– Η Ελλάδα είναι πανευρωπαϊκά πρωταθλήτρια στην κατανάλωση αντιβιοτικών, ενώ στην Ευρώπη!
-ΙΣΑ: “Ενώ οι ανθεκτικές λοιμώξεις αποτελούν μείζον πρόβλημα για την δημόσια υγεία, η Πολιτεία δεν έχει λάβει τα αναγκαία μέτρα για τον περιορισμό της αλόγιστης χρήσης των αντιβιοτικών”!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου

Ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση μεταξύ των χωρών της Ευρώπης, σε ότι αφορά την κατανάλωση αντιβιοτικών, στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών προσφεύγει ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας (ΙΣΑ) για την χορήγηση αντιβιοτικών χωρίς ιατρική συνταγή!
Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, ο ΙΣΑ αποφάσισε να προσφύγει στον Εισαγγελέα, έπειτα από επανειλημμένες εκκλήσεις προς την Πολιτεία να λάβει τα αναγκαία μέτρα για τον περιορισμό της αλόγιστης χρήσης των αντιβιοτικών.
Στην αναφορά του, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών επισημαίνει, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Ενημέρωσης για τα Αντιβιοτικά, που καθιερώθηκε την 18η Νοεμβρίου, ότι οι ανθεκτικές λοιμώξεις αποτελούν μείζον πρόβλημα για την δημόσια υγεία, ένα πρόβλημα, που πολλές φορές έχει επισημανθεί και από την επιστημονική κοινότητα, χωρίς όμως η Πολιτεία να λαμβάνει κάποιο μέτρο για την αντιμετώπισή του.
«Εξακολουθούμε να διατηρούμε την πρώτη θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών σε κατανάλωση αντιβιοτικών στην Κοινότητα. Το ζήτημα δεν αφορά μόνο τον μεμονωμένο ασθενή, αφορά κυρίως την δημόσια υγεία. Μικρόβια, που έτσι καθίστανται ανθεκτικά σε οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή, έχουν αποικίσει τα ελληνικά Νοσοκομεία και απειλούν τους ασθενείς, που νοσηλεύονται», υποστηρίζουν οι ιατροί της Αθήνας, τονίζοντας, πως κάποιοι, επιτέλους, πρέπει να λάβουν τα σωστά μέτρα, να ελέγχουν και τα τιμωρούν εκείνους που διαθέτουν φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή, εκθέτοντας την δημόσια υγεία και την υγεία των πολιτών σε κίνδυνο.

Το τέλος των αντιβιοτικών είναι πολύ κοντά, αν δεν έχει ήδη επέλθει!

Ως γνωστό, ο Αλέξανδρος Φλέμινγκ, «πατέρας» του πρώτου αντιβιοτικού, της πενικιλίνης, την οποία ανακάλυψε το 1928, το είχε προβλέψει, λέγοντας:
«Θα έρθει μια ημέρα, που όλοι θα μπορούν να προμηθευθούν πενικιλίνη, θα την βρίσκουν σε όλα τα καταστήματα. Και οι αδαείς θα την καταναλώνουν με λανθασμένο τρόπο, δηλαδή σε μικρές δόσεις, που όχι μόνον δεν θα σκοτώνουν τα μικρόβια, αλλά θα τα κάνουν πιο ανθεκτικά», είχε πει ο Σκωτσέζος βιολόγος -σύζυγος της Ελληνίδας ιατρού Αμαλίας Φλέμινγκ-, στην ομιλία αποδοχής του Νομπέλ Ιατρικής, που του απονεμήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 1945. Δεν χρειάστηκε να περάσουν παρά λίγες δεκαετίες για να επιβεβαιωθεί. Το τέλος των αντιβιοτικών είναι πολύ κοντά – αν δεν έχει ήδη επέλθει.
Ολοένα και πιο συχνά ακούμε αυτόν τον όρο Μικροβιακή αντοχή. Τι σημαίνει, όμως ο όρος αυτός,; Ποιός διαθέτει αυτή την αντοχή; Οι άνθρωποι ή τα μικρόβια;
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η αντοχή αφορά τα μικρόβια και την ικανότητά τους να αντιστέκονται στη δράση ενός ή περισσοτέρων αντιβιοτικών. Αντοχή στα αντιβιοτικά δεν αναπτύσσουν οι άνθρωποι και τα ζώα, αλλά τα μικρόβια, που άνθρωποι και ζώα μεταφέρουν.
«Το αντιβιοτικό, που χορηγείται σε έναν ασθενή για την θεραπεία μιας λοίμωξης έχει σκοπό να σκοτώσει τα μικρόβια, που την προκαλούν. Δυστυχώς, δεν σκοτώνει μόνον αυτά, αλλά και όσα είναι ευαίσθητα στο συγκεκριμένο αντιβιοτικό, συμπεριλαμβανομένων των λεγόμενων “καλών μικροβίων”, τα οποία χρειαζόμαστε. Από την άλλη πλευρά, δεν μπορεί να εξουδετερώσει τα μικρόβια που φέρουν τη γενετική πληροφορία η οποία τα καθιστά ανθεκτικά στη δράση του φαρμάκου. Αυτή η γενετική πληροφορία μεταδίδεται από όσα επιβιώνουν και σε άλλα μικρόβια και έτσι η ανθεκτικότητα εξαπλώνεται.

Η Ελλάδα είναι πανευρωπαϊκά πρωταθλήτρια στην κατανάλωση αντιβιοτικών, ενώ στην Ευρώπη αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των ασθενών, που προσβάλλονται από ανθεκτικά βακτήρια, των οποίων η αντοχή στα αντιβιοτικά  αποτελεί μείζονα απειλή για τη δημόσια υγεία!

Είναι αναπόφευκτο, κάθε φορά που παίρνουμε ένα αντιβιοτικό, να συμβάλλουμε στην δημιουργία πιο ανθεκτικών μικροβίων», εξηγεί ο Ολλανδός δημοσιογράφος Rinke van den Brink –γκουρού του ιατρικού ρεπορτάζ στη χώρα του– στο μπεστ σέλερ βιβλίο του «Το τέλος των αντιβιοτικών».
Δεν μπορεί να αποφύγει κανείς την επαφή με τα μικρόβια, καθώς βρίσκονται παντού γύρω μας. Μπορεί όμως –και κυρίως οφείλει– να ενημερωθεί για το πού έχει οδηγήσει η άσκοπη λήψη αντιβιοτικών, ειδικά στην χώρα μας, που είναι πρωταθλήτρια στην κατανάλωσή τους, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ. Σε ολόκληρη την Ευρώπη αυξάνεται ο αριθμός των ασθενών, που προσβάλλονται από ανθεκτικά βακτήρια· η αντοχή στα αντιβιοτικά αποτελεί μείζονα απειλή για τη δημόσια υγεία. Η λογική χρήση των αντιβιοτικών μπορεί να αναχαιτίσει την ανάπτυξη των ανθεκτικών βακτηρίων και έτσι τα αποτελεσματικά αντιβιοτικά να κληροδοτηθούν στις επόμενες γενιές. Η 18η Νοεμβρίου ας γίνει αφορμή να αναλογιστούμε πόση ζημιά προκαλούμε στον εαυτό μας, αλλά και στην ανθρωπότητα, κάθε φορά που ζητάμε από το φαρμακείο αντιβιοτικό για ένα απλό κρυολόγημα…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ