Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, εντός ολίγων ημερών θα εκδοθεί η προκήρυξη από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) για το νέο πρόγραμμα «Ψηφιακή Αλληλεγγύη», που θα χορηγεί δωρεάν σε 289.000 δικαιούχους, που έλαβαν το Κοινωνικό Μέρισμα, λάπτοπ ή ταμπλετ αλλά και σύνδεση στο διαδίκτυο για έναν χρόνο. Η ηλεκτρονική αίτηση, που θα κάνουν οι δικαιούχοι θα γίνεται στην ειδική ιστοσελίδα του προγράμματος στο e-inclusion.gr, το οποίο όμως ακόμη δεν έχει ενεργοποιηθεί, αλλά αναμένεται να ανοίξει την επόμενη εβδομάδα για την υποβολή των αιτήσεων των δικαιούχων.YPOLOGISTIS
Ειδικότερα, η προκήρυξη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ), που θα καλεί τους παρόχους να υποβάλάνουν τις αιτήσεις τους για συμμετοχή στο πρόγραμμα «Ψηφιακή Αλληλεγγύη» και την παροχή ηλεκτρονικού εξοπλισμού για πρόσβαση στο διαδίκτυο σε δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος, θα εκδοθεί την επόμενη εβδομάδα. Παράλληλα η ΕΔΕΤ που σχεδίασε και υλοποίησε την ειδική ιστοσελίδα – εφαρμογή, e-inclusion.gr, όπου και θα γίνεται η ηλεκτρονική αίτηση για τα δωρεάν λαπτοπ και τάμπλετ, θα ανοίξει επίσης την εβδομάδα των Χριστουγέννων, ώστε να ενημερώνονται οι ενδιαφερόμενοι.

Η διαδικασία της υποβολής αίτησης

Οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Μερίσματος, κάτοικοι των οκτώ Περιφερειών της χώρας, που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, θα μπαίνουν στο e-inclusion.gr με τους κωδικούς του Taxisnet, θα επιλέγουν το πακέτο με τον εξοπλισμό αλλά και την παροχή Internet, που επιθυμούν και θα προμηθεύονται το ειδικό κουπόνι, συμπληρώνοντας τα στοιχεία τους. Ο οδηγός του προγράμματος αναλύει όλη την διαδικασία, που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι δικαιούχοι της δράσης «Ψηφιακή Αλληλεγγύη»
Όταν οι δικαιούχοι θα έχουν στα χέρια τους το κουπόνι αξίας 230 ευρώ, θα μπορούν με αυτό να αγοράσουν tablet ή laptop. Με δεδομένη την ποικιλία τιμών, που υπάρχει στην αγορά, η συσκευή θα φτάνει να διατίθεται ακόμη και δωρεάν στους δικαιούχους.
Ταυτόχρονα, ο κάθε δικαιούχος θα εξασφαλίζει έκπτωση 12 ευρώ τον μήνα μέχρι και τον Οκτώβριο του 2015 για την απόκτηση ή διατήρηση ευρυζωνικής σύνδεσης internet. Τέλος, το πακέτο περιλαμβάνει και 60 ευρώ για εκπαίδευση επάνω στις νέες τεχνολογίες.
Οι κωδικοί θα αναρτηθούν στην ειδική εφαρμογή σύμφωνα με επικοινωνία του dikaiologitika.gr με την ΕΔΕΤ στις αρχές Ιανουαρίου

Ποιοί ωφελούνται από την “ψηφιακή Αλληλεγγύη”

Όπως είναι ήδη γνωστό, το πρόγραμμα “Ψηφιακή Αλληλεγγύη” αφορά στην παροχή ψηφιακών υπηρεσιών και εξοπλισμού στους δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος που κατοικούν στις 8 Περιφέρειες Σύγκλισης.
Οι δικαιούχοι σύμφωνα με την κατανομή που προβλεπει η απόφαση θα ανέρχονται σε 289.237.
Οι Περιφέρειες που συμμετέχουν και οι κάτοικοι τους δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος θα ωφεληθούν απο την “Ψηφιακή Αλληλεγγύη” είναι:
1.Ανατολική Μακεδονία – Θράκη 47.506 δικαιούχοι
2 Θεσσαλία 52.477 δικαιούχοι
3 Ήπειρος 22.588 δικαιούχοι
4 Δυτική Ελλάδα 57.702 δικαιούχοι
5 Ιόνια νησιά 13.220 δικαιούχοι
6 Πελοπόννησος 40.464 δικαιούχοι
7 Βόρειο Αιγαίο 14.753 δικαιούχοι
8 Κρήτη 40.527 δικαιούχοι
Πιο συγκεκριμένα, οι δικαιούχοι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα:
-Να αποκτήσουν ή να διατηρήσουν διαδικτυακή σύνδεση μέχρι την 31/10/2015 με την παροχή συνδρομής για ευρυζωνική σύνδεση στο διαδίκτυο (σταθερή ή κινητή (mobile) ή δορυφορική).
-Να αποκτήσουν τον απαιτούμενο βασικό εξοπλισμό πρόσβασης στο διαδίκτυο, δηλαδή ηλεκτρονικό υπολογιστή τύπου tablet ή φορητό υπολογιστή τύπου netbook ή laptop.
Να υποστηριχθούν και να ενημερωθούν κατ’ οίκον σε βασικά στοιχεία χρήσης ΤΠΕ (προαιρετικά).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ