Συγκεντρώσεις και πορείες σε κεντρικούς δρόμους ευρωπαϊκών πόλεων πραγματοποιήθηκαν, ως απόδοση τιμής στη μνήμη των 353.000 νεκρών θυμάτων της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Στουτγάρδη

Τα τραγούδια του ποντιακού λαού κυριάρχησαν στους δρόμους και στην πλατεία της Στουτγάρδης, όπου προπορευόντουσαν λυράρηδες και ο κόσμος τραγουδούσε τραγούδια για την γενοκτονία, όπως , «την πατρίδα μʼ έχασα, έκλαψα κι επόνεσα, λύουμαι κι αρωθυμώ, νʼ ανασπάλω κι επορώ».

Παράλληλα  ζήτησαν από την Τουρκία να αναγνωρίσει το έγκλημα που έκανε σε βάρος των Ελλήνων, των Αρμενίων των Ασσυρίων και των Αραμαίων. Κεντρική ομιλήτρια, η οποία αναφέρθηκε στο νόημα της γενοκτονίας ήταν η ευρωβουλευτής  και ακτιβίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Κύπρο, Ελένη Θεοχάρους. 

Στην ίδια συγκέντρωση, έγινε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του ολοκαυτώματος από τους εκπροσώπους των πρωτοβάθμιων σωματείων της Βάδης Βυρτεμβέργης, τον Θρακικό σύλλογο της Στουτγάρδης και τους εκπροσώπους των τουρκικών μειονοτήτων.

Μόναχο

Κοινή επιμνημόσυνη δέηση των συλλόγων Κρητών και Ποντίων για την γενοκτονία και μάχη της Κρήτης πήρε σάρκα και οστά αντίστοιχα στο ΙΝ Αγίων Πάντων.

Στο κλείσιμο της εκδήλωσης στην πλατεία των θυμάτων του νεοναζισμού ο Τούρκος- κουρδικής καταγωγής – δημοτικός σύμβουλος Μονάχου Cetin Oraner τραγούδησε το ελληνικό τραγούδι “σε τούτα δω τα μάρμαρα” -“παρασύροντας” τον Γιώργο Νταλάρα να τραγουδήσει μαζί του.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ντίσελντορφ

Πανηγυρική επιμνημόσυνη δέηση όλων των Ποντιακών Συλλόγων πραγματοποιήθηκε στην ενορία του Αγ. Ανδρέα στο Ντίσελντορφ.

 

Μετά το μνημόσυνο ακολούθησε εορταστική εκδήλωση στο Ενοριακό Κέντρο του Ντίσελντορφ όπου εκφωνήθηκαν πανηγυρικοί και παρουσιάστηκαν χοροί.

 

 

 

 

 

 

 

Κολωνία

Μνημόσυνο για την Γενοκτονία των Ποντίων, πραγματοποιήθηκε  στον Ι. Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Κολωνία.

Την επιμνημόσυνη δέηση έκανε ο πατήρ Γρηγόριος Σοροβάκος. Τόσο αυτός όσο και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ποντίων Κολωνίας Δημήτρης Κωνσταντινίδης μίλησαν για την σημασία και το νόημα της Γενοκτονίας και την υπενθύμιση αυτής για τις επόμενες γενεές.

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ