Εθελοντική δράση στην Ασπροβάλτα της Χαλκιδικής υπό την αιγίδα της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης (ΕΓΣ).

Δεν είναι λίγοι οι Έλληνες που κατάφεραν να εισπράξουν την σύνταξή τους από τη Γερμανία με τη βοήθεια των HELLENIC SILVERSTARS και τη στήριξη της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης.  Οι άοκνοι εθελοντές σύμβουλοι της οργάνωσης Hellenic Silverstars υποστηρίζουν τους Έλληνες πολίτες που εργάστηκαν στη Γερμανία σε θέματα συντάξεων.

Το σωματείο που δημιουργήθηκε το 2014 από ανθρώπους που έζησαν τη μισή τους ζωή στην Ελλάδα και τη μισή στη Γερμανία, επέστρεψαν στην πατρίδα και αποφάσισαν να βοηθήσουν, με την εμπειρία τους, τους συνανθρώπους τους που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη διαδικασία συνταξιοδότησής τους και την εγκατάστασή τους στην Ελλάδα και τη Γερμανία. Εκτός από την Ασπροβάλτα, λειτουργούν  γραφεία των Hellenic Silverstars στην Δράμα και στο Διδυμότειχο, των οποίων προΐσταται ο Γεώργιος Παπαδόπουλος.

«’Έχουμε εξυπηρετήσει περισσότερους από 500 απόδημους Έλληνες από τότε που ανοίξαμε το γραφείο μας» δηλώνει ο Παύλος Χαριτωνίδης, Πρόεδρος των HELLENIC SILVERSTARS. «Είναι κάτι που προσφέρει πραγματική στήριξη. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που δυσκολεύονται με τη γλώσσα, καθώς έζησαν δουλειά-σπίτι στη Γερμανία και δεν είχαν την ευκαιρία να μάθουν όσο καλά θα ήθελαν τη γλώσσα. Δεν υπάρχει Τετάρτη ή Παρασκευή που να μην έχουμε 4-5 άτομα στα γραφεία μας. Τελευταία βοηθήσαμε και εκείνους που έχασαν το σύζυγο ή τη σύζυγο, όχι μόνο στην έκδοση των πιστοποιητικών, αλλά και στη διεκδίκηση σύνταξης του αποθανόντος που ανέρχεται συνήθως στο 50-60% του προηγούμενου ποσού».

Στις συνεδρίες αυτές οι Έλληνες που εργάστηκαν στη Γερμανία μπορούν να ενημερωθούν για όλες τις τρέχουσες και μελλοντικές εξελίξεις στο γερμανικό συνταξιοδοτικό δίκαιο, αλλά και για τους όρους και τις προϋποθέσεις για να λάβει κάποιος Έλληνας εργαζόμενος σύνταξη από το γερμανικό σύστημα ασφάλισης συντάξεων, τις διαδικασίες που ακολουθούνται για την επαλήθευση των στοιχείων και άλλες σχετικές με το συνταξιοδοτικό σύστημα πληροφορίες.

Οι Hellenic Silverstars είναι σωματείο το οποίο θέλει να προωθήσει τον Ελληνογερμανικό διάλογο. Εστίαση των εργασιών τους είναι μεταξύ άλλων, η υποστήριξη των πολιτών σε θέματα συντάξεων, καθώς και η διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων, κ.α.. Στην Ελλάδα, ο Σύλλογος Hellenic Silverstars εκπροσωπείται από τον Πρόεδρό του,Παύλο Χαριτωνίδη, και τον Αντιπρόεδρο Γεώργιο Παπαδόπουλο. Οι Hellenic Silverstars συνεργάζονται με το Κέντρο Συμπαράστασης Παλιννοστούντων Μεταναστών της Αρχιεπισκοπής Αθηνών στη Θεσσαλονίκη και βρίσκονται σε επικοινωνία με την γερμανικό οργανισμό κρατικών συντάξεων. Περαιτέρω πληροφορίες σχετικά παρέχονται στην ιστοσελίδα

http://www.deutsche-rentenversicherung.de

Επαφές στην Ελλάδα για το Σύλλογο Hellenic Silverstars είναι οι εξής:

Παύλος Χαριτωνίδης, Πρόεδρος, Τηλ.: +30 2397 023 828

Γεώργιος Παπαδόπουλος, Αντιπρόεδρος Τηλ.:  +30 6984 588 722

Σύνταξη από το γερμανικό δημόσιο ύστερα από δεκάδες χρόνια εργασίας έχουν λάβει χιλιάδες Έλληνες που είχαν μεταναστεύσει στη Γερμανία και μετά την ολοκλήρωση του εργασιακού τους βίου επέστρεψαν στην Ελλάδα. Σήμερα, οι ίδιοι άνθρωποι χάνουν παροχές και απολαβές που δικαιούνται καθώς, λόγω απόστασης ή αλλαγής της νομοθεσίας, δεν ενημερώνονται επαρκώς για τα νέα δεδομένα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ελλάδα ζουν μόνιμα περίπου 100.000 Έλληνες αλλά και Γερμανοί που συνταξιοδοτήθηκαν από τη Γερμανία. Την ίδια στιγμή, πολλοί νέοι που εγκαταλείπουν την Ελλάδα για ένα καλύτερο αύριο στη Γερμανία πέφτουν συχνά θύματα επιτηδείων, λόγω ελλιπούς πληροφόρησης και προετοιμασίας.

Η Ελληνογερμανική Συνέλευση έχει καταστεί μέσα σε λίγα χρόνια ένα δυναμικό ελληνογερμανικό δίκτυο δήμων και περιφερειών, που είναι προσανατολισμένο στην πρακτική συνεργασία και ανοικτό στη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών και της οικονομίας. Οι συνεργασίες είναι θεματικές και πραγματοποιούνται, όταν από την ελληνική ή την γερμανική πλευρά εκφραστεί μια τέτοια επιθυμία.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

Γραφείo Ελληνογερμανικής Συνέλευσης (DGV).