«Ο φόβος της τρομοκρατίας είναι, πλέον, μέρος της καθημερινότητας των Ευρωπαίων, ενώ, πέρα από τις εθνικές πολιτικές και τις οικονομίες των κρατών, οι μακροπρόθεσμες συνέπειες των επιθέσεων θα επηρεάσουν τον ίδιο τον δομικό ιστό της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Όπως αναφέρει σημερινή ανάλυση του «Stratfor», πριν προλάβει να ισορροπήσει από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι και την κορύφωση της προσφυγικής κρίσης, η Ευρώπη δέχεται απροετοίμαστη το νέο πλήγμα.
Η ανάλυση του αμερικανικού Κέντρου στρατηγικών μελετών τονίζει, πως το χειρότερο, είναι, ότι οι νέες αιματηρές επιθέσεις συμβαίνουν την ώρα, που οι ακροδεξιές φωνές, που τα βάζουν με τους βασικούς πυλώνες του ευρωπαϊκού μπλοκ, κερδίζουν έδαφος. Αυτές ακριβώς οι φωνές είναι, που μιλούν κατά της ελεύθερης διακίνησης και της Συνθήκης του Σένγκεν, η οποία κατήργησε τους συνοριακούς ελέγχους μεταξύ αρκετών κρατών – μελών της. Η ατμόσφαιρα του φόβου και της καχυποψίας, που πλανάται πλέον πάνω από την Ευρώπη θα έχει ως βέβαιο αποτέλεσμα την επιδείνωση της κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής κρίσης.stratforlogo
Σύμφωνα με την ανάλυση, το πρώτο «θύμα» του αιματοκυλίσματος στις Βρυξέλλες θα είναι η ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών στην Ευρώπη, αφού θα ξανανοίξει πιο επιτακτικά η συζήτηση για τους συνοριακούς ελέγχους, κυρίως μεταξύ των χωρών της Ζώνης Σένγκεν.
Η συμφωνία για τη Συνθήκη Σένγκεν δέχθηκε σκληρή κριτική, από τότε, που ξεκίνησε η προσφυγική κρίση, στις αρχές του 2015.

«Αρκετές Κυβερνήσεις της Δυτικής Ευρώπης ενδέχεται να ανακοινώσουν νέα νομοθεσία για ζητήματα εθνικής ασφαλείας, θα βελτιώσουν τον έλεγχο για τον εντοπισμό πιθανών ισλαμιστών μαχητών και θα επαυξήσουν την συνεργασία με γειτονικά κράτη στον τομέα των πληροφοριών»

Οι επιθέσεις στο Παρίσι κλιμάκωσαν τις αντιπαραθέσεις για την Συνθήκη, κυρίως γιατί οι τρομοκράτες μετακινήθηκαν μεταξύ Βελγίου και Γαλλίας, χωρίς να εντοπιστούν. Ακολούθως, η Γαλλία, όπως και άλλα κράτη, επαύξησαν τους συνοριακούς ελέγχους.
Από τότε η ΕΕ ανακοίνωσε, ότι θέλει όλα τα συνοριακά εμπόδια της Συνθήκης Σένγκεν να έχουν αρθεί έως τα τέλη του 2016. Ωστόσο, οι τελευταίες επιθέσεις και ίσως οι επόμενες -εφόσον υπάρξουν- καθιστούν κάτι τέτοιο δύσκολο, αν όχι αδύνατον.
Αρκετές Κυβερνήσεις της Δυτικής Ευρώπης, πιθανότατα, θα ανακοινώσουν νέα νομοθεσία για ζητήματα εθνικής ασφαλείας, θα βελτιώσουν τον έλεγχο για τον εντοπισμό πιθανών ισλαμιστών μαχητών, που επιστρέφουν από εμπόλεμες ζώνες σε Μέση Ανατολή και Βόρειο Αφρική, ενώ θα επαυξήσουν την συνεργασία με γειτονικά κράτη στον τομέα των πληροφοριών.
Οι χώρες της ΕΕ θα ξανανοίξουν τις συζητήσεις, για το πώς θα αντιμετωπίσουν την εξαγόμενη τρομοκρατία από κράτη, όπως η Λιβύη και η Συρία.
Παράλληλα οι Ευρωπαίοι αναμένεται να συμβάλουν στον συνασπισμό εναντίον του ISIS, πιθανόν μέσω παροχής οπλισμού και εκπαίδευσης σε Ιρακινούς και Κούρδους μαχητές, μέσω μιας αυξημένης ανάπτυξης πολεμικών αεροσκαφών, αλλά και της συμμετοχής σε αποστολές εναέριας παρακολούθησης του ΝΑΤΟ.

«Τα αντι-μουσουλμανικά αισθήματα μπορεί να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη στήριξη των εθνικιστικών κομμάτων σε όλη την γηραιά ήπειρο»

Μια ακόμα «απώλεια» μπορεί να είναι η πρόσφατη, εύθραυστη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης για να μειωθούν οι ροές προσφύγων προς την Ευρώπη. Η ανανεωμένη επίγνωση του κινδύνου της τρομοκρατίας στην Ευρώπη θα φέρει την προσοχή στα εξωτερικά σύνορα της γηραιάς ηπείρου, πιθανά δικαιολογώντας μια στενότερη συνεργασία με την Τουρκία.
Οι επιθέσεις, όμως, μπορεί να αναθερμάνουν τα αντι-μουσουλμανικά αισθήματα της Ευρώπης και να αυξήσουν τα αιτήματα προς τις ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις να μην εγκρίνουν της απελευθέρωση της βίζας στους Τούρκους πολίτες, που αποτελεί έναν από τους όρους της Άγκυρας για να συνεργαστεί στο Προσφυγικό.
Τα αντι-μουσουλμανικά αισθήματα μπορεί να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη στήριξη των εθνικιστικών κομμάτων σε όλη την ήπειρο. Στην Γαλλία, το «Εθνικό Μέτωπο» φαίνεται στις δημοσκοπήσεις να έχει σημαντική στήριξη. Στην Γερμανία, το αντι-μεταναστευτικό κόμμα AfD πρόσφατα επέτυχε επιδόσεις-ρεκόρ στις τοπικές εκλογές. Γαλλία και Γερμανία έχουν γενικές εκλογές το 2017, με τις ψηφοφορίες πιθανόν να διεξαχθούν με φόντο την προσφυγική κρίση, αλλά και πολλαπλές τρομοκρατικές επιθέσεις.

«Ο φόβος της τρομοκρατίας είναι, πλέον, μέρος της καθημερινότητας των Ευρωπαίων, ενώ, πέρα από τις εθνικές πολιτικές και τις οικονομίες των κρατών, οι μακροπρόθεσμες συνέπειες των επιθέσεων θα επηρεάσουν τον ίδιο τον δομικό ιστό της Ευρωπαϊκής Ένωσης»

Και στις δύο περιπτώσεις τα μετριοπαθή κόμματα θα βρεθούν υπό την πίεση των εθνικιστικών ανταγωνιστών τους. Ως αποτέλεσμα, πιθανότατα θα υιοθετήσουν κάποια στοιχεία από τις πλατφόρμες των εθνικιστικών κομμάτων.
Το ίδιο μπορεί να αναμένεται σε άλλες βορειοευρωπαϊκές χώρες, όπως είναι η Ολλανδία ή η Σουηδία, που επίσης έχουν σχετικά ισχυρά εθνικιστικά κινήματα. Τα πολιτικά κόμματα και οι ομάδες, που θέλουν να φύγει το Ηνωμένο Βασίλειο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μπορεί, επίσης, να χρησιμοποιήσουν τις πρόσφατες επιθέσεις για να δικαιολογήσουν την μεγαλύτερη απομόνωση από την ήπειρο.
Τέλος, οι επιθέσεις στις Βρυξέλλες θα πλήξουν τις ευρωπαϊκές οικονομίες, αν και πιθανότατα, μόνον βραχυπρόθεσμα. Τις επόμενες ημέρες, κάποιοι στο Βέλγιο και άλλες δυτικές ευρωπαϊκές χώρες, ίσως αποφασίσουν να αποφύγουν τα ταξίδια ή τις πολυσύχναστες περιοχές, όπως καφέ και εμπορικά κέντρα, υπό τον φόβο άλλων επιθέσεων.
Για τους περισσότερους Ευρωπαίους, ο φόβος της τρομοκρατίας είναι, πλέον, μέρος της καθημερινότητας. Πέρα από τις εθνικές πολιτικές και τις οικονομίες των κρατών, οι μακροπρόθεσμες συνέπειες των επιθέσεων θα επηρεάσουν τον ίδιο τον δομικό ιστό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ