-“Η ελληνική κρίση και το προσφυγικό αλλάζουν την πολιτική της Γερμανίας και προοιωνίζεται άνοδος των ήπιων ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων, που θα δημιουργήσει σοβαρό κίνδυνο αντιστροφής της ευρωπαϊκής ενοποίησης”.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Ο «διχασμός» της Γερμανίας αποτελεί μια νέα απειλή για την Ενωμένη Ευρώπη, αναφέρει σε νέα του έκθεση το αμερικανικό Κέντρο πολιτικών και στρατηγικών μελετών και αναλύσεων “Stratfor”.
Κατά το “Stratfor”, η ελληνική κρίση και το προσφυγικό αλλάζουν την πολιτική της Γερμανίας και τώρα δεν αποκλείεται να υπάρξει άνοδος των ήπιων ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων, τόσο στην Γερμανία, όσο και στην Γαλλία. Οι διαφορετικές αυτές απόψεις αποτελούν σοβαρό κίνδυνο αντιστροφής της ευρωπαϊκής ενοποίησης.
Το “Stratfor” κρίνει, οτι η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αγωνίζεται να διατηρήσει την συνοχή της γερμανικής Κυβέρνησης και επισημαίνει, ότι οι ηγέτες των τριών κομμάτων, που βρίσκονται στην εξουσία -δηλαδή της συντηρητικής Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) της Άνγκελας Μέρκελ, του αδελφού βαυαρικού κόμματος της Χριστιανικής Κοινωνικής Ένωσης (CSU) και του κεντροαριστερού Σοσιαλιστικού Δημοκρατικού Κόμματος (SPD)- οι οποίοι συναντήθηκαν στις 31 Οκτωβρίου, απέτυχαν να καταλήξουν σε ομοφωνία για τα μέτρα, που θα πρέπει να ληφθούν ώστε να αντιμετωπιστεί η μεταναστευτική κρίση.

“Οι πιέσεις, που ασκεί το αδελφό βαυαρικό κόμμα της CSU στην Καγκελάριο, είναι αυτές, που σχηματοποιούν τις αντιδράσεις της Μέρκελ στην προσφυγική κρίση”

Ωστόσο, μετά την επίσημη λήξη της συνάντησης αυτής, η Άνγκελα Μέρκελ και ο Βαυαρός πρόεδρος Χορστ Ζεεχόφερ εξέδωσαν κείμενο κοινής θέσης, το οποίο ζητούσε την δημιουργία ζωνών transit για τους μετανάστες στα σύνορα Γερμανίας-Αυστρίας και την προσωρινή ακύρωση της επανένωσης οικογενειών για ορισμένες ομάδες μεταναστών. Σε νέα συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Νοεμβρίου, τα τρία κόμματα αντικατέστησαν την ιδέα των ζωνών transit με πρόταση για δημιουργία νέων κέντρων υποδοχής για μετανάστες και με σχέδια για επιτάχυνση των απελάσεων.stratforlogo
Οι ενέργειες αυτές επιβεβαιώνουν, κατά το αμερικανικό Κέντρο μελετών, ότι οι πιέσεις από το βαυαρικό κόμμα είναι αυτές, που σχηματοποιούν τις αντιδράσεις της Μέρκελ στην προσφυγική κρίση. Δείχνουν, επίσης, πως η Άνγκελα Μέρκελ νομίζει, ότι μπορεί να πείσει το SPD, που τάσσεται κατά της δημιουργίας ζωνών transit, να υιοθετήσει μια πιο σκληρή στάση για την μετανάστευση. Ούτε το κόμμα της SPD, ούτε αυτό της CSU είναι έτοιμα για πρόωρες εκλογές και έτσι η συνέχεια της Κυβέρνησης δεν βρίσκεται σε κίνδυνο σε αυτή την φάση.

Οι εξελίξεις θα ωθήσουν τις κύριες πολιτικές δυνάμεις της Γερμανίας να επανακαθορίσουν τις ιδεολογικές τους θέσεις, πριν τις γενικές εκλογές του 2017, κάτι, που ενδεχομένως να έχει αρνητική επίδραση στην πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης

Όμως, τα γεγονότα του 2015 έχουν δείξει τις περιορισμένες δυνατότητες μιας Κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού σε περιόδους κρίσης και θα ωθήσουν τις κύριες πολιτικές δυνάμεις της Γερμανίας να επανακαθορίσουν τις ιδεολογικές τους θέσεις, πριν τις γενικές εκλογές του 2017, κάτι, που ενδεχομένως να έχει αρνητική επίδραση στην πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης.
Η έκθεση του “Stratfor” επισημαίνει ακόμη, ότι το Βερολίνο πέρασε το πρώτο εξάμηνο του 2015, επικεντρωνόμενο στην Ελλάδα, που έφθασε επικίνδυνα κοντά στην αποχώρηση από την ευρωζώνη. Κατά την διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου του έτους, το Βερολίνο πρέπει να αντιμετωπίσει και την μεταναστευτική κρίση, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες αιτούντες άσυλο κινήθηκαν στην Ευρώπη, προσπαθώντας να φθάσουν στις πλούσιες οικονομίες του Βορρά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ