγγεγραμμένοι μέχρι πρότινος.

-4. Ο ΟΜΕΔ (Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας) θα αναλάβει την διαδικασία «συμφιλίωσης» μεταξύ εργαζομένων-εργοδοτών σε περιπτώσεις ρήξης στις σχέσεις τους ή αδυναμίας υπογραφής συλλογικής σύμβασης εργασίας.
Η Κυβέρνηση ζητά από τους δανειστές την επαναφορά της δυνατότητας μονομερούς προσφυγής των εργαζομένων στον ΟΜΕΔ, βασιζόμενη και σε σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Οι δανειστές διαφωνούν και επιμένουν, πως μόνο διμερώς (δηλαδή τόσο από πλευράς εργαζομένων όσο και εργοδοτών) θα πρέπει να υπάρχει προσφυγή στον ΟΜΕΔ, όπως προβλέπει το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο.
Ενώ σοβεί αυτή η κόντρα Κυβέρνησης-«Θεσμών», το Υπουργείο Εργασίας έχει συμβάλει στην «συμφιλίωση» εργαζομένων-εργοδοτών σε 300 περιπτώσεις επιχειρήσεων μέχρι σήμερα. Ακόμα και στην περίπτωση, που δεν γίνει δεκτό από τους δανειστές το αίτημά της για επαναφορά της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων και της κατίσχυσής τους έναντι των επιχειρησιακών, στόχος της Κυβέρνησης είναι να υποστηρίξει «στην πράξη» την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

-5. Ο ΟΑΕΔ (Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού) θα αναλάβει την προστασία όσων εργαζομένων χάνουν τη δουλειά έπειτα από μια ομαδική απόλυση, δεδομένου, ότι οι σχετικές διαδικασίες αναμένεται να διευκολυνθούν στο πλαίσιο του νέου εργασιακού (π.χ., θα καταργηθεί η κρατική προέγκριση των ομαδικών απολύσεων, η οποία ισχύει έως σήμερα).
Συγκεκριμένα, ο ΟΑΕΔ θα χορηγεί τα απαραίτητα επιδόματα ανεργίας, ενώ παράλληλα θα συντονίζει την διαδικασία επανακατάρτισης των απολυμένων.

Ποιοί μηχανισμοί ελέγχου ενεργοποιούνται για την επίτευξη των κυβερνητικών στόχων

Oι μηχανισμοί ελέγχου, που ενεργοποιούνται για την επίτευξη των στόχων αυτών, είναι οι εξής:
– Το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ), που Θα «τρέξει» τον αγώνα κατά της αδήλωτης εργασίας.
– Ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), ο οποίος θα εντείνει τους επιτόπιους ελέγχους σε χώρους εργασίας, αναζητώντας ανασφάλιστους εργασίας.
– Το Κέντρο Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών (ΚΕΑΟ), που θα στήσει «κλοιό» κατασχέσεων στους οφειλέτες των Ταμείων, που δεν ρυθμίζουν τα χρέη τους.
– Ο Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), ο οποίος Θα αναλάβει να επαναφέρει «στην πράξη» τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, και
– ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), που Θα αναλάβει να υποστηρίξει τους απολυμένους εργαζομένους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ