Στην Βόννη, το Neuss και την Κολωνία οι κάτοικοι πληρώνουν τα ακριβότερα ενοίκια , σε σχέση με το εισόδημά τους, σε όλη την Γερμανία!

φωτό αρχείου

Έρευνα του Ιδρύματος «Hans Böckler» – Ενώ το Μόναχο έχει από τα ακριβότερα ενοίκια στην Γερμανία, οι κάτοικοί του έχουν σχετικά υψηλότερα εισοδήματα, με αποτέλεσμα το ποσοστό του εισοδήματός τους, που δαπανάται για ενοίκιο, να είναι χαμηλότερο σε σχέση με άλλες γερμανικές πόλεις!

Είναι γνωστό, ότι στην Γερμανία και στις περισσότερες χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης, η πλειονότητα των κατοίκων τους δεν διαμένει σε ιδιόκτητες, αλλά σε ενοικιαζόμενες κατοικίες, είτε αυτές ειναι μονοκατοικίες, είτε διαμερίσματα, με αποτέλεσμα ένα σημαντικό ποσό, σε κάποιες περιπτώσεις περισσότερο από το ένα τρίτο του εισοδήματός τους, να  δαπανάται για την πληρωμή του ενοικίου!
Σύμφωνα με έρευνα, που πραγματοποίησε το Ίδρυμα «Hans Böckler», για το ύψος των ενοικίων των κατοικιών στις διάφορες πόλεις της Γερμανίας, η Βόννη, που ήταν η πρωτεύουσα της πρώην Δυτικής Γερμανίας, παρουσιάζει, αναλογικά με το μέσο εισόδημα των κατοίκων της, τα ακριβότερα ενοίκια κατοικιών, αφού υπολογίζεται, ότι το 30,3% του εισοδήματος ενός νοικοκυριού στην πόλη αυτή διατίθεται για το ενοίκιο της κατοικίας του.
Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, στις πόλεις της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, ιδιαίτερα σε αυτές κοντά στον ποταμό Ρήνο, τα ενοίκια παρουσιάζονται αρκετά υψηλά, σε σχέση με ότι ισχύει σε άλλα ομόσπονδα κρατίδια.  Ειδικά στο Neuss και στην Κολωνία, εμφανίζονται τα υψηλότερα ποσοστά αναφορικά με το μερίδιο του μηνιαίου εισοδήματος, που διατίθεται για το ενοίκιο.

Στο Βερολίνο, το ποσοστό του εισοδήματος που δίνεται στο ενοίκιο, είναι το 27,2%, ενώ η μέση τιμή ενοικίασης στην πόλη αυτή είναι  7,69 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο!

Στην έρευνα εξετάστηκαν τα μερίδια αυτά σε 77 μεγαλες πόλεις της Γερμανίας, όπου χρησιμοποιήθηκαν τα δεδομένα από το 2014.
Παρ’ όλο που το Μόναχο έχει τα υψηλότερα ενοίκια στην Γερμανία, καθώς οι κάτοικοι της πρωτεύουσας της Βαυαρίας πληρώνουν κατά μέσον όρο 10,25 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο του διαμερίσματός τους, οι υψηλοί μισθοί, που ισχύουν εκεί, ρίχνουν στο 28,3% το ποσοστό του εισοδήματος, που πηγαίνει για την πληρωμή του ενοικίου.
Στην γερμανική πρωτεύουσα, το Βερολίνο, το ποσοστό του εισοδήματος που δίνεται στο ενοίκιο, είναι το 27,2%, ενώ η μέση τιμή ενοικίασης στην πόλη αυτή είναι  7,69 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Ή τιμή αυτή είναι ελαφρά υψηλότερη από τον γερμανικό μέσον όρο, που είναι 7,41ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Επίσης, σε άλλες μεγάλες γερμανικές πόλεις, όπως στο Αμβούργο και στην Φρανκφούρτη, το μερίδιο του εισοδήματος, που διατίθεται στο ενοίκιο, φθάνει το 28,6% και 28% αντιστοίχως.