Στην Πελοπόννησο πρόκειται να εγκαταστήσει την έδρα του το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας, όπως προέκυψε κατά τη συνάντηση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρου Τατούλη με τον εντεταλμένο του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικογένειας, Ηλικιωμένων, Γυναικών και Νεότητας κ. Rolf Stockel την Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014 στην έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου επανέλαβε τη βαθιά πίστη των Πελοποννησίων πολιτών στην ουσιαστική και παραδοσιακή Ελληνογερμανική φιλία και τόνισε ότι “με την εξωστρέφειά μας και τη συνέπεια μας η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει καταστεί πλέον ισότιμος και αξιόπιστος εταίρος σε Ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, αλλά και παράγοντας σταθερότητας για τη χώρα. Αυτό γίνεται καθημερινά κατανοητό με τα αιτήματα πολυεπίπεδης και πολυτομεακούς συνεργασίας που λαμβάνει, αλλά και την αποτελεσματικότητα που επιδεικνύει, προς όφελος των πολιτών”. peloponnisos
“Επενδύουμε στη νέα γενιά ως τον πιο ανόθευτο και αξιόπιστο φορέα που μπορεί να καλλιεργήσει βιώσιμες σχέσεις αγαστής και ισότιμης συνεργασίας με τα μέλη της Ευρωπαϊκής και διεθνούς κοινότητας” συνέχισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και υπογράμμισε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα σταθεί αρωγός σε αυτή την προσπάθεια, που ξεκίνησε μετά την πρωτοβουλία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια και του Γερμανού ομολόγου του κ. Γκάουκ.
Ο κ. Stockel από την πλευρά ανέφερε ότι “η Γερμανία και η Ελλάδα επιθυμούν να δημιουργήσουν από κοινού ένα Ίδρυμα για τη Νεολαία, το οποίο βασιζόμενο στο πνεύμα της ζωντανής δημοκρατίας και της κοινωνίας των πολιτών στην Ευρώπη, θα στηρίζει και θα προωθεί την επαφή, την αμοιβαία γνωριμία των πολιτισμών, την ανταλλαγή εμπειριών της νεολαίας και τη μόνιμη συμφιλίωση των λαών μας, χωρίς να επηρεάζεται από τις αλλαγές των κυβερνήσεων των δύο χωρών”.
Σε συνεργασία με περαιτέρω πρωτοβουλίες των δύο χωρών, το κοινό Ίδρυμα Νεολαίας αποσκοπεί μελλοντικά να προωθήσει κυρίως τα εξής:
• την εξωσχολική ανταλλαγή νέων
• τη σχολική ανταλλαγή
• την ανταλλαγή εθελοντικών ομάδων
• την επαγγελματική ανταλλαγή και την πρακτική άσκηση
• την ανταλλαγή εμπειρογνωμόνων για ζητήματα στήριξης των νέων
• επισκέψεις τόπων μνήμης

Στο επίκεντρο αυτής της πρωτοβουλίας βρίσκονται οι νέοι και από τις δύο χώρες, οι οποίοι επιθυμούν να γνωρίσουν κάτι καινούριο, να ξεπεράσουν προκαταλήψεις, αλλά και να ζήσουν μαζί, να εργαστούν και να έχουν ίσες ευκαιρίες σε μια κοινή Ευρώπη. Στο επίκεντρο βρίσκεται επίσης και το εξειδικευμένο προσωπικό, οι εκπαιδευτικοί και όλοι οι παράγοντες, που στηρίζουν και βοηθούν τους νέους, ώστε όλα αυτά να υλοποιηθούν.
Το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας θα αποτελέσει έναν ανεξάρτητο διεθνή φορέα, βασισμένο σε διεθνή διμερή συνθήκη μεταξύ της Ελλάδος και της Γερμανίας και σύμφωνα με τους κανόνες των Ηνωμένων Εθνών, ενώ θα λειτουργήσει κατ’ αντιστοιχία του Γαλλογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας και του Γερμανοπολλωνικού Ιδρύματος Νεολαίας, τα οποία υφίστανται εδώ και 50 και 20 χρόνια αντίστοιχα.

Γραφείο Τύπου Περιφέρειας Πελοποννήσου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ