Μια ακόμα ομάδα που βασανίστηκε από το ναζιστικό καθεστώς στο Ολοκαύτωμα, η αυτοαποκαλούμενη θρησκευτική οργάνωση «Οι Μάρτυρες του Ιεχωβά», αναγνωρίστηκε πρόσφατα και επίσημα από το κρατικό Ίδρυμα Βαυαρικών Στρατοπέδων Συγκεντρώσης και εντάχθηκε στον κατάλογο των λοιπών ομάδων, θυμάτων του ναζισμού, Εβραίων, Σίντι και Ρομά, πολιτικών κρατουμένων κ.λ.π.
Ως γνωστό, οι ναζιστές έθεσαν εκτός νόμου το 1933 αυτή τη θρησκευτική οργάνωση, που αριθμούσε τότε στη Γερμανία 25.000 μέλη, και από τότε άρχισαν οι διωγμοί, για το λόγο ότι οι οπαδοί της αρνήθηκαν να  αποδώσουν τιμές στον Χίτλερ και στο καθεστώς του και να εργαστούν στη πολεμική βιομηχανία του. Για το λόγο αυτό πρόσφεραν την καταναγκαστική τους εργασία κυρίως στον αγροτικό τομέα. Για να τους διακρίνουν, ως ομάδα, τους τοποθέτησαν στο ένδυμα της αιχμαλωσίας ένα μικρό τρίγωνο, χρώματος λιλά.
Σε ειδική τελετή στο Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Νταχάου αναρτήθηκε αναμνηστική πλακέτα στο χώρο του μουσείου, με το όνομα του Max Eckert, που βασανίστηκε επί διετία στο Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Νταχάου και κατόπιν μεταφέρηκε στο Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Μαουτχάουσεν όπου και εκτελέστηκε από τους ναζιστές. Με την πλακέτα αυτή τιμώνται και όλα τα θύματα της οργάνωσης στα βαυαρικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Η διευθύντρια του μουσείου κ. Gabriele Hammermann ανέπτυξε στο χαιρετισμό και την εισαγωγική της ομιλία διεξοδικά τη ζωή και το μαρτύριο των «Μαρτύρων του Ιεχωβά» στο Στρατόπεδο Συγκέντρωσης και ότι αποτέλεσε χρέος της βαυαρικής πολιτειακής και πολιτικής ζωής να αναγνωρίσουν επί τέλους και την ομάδα αυτή ως θύμα του ναζισμού.
Στην εκδήλωση παρέστησαν συγγενείς των θυμάτων,  ο πρόεδρος του Συλλόγου των Κρατουμένων Νταχάου κ. Ernst Grube, εκπρόσωπος της Βαυαρικής Βουλής και του Δήμου Νταχάου και άλλοι  εκπρόσωποι της Βαυαρικής κοινωνίας. Τις εκκλησίες εκπροσώπησαν οι επιτετραμμένοι για το Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Νταχάου, Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης και ο ευαγγελικός πάστορας Dr. Björn Mensing.
Η παρουσία των εκπροσώπων της εκκλησίας στην εκδήλωση αυτή, αποτελεί μια ακόμη ενδεικτική πράξη διαμαρτυρίας ενάντια σε κάθε μορφή ρατσισμού, ναζιστικών και νεοναζιστικών απανθρώπων βασανιστικών μεθόδων και δολοφονιών για όλους τους ανθρώπους, ασχέτως καταγωγής, πολιτικού ή θρησκευτικού των προσανατολισμού, χρώματος και πολιτιστικής διαφορετικότητας.
Με ευχές
Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης
Φωτογραφίες : H.Filtz
Ο π. Απόστολος και ο εκπρόσωπος της ομάδας των αυτοαποκαλουμένων «Μαρτύρων του Ιεχωβά», στη πόλη Νταχάου κ. Erhard Klein.