Oλοκληρώθηκαν οι εργασίες του 5ου Technology Forum.

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 5ου Technology Forum (www.technology-forum.eu), που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 16 Μαΐου 2018 στο ΚΕΔΕΑ του ΑΠΘ, στο πλαίσιο της Eβδομάδας Τεχνολογίας, Πληροφορικής, Καινοτομίας, Εξωστρέφειας και Εκπαίδευσης «ThessWeek» (http://thessweek.gr/ ).

Για ακόμη μία χρονιά παρουσιάστηκαν από παραγωγικούς φορείς, Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα σημαντικές τεχνολογίες αιχμής, ενώ καταδείχθηκε η σημασία του Technology Forum για την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των παραγωγικών φορέων (εταιριών Πληροφορικής και Βιομηχανιών) και των ερευνητικών οργανισμών (Πανεπιστημίων και ερευνητικών φορέων), καθώς και η συμβολή του στην αξιοποίηση της γνώσης και των τεχνολογικών εργαλείων που αυτοί διαθέτουν.

Χαιρετισμό εκ μέρους του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, απηύθυνε η Διευθύντρια του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Κατερίνα Νοτοπούλου, τονίζοντας τη σημασία που δίνει η κυβέρνηση στην τεχνολογία.

Ειδικότερα, το TechnologyForum είχε ως κεντρικό ομιλητή τον Διομήδη Σπινέλλη, Καθηγητή  του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο οποίος μίλησε για τις τεχνολογικές εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο και τις αντίστοιχες προκλήσεις.

Από την πλευρά του, ο MilanSolaja, εκπροσωπώντας το cluster των εταιριών πληροφορικής στις Βαλκανικές χώρες και τις χώρες της Βαλτικής, υπογράμμισε τη σπουδαιότητα της διεθνοποίησης όλων των δράσεων τόσο των φορέων που συμμετείχαν στο TechnologyForum όσο και των υπολοίπων.

Αναφορά στις ψηφιακές λύσεις που παρέχει η Εθνική Tράπεζα έκανε ο Περιφερειακός Διευθυντής της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, Στυλιανός Λουτζίδης, που ήταν ο Πλατινένιος Χορηγός του TechnologyForum.

Το σημαντικό πρόβλημα της δημοσίευσης και διάδοσης παραπλανητικού περιεχομένου ήταν το ζήτημα που αναδείχθηκε στην ενότητα «The Era of Fake News: Minsinformation and Disinformation on the Internet». Tαfakenews λαμβάνουν όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις, γίνονται πιο πολύπλοκα και έχουν σημαντικές επιπτώσεις ακόμη και στη λειτουργία της ίδιας της δημοκρατίας. Ο JochenSpangenberg, από την DeutcheWelle, και ο Συμεών Παπαδόπουλος, από το  ΕΚΕΤΑ-ΙΠΤΗΛ, αναφέρθηκαν σε σύγχρονες προσεγγίσεις και μελλοντικές προκλήσεις που αφορούν την αντιμετώπιση και την επαλήθευση περιεχομένου από κοινωνικά δίκτυα και μέσα. Από την πλευρά του, ο Νίκος Σαρρής, από το AthensTechnologyCenter, έκανε επίδειξη υπηρεσιών και εργαλείων που χρησιμοποιούνται ήδη για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης.

Στις πολλαπλές εφαρμογές του blockchain αναφέρθηκε ο SeniorResearcher του ΕΚΕΤΑ-ΙΠΤΗΛ, Δρ. Κωνσταντίνος Βότης, μιλώντας στην ενότητα «Blockchain». Ο κ. Βότης επισήμανε ότι «το blockchain αποτελεί αναμφίβολα μια μεγαλοφυή εφεύρεση της εποχής μας, η οποία, αν και αρχικά προοριζόταν για τα ψηφιακά νομίσματα (Bitcoin), πλέον βρίσκει πολλαπλές εφαρμογές σε διάφορους τομείς, όπως είναι η υγεία, η ενέργεια κ.λπ. Δεδομένου ότι το blockchain είναι ουσιαστικά μία σειρά καταχωρήσεων που αφορούν συναλλαγές σε ένα δημόσιο κατάστιχο (ledger), εξασφαλίζει την ασφάλεια και τη διαφάνεια των συναλλαγών αυτών».

Στην ενότητα «MachineLearning and Data Mining» (Μηχανική Μάθηση και Εξόρυξη Δεδομένων), έγινε αναφορά στη χρήση αλγορίθμων εξόρυξης δεδομένων από τον Αν. Καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Παναγιώτη Τσαπάρα, ο οποίος παρουσίασε καινοτόμες μεθόδους για την αποφυγή της πόλωσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Επίσης, έγινε αναφορά σε συνεργασίες έρευνας και ανάπτυξης από τον AleksandarUbavkov, Περιφερειακό Διευθυντή της MusalaSoft στην ΠΓΔΜ, ο οποίος έδωσε έμφαση στην τεχνολογία «βαθιάς» μάθησης (deeplearning) που εφαρμόζεται στην εξαγωγή γνώσης από πολλά δεδομένα. Τέλος, ο επικεφαλής του Τμήματος Ανάπτυξης Λογισμικού της Elikosoft, PetarPetrovski, εξήγησε πως η μηχανική μάθηση συνδυάζεται με το «Διαδίκτυο των Αντικειμένων» (Internet of Things) σε βιομηχανική κλίμακα και προχώρησε σε πρακτικά παραδείγματα εφαρμογών.

Στην ενότητα «Smart Cities», ο Διευθυντής της εταιρείας TechnologyPartnershipdoo, SavaZxivanovich, παρουσίασε την πλατφόρμα έξυπνων πληρωμών που εφαρμόστηκε στην πόλη του Βελιγραδίου. H Καθηγήτρια του Τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ, Αθηνά Βακάλη, αναφέρθηκε στα δεδομένα που παράγονται και στην επεξεργασία τους κατά την εφαρμογή/ λειτουργία μιας έξυπνης πόλης, δίνοντας επιπλέον έμφαση στα συμπεράσματα που μπορεί να προκύψουν από την ανάλυσή τους, ενώ ο Αθανάσιος Τρυφερίδης, ερευνητής από το ΕΚΕΤΑ-ΙΠΤΗΛ, παρουσίασε το φιλόδοξο ερευνητικό έργο IRIS, στο πλαίσιο του Η2020, όπου 43 εταίροι από 9 χώρες εφαρμόζουν καινοτόμες λύσεις έξυπνων πόλεων σε τομείς όπως η ενέργεια, η κινητικότητα και η καθημερινότητα του πολίτη.

Στην ενότητα «BigData», ο MaxGurvits έκανε μία εισαγωγή στα BigData ή αλλιώς «Μεγάλα Δεδομένα», τον τεράστιο όγκο δεδομένων που είναι σχεδόν αδύνατον να επεξεργαστεί με τις παραδοσιακές μεθόδους, ενώ ο Γρηγόρης Χατζηκώστας αναφέρθηκε στις εφαρμογές των BigData στον αγροδιατροφικό τομέα της Ευρώπης. Επίσης, ο Επίκ. Καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ, Αναστάσιος Γούναρης, παρουσίασε τις υπολογιστικές τεχνικές που διαχειρίζονται τον όγκο και την πολυπλοκότητα των δεδομένων σήμερα και τις αποδοτικές και καινοτόμες μεθόδους επεξεργασίας των μεγάλων δεδομένων.

Στην ενότητα «Internet of Things – ΙοΤ (Διαδίκτυο των Αντικειμένων)», έγινε αναφορά από τον Dr. JohnVardakas (SeniorResearcher, IquadratInformatica, Spain) σε ένα νέο σχέδιο βιώσιμης αστικής κινητικότητας που έχει βασικό στόχο τη βελτίωση της προσβασιμότητας και της ποιότητας ζωής στα αστικά κέντρα. Ειδικότερα, ο Dr. Vardakas αναφέρθηκε στην πλατφόρμα IoT με χρήση τεχνολογιών 5ης γενιάς (5G), καθώς και στην έννοια του «superblock», το οποίο χρησιμοποιείται στη μελέτη περίπτωσης (casestudy) της Βαρκελώνης και στις προσπάθειες για μετατροπή της σε έξυπνη πόλη (smartcity). Επίσης, ο Δρ. Κώστας Βότης, από το ΕΚΕΤΑ-ΙΠΤΗΛ, μίλησε για τα ανοιχτά ζητήματα και τις προκλήσεις που υπάρχουν στη χρήση των τεχνολογιών Internet of Things για την υποστήριξη της ανεξάρτητης διαβίωσης (κυρίως πολιτών της τρίτης ηλικίας ή με κινητικά προβλήματα) και εστίασε σε συγκεκριμένες εφαρμογές, στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος Η2020 ACTIVAGE. Τέλος, ο CEO & Co-Founder, HAM Systems, Greece, Παναγιώτης Πάμπαλος, αναφέρθηκε στις εφαρμογές με τις οποίες επιτυγχάνεται, με εύκολο τρόπο μέσω φωνητικών εντολών, η αλληλεπίδραση με ένα έξυπνο σπίτι και ο έλεγχος των οικιακών συσκευών.

Ο HenryHatton, Υπεύθυνος Πωλήσεων Ελλάδος της Εbury που έχει έδρα το Λονδίνο, επισήμανε τις λύσεις που έχει αναπτύξει η εταιρία Ebury στη χρηματοοικονομική τεχνολογία. Ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ), Ιωάννης Καπλάνης, εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο συμβάλλει ο ΟΒΙ στην καινοτομία και στην οικονομική ανάπτυξη, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στα νέα γραφεία του Οργανισμού στη Θεσσαλονίκη, που θα λειτουργήσουν στις εγκαταστάσεις του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

To φόρουμ ολοκληρώθηκε με το στρογγυλό τραπέζι στο οποίο συμμετείχαν η Γενική Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, MατρώναΚυπριανίδου, ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Περικλής Α. Μήτκας, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΚΕΤΑ), Αθανάσιος Κωνσταντόπουλος, η Πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, ο Πρόεδρος του BBS ICT Cluster, MilanSolaja, ο Πρόεδρος των Εταιριών Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος, Κωστής Καγγελίδης, και ο Πρόεδρος του Παραρτήματος Βορείου Ελλάδος της Ελληνικής Εταιρίας Διοίκησης Επιχειρήσεων, Απόστολος Αιγυπτιάδης.

Τα κύρια αντικείμενα της συζήτησης ήταν οι συνεργασίες που έχουν αναπτυχθεί ή αναμένεται να αναπτυχθούν το επόμενο διάστημα μεταξύ των 20 φορέων-οργανωτών του 5ου TechnologyForum και πoιο είναι το μέλλον των νέων εργαζομένων στην ελληνική αγορά εργασίας σε σχέση με την αγορά εργασίας του εξωτερικού.

Η συμμετοχή στις συναντήσεις B2B έδωσε τη δυνατότητα σε επιχειρηματίες, ερευνητές και ενδιαφερομένους να μοιραστούν νέες ιδέες και να έρθουν σε επαφή με επιχειρηματικούς και ερευνητικούς εταίρους από άλλες χώρες. Συμμετείχαν 40 άτομα από 7 χώρες και οργανώθηκαν από το Δίκτυο Πράξη (https://technologyforum2018.b2match.io/).

Τέλος, να σημειωθεί ότι οι είκοσι φορείς που συνέπραξαν στοφετινόTechnologyForum ήταν: το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος (ΣΕΠΒΕ), το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ), η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ), η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας (ΑΖΚ), η Ελληνική Εταιρεία Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ), το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ), το Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης (ΑΤΕΙ), το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης (ΥΨΗΠΤΕ), το Δίκτυο Πράξη  (ΔΠ), το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ), ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), ο Οργανισμός EnterpriseGreece (EG), το Υπουργείο  Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), το Δίκτυο The Balkan and Black Sea ICT ClustersNetwork (ICT-BBS), ο Δήμος Θεσσαλονίκης (ΔΘ), ο Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) και η Ελληνική Εταιρεία Επιστημόνων και Επαγγελματιών Πληροφορικής (ΕΠΥ).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ