Οι προτάσεις του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού

Στις 8 Νοεμβρίου έλαβε χώρα στα Γιάννενα το Συνέδριο για το μέλλον της πολυπαθούς Σχολής Βελλάς Ιωαννίνων, η οποία με απόφαση της Κυβέρνησης και με σύμφωνη γνώμη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. ΕΚΛΕΙΣΕ.

΄Εκλεισε η Σχολή, που η προσφορά της στα εκατό και πλέον έτη της λειτουργίαςτης, από την εποχή της τουρκοκρατίας, ήταν πολύ μεγάλη όχι μόνο για την εκκλησία αλλά και τη φτωχή ΄Ηπειρο που οι κάτοικοί της δεν είχαν άλλον τρόπο να σπουδάσουν τα παιδιά τους.

Από τότε πολλά γράφτηκαν, πολλά ειπώθηκαν στις διάφορες εκδηλώσεις και συναντήσεις, για την πορεία και το μέλλον της σχολής, δόθηκαν πολλές υποσχέσεις, αλλά το πρόβλημα παραμένει το ίδιο: Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΒΕΛΛΑΣπαραμένει κλειστή.

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ηπειρωτών το 2021 πρότεινε με  ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης να αρχίσει ο διάλογος μεταξύ όλων των φορέων για να βρεθεί ο καλλίτερος τρόπος για την αξιοποίησής της.

Με το ψήφισμά μας καλούσαμε τότε την Ελληνική Κυβέρνηση να μη δεχτεί «ελαφρά τη καρδία» το κλείσιμό της Σχολής. Καλούσαμε τις Ηπειρώτισσες και τους Ηπειρώτες Πολιτικούς , την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους φορείς της Ηπείρου, αλλά και κάθε απλό πολίτη να υψώσει τη φωνή του, να αγωνιστεί και να μην αφήσει να υλοποιηθεί η απόφαση αυτή.

Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έγινε τίποτε.

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ηπειρωτών στο Συνέδριο αυτό, εκπροσώπησε ο ταμίας του, Δρ. Ηλίας Γαλανός, ο οποίος αφού μετέφερε τους χαιρετισμούς του προέδρου Χρυσόστομου Δήμου και του Δ.Σ., έκανε τις προτάσεις για τη συνέχιση της λειτουργίας της Σχολής. Το Παγκόσμιο Συμβούλιο είναι της γνώμης ότι στις εγκαταστάσεις της Σχολής Βελλάς, πρέπει να δημιουργηθεί ένα «ΚΕΝΤΡΟ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ»  στο οποίο να γίνουν προσπάθειες για  να υπαχθούν:

1.            Θεολογική Σχολή που θα υπάγεται στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

2.            Εκκλησιαστική Ακαδημία για κληρικούς που θα πλαισιώνουν τις ενορίες της Βόρειας Ελλάδας

3.            Σχολή Βυζαντινής Μουσικής

4.            Να επιδιωχθεί συνεργασία με ανώτατες και ανώτερες Θεολογικές Σχολές του εξωτερικού (π.χ. Ανώτατη Θεολογική Σχολή της Βοστώνης, θα γίνεται ανταλλαγή φοιτητών και σπουδαστών που θα έρχονται στη Βελλά για να εξασκούνται στην Ελληνική Γλώσσα και τοΤελετουργικό σταΕλληνικά και αντίθετα φοιτητές και σπουδαστές από τη Βελλά στην Αμερική να εξασκηθούν στην Αγγλική γλώσσα και ίσως θα τους δοθεί η ευκαιρία να καλύπτουν θέσεις κληρικών στην Αμερική και αλλού).

5.            Παράλληλα στους χώρους της Σχολής να υπάρχει ή δυνατότητα  να γίνονται διάφορα συνέδρια και σεμινάρια.

Με τον τρόπο αυτό, τονίζει το Παγκόσμιο Συμβούλιο, θα ξαναζωντανέψει η περιοχή αυτή.

Το επιχείρημα ότι δεν υπάρχουν φοιτητές και σπουδαστές είναι ένα θέμα της Εκκλησίας αλλά και δικό μας να το λύσουμε με την κατάλληλη διαφήμιση.

Βεβαίως το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ηπειρωτών δεν έχει καμιά αντίρρηση να αναπτυχθεί και ο πρωτογενής τομέας, που και αυτόν τον χρειάζεται ο τόπος.

Χώρος και κτήματα υπάρχουν πολλά.

Στο Συνέδριο, πέραν των εισηγητών, παραβρέθηκαν και χαιρέτησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος , ο Δήμαρχος Ιωαννίνων κ. Δημήτριος Παπαγεωργίου, ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κώστας Καψάλης(Βελλαΐτης), ο καρδιολόγος, καθηγητής Πανεπιστημίου κ. Στέφανος Φούσας(Βελλαΐτης), ο Περιφερειακός Συμβουλος, κ. Γεώργιος Ζάψας, ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καθηγητής κ. Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, ο καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Μπάμπης Νούτσος(Βελλαΐτης), ο οδοντίατρος, πρώην Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Γεώργιος Κάτσινος (Βελλαΐτης),ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καθηγητής κ. Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, ο καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Μπάμπης Νούτσος(Βελλαΐτης), ο εκπαιδευτικόςκ. Κωτσίνης(Βελλαΐτης), η τελευταία  Διευθύντρια της Ανώτατης Εκκλ.ΑκαδημίαςΒελλάς κ. Μαρία Ράπτη. Όλοι τους μαζί με του χαιρετισμούς έκανε ο καθένας και προτάσεις για το μέλλον της Σχολής.Τις εργασίες του Συνεδρίου παρακολούθησανπολλοί Βελλαϊτες και πολλοί άλλοι ενδιαφερόμενοι.

Τέλος  θερμά συγχαρητήρια ανήκουν στην οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου, τα Δ.Σ. της ΄Ενωσης Αποφοίτων Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς Ιωαννίνων και της Πανελλήνιου Συνδέσμου Αποφοίτων Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς  και ιδιαιτέρως στους προέδρους των δύο συλλόγωνγια την άψογη διοργάνωση.

Γραφείο Τύπου και επικοινωνίας

Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού (ΠΣΗΕ)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ