Απόσπασμα από τη συνέντευξη του Υπουργού Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκου στην εκπομπή του Άρη Πορτοσάλτε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

Τ. Θεοδωρικάκος: Το πρώτο που έχω να σας πω κ. Πορτοσάλτε είναι ότι, όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του και –το ξεχώρισε αυτό ως μία θεσμική παρέμβαση της Κυβέρνησης-, μέσα στο 2019 θα φέρουμε στη Βουλή το νόμο με τον οποίο θα διευκολύνονται οι Έλληνες που κατοικούν στο εξωτερικό να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους. Θα διευκολύνουμε πλήρως την ελληνική ομογένεια να έχει εμπράκτως το δικαίωμα να ψηφίζει και να συναποφασίζει για τα τεκτενόμενα της χώρας μας.
Πρέπει να σας πω ότι το Υπουργείο Εσωτερικών έχει ήδη κάνει τη σχετική προεργασία και εκτιμώ ως Υπουργείο θα μπορέσουμε να παραδώσουμε στον Πρωθυπουργό την ολοκληρωμένη πρότασή μας μέσα στο μήνα Οκτώβριο. Από εκεί και πέρα, θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες. Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα έχει συναντήσεις με τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων προκειμένου αυτό το Μέτρο, που θα προβλέπεται στο νόμο, να ψηφιστεί μέσα στο 2019. Θα επαναλάβω και εγώ ότι είναι κάτι που οι Έλληνες περιμένουμε να το ψηφίσουν και οι 300 βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου.

Δημοσιογράφος: Θα πριμοδοτείτε το πρώτο Κόμμα φαντάζομαι…

Τ. Θεοδωρικάκος: Αναφέρομαι, επαναλαμβάνω, στο τμήμα που αφορά τον εκλογικό νόμο σε ό,τι αφορά την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Θα έρθει πρώτο και ξεχωριστά από τον υπόλοιπο εκλογικό νόμο.

Δημοσιογράφος: Επειδή αποτυπώνεται από την άλλη πλευρά, από τη μείζονα αντιπολίτευση, με καταγγελίες του τύπου ότι πάτε να αλλοιώσετε το εκλογικό σώμα, να τα βολέψετε, να τα φέρετε στα μέτρα σας κ.λπ., εσείς αναφέρεστε, αν καταλαβαίνω καλά, σε Ελληνίδες και Έλληνες οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους αλλά οι οποίοι τα τελευταία χρόνια ζουν στο εξωτερικό.

Τ. Θεοδωρικάκος: Τα όποια χρόνια ζουν στο εξωτερικό. Από τη στιγμή που κάποιος είναι εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους, έχει το δικαίωμα να ψηφίσει. Εάν αυτός ο πολίτης ζει στο εξωτερικό, έχει δικαίωμα να ψηφίσει από τη χώρα στην οποία βρίσκεται.

Δημοσιογράφος: Υπάρχει μια απόψη, η οποία λέει ότι ‘‘από πού κι ωσπού ένας ομογενής θα καθορίσει τί θα κάνω εγώ στον τόπο μου’’. Είναι λίγο μακρυγενικό αυτό ξέρετε, από το 1840 λέγεται αυτό, για τους Έλληνες και τις Ελληνίδες που είχαν γεννηθεί σε αυτό τον τόπο και με τους άλλους Έλληνες που είχαν γεννηθεί εκτός ελλαδικής τότε Επικρατείας.

Τ. Θεοδωρικάκος: Θα επαναλάβω κάτι που ελπίζω ότι δεν εκφράζει μόνο τον κ. Πρωθυπουργό ή τη ΝΔ, αλλά εκφράζει το σύνολο των πολιτικών κομμάτων και το σύνολο του ελληνικού λαού. Δεν μπορεί να υπάρξει ανασυγκρότηση της πατρίδας μας χωρίς την αναγέννηση του παγκόσμιου ελληνισμού. Οι Έλληνες έχουμε μια τεράστια δύναμη. Πολλά εκατομμύρια Ελλήνων ζουν σε πολλές χώρες και έχουν τεράστια επιρροή…

Δημοσιογράφος: Είναι απολύτως κατανοητό…

Τ. Θεοδωρικάκος: Θέλω να υπογραμμίσω ότι σε αυτό το θέμα το υπουργείο μας σε πολύ στενή συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών και ιδιαίτερα με τον υφυπουργό αρμόδιο για τα θέματα απόδημου ελληνισμού, κ. Αντώνη Διαματάρη, ο οποίος ο ίδιος αποτελεί διακεκριμένο στέλεχος της ελληνικής ομογένειας στις ΗΠΑ, ενημερώνουμε τους Έλληνες σε ολόκληρο τον κόσμο για την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης και όταν θα έλθει η ώρα θα τους ενημερώσουμε και για την απόφαση της Βουλής να τους διευκολύνει να μπορούν να ψηφίσουν από τον τόπο που κατοικούν. Μέσα στη διευκόλυνση θα προβλέπουμε και τη δυνατότητα να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο, όπως συμβαίνει με πάρα πολλές χώρες του εξωτερικού. Έχει έλθει η ώρα η Ελλάδα να μπει στο κλαμπ των πολιτισμένων και αναπτυγμένων χωρών σε ό,τι αφορά και την εκλογική διαδικασία. Και αυτό θα επιτευχθεί μέσα στο 2019, όπως εξήγγειλε ο πρωθυπουργός.

Δημοσιογράφος: Για το σύνολο του εκλογικού νόμου;

Τ. Θεοδωρικάκος: Δεν έχω να σας προσφέρω πρόσθετη πληροφόρηση. Έχουμε αναφέρει ότι ο εκλογικός νόμος θα στηρίζεται στην αναλογικότητα και στην κυβερνησιμότητα. Όπως είπε ο πρωθυπουργός, δεν είναι δυνατόν να έχεις 40% και να μην έχεις αυτοδύναμη κυβέρνηση. Το πώς θα γίνει αυτό θα πρέπει να το δούμε. Υπάρχουν διάφορα σενάρια, ετοιμάζονται διάφορες λύσεις. Τη σχετική πρωτοβουλία θα την έχει ο πρωθυπουργός.

Δημοσιογράφος: Πώς μπορεί να ξεπερασθεί να μην έχουμε εκλογές με απλή αναλογική την επόμενη φορά. Πώς μπορεί να ξεπεραστεί αυτό;

Τ. Θεοδωρικάκος: Αυτό μόνο με ένα τρόπο μπορεί να ξεπεραστεί. Να μαζευτούν 200 ψήφοι υπέρ του εκλογικού νόμου που θα έλθει. Μόνο αυτός ο τρόπος υπάρχει. Διαφορετικά είναι δεδομένο ότι στο τέλος της τετραετίας που θα γίνουν οι εκλογές, οι εκλογές θα γίνουν με την απλή αναλογική.

Δημοσιογράφος: Γι’ αυτό είπε χθες ο κ. Μητσοτάκης να ετοιμασθούμε για διπλές εκλογές.

Τ. Θεοδωρικάκος: Όπως το είπε χθες ο πρωθυπουργός…, γιατί κανένας λογικός άνθρωπος δεν υπάρχει που να πιστεύει ότι μπορεί να υπάρχει κάποιο κόμμα που θα προσεγγίσει το 48%-50% που χρειάζεται με την απλή αναλογική για να κάνει κυβέρνηση. Συνεπώς, τότε θα χρειαστούν διπλές εκλογές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ