Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Μια μεσοπρόθεσμη ανάλυση για τις επιλογές της Ελλάδας και των εταίρων στην διαδικασία της διαπραγμάτευσης και στην οριστική λύση του ελληνικού προβλήματος, πραγματοποιεί το αμερικανικό Κέντρο στρατηγικών μελετών και αναλύσεων «Stratfor», μία ημέρα μετά την Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης, στην οποία παρουσιάστηκαν οι ελληνικές προτάσεις και προγραμματίστηκε έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup την Τετάρτη.stratfor-logo
Σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο «Stratfor» η οικονομική κρίση της Ελλάδας έχει πολιτικές και οικονομικές συνέπειες για όλη την Ευρώπη. Εκείνο, για το οποίο μπορούν να ελπίζουν Ελλάδα και δανειστές, είναι να πετύχουν μία προσωρινή συμφωνία, έτσι ώστε να αποφευχθεί η ελληνική χρεωκοπία και να κερδίσει χρόνο για τις διαπραγματεύσεις, ενώ επισημαίνεται, ότι ο κίνδυνος Grexit παραμένει. Ένα ενδεχόμενο Grexit μάλιστα μπορεί να επηρεάσει τις παγκόσμιες αγορές και ταυτόχρονα θα προκαλέσει διάβρωση στην αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Σε περίπτωση, που η ελληνική Κυβέρνηση αποτύχει στην πληρωμή των δόσεων του ΔΝΤ έως τις 30 Ιουνίου και στην επίτευξη συμφωνίας με του εταίρους της, οι ελληνικές τράπεζες θα σταματήσουν να αντλούν ρευστότητα από την ΕΚΤ και η Αθήνα θα αναγκαστεί να τυπώσει εθνικό νόμισμα

Για να αποτύχει η Ελλάδα και να οδηγηθεί σε άτακτη χρεωκοπία και Grexit, θα πρέπει να αποτύχει σε μια σειρά από μέτωπα, αναφέρει το «Stratfor». Το πρώτο είναι η αποπληρωμή του χρέους προς το ΔΝΤ με την προθεσμία να λήγει στις 30 Ιουνίου. Το δεύτερο είναι η αποτυχία συμφωνίας με τους εταίρους στις αρχές Ιουλίου και, εν συνεχεία, να μην αποπληρώσει τα χρέη προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Σε περίπτωση, που η ελληνική Κυβέρνηση αποτύχει και στα δύο παραπάνω μέτωπα, οι ελληνικές τράπεζες θα σταματήσουν να αντλούν ρευστότητα από την ΕΚΤ, με αποτέλεσμα οι καταθέτες να πανικοβληθούν και η Αθήνα να αναγκαστεί να τυπώσει ένα είδος εθνικού νομίσματος.
Το επόμενο βήμα θα είναι να ανασταλεί η συμμετοχή της ή να αποβληθεί από την Ευρωζώνη οριστικά.

Ένα ενδεχόμενο Grexit θα μπορούσε να αναστήσει τις ανησυχίες για την οικονομική κατάσταση της Μεσογειακής Ευρώπης

Σύμφωνα με το «Stratfor», ανεξαρτήτως της διαδικασίας, ο παρονομαστής θα είναι κοινός: Η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
Το γεγονός αυτό θα έχει τραυματικές συνέπειες για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αμέσως μετά το Grexit, οι καταθέτες θα απέσυραν τις αποταμιεύσεις τους από άλλα πιθανά ευάλωτα μέλη της Ευρωζώνης, όπως είναι η Πορτογαλία και η Ισπανία, ενώ αυτές οι χώρες, επίσης, δεν θα μπορούσαν να ανταποκριθούν στις πληρωμές τους. Με την σειρά τους οι επενδυτές θα επέλεγαν να στραφούν σε πιο ισχυρά ομόλογα κρατών, όπως αυτά της Γερμανία, της Ολλανδία και της Αυστρίας, κάνοντας έτσι δυσκολότερη την εξεύρεση χρηματοδότησης για τις χώρες της περιφέρειας.
Το «Stratfor» καταλήγει, ότι ένα Grexit θα μπορούσε να αναστήσει τις ανησυχίες για την οικονομική κατάσταση της Μεσογειακής Ευρώπης.