Φωτό αρχείου (c)ellinikignomi

«Το κεφάλαιο των αποζημιώσεων στην Ελλάδα δεν έχει ουσιαστικά κλείσει, ούτε ηθικά ούτε νομικά – Τα θύματα και οι απόγονοί τους έχουν μεγαλύτερη μνήμη από τους δράστες και τους απογόνους τους».

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Την ώρα που η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση της Γερμανίας αρνείται πεισματικά να συζητήσει το θέμα της καταβολής των πολεμικών αποζημιώσεων στην Ελλάδα, η πίεση του γερμανικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος SPD και των «Πρασίνων», που ζητούν διευθέτηση του ζητήματος, μπορεί να οδηγήσει σε μια σούμα δισεκατομμυρίων ευρώ, αναφέρει το «Spiegel Online» στο χθεσινό του πρωτοσέλιδο.
Η επικεφαλής της Επιτροπής Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του SPD, Γκεζίνε Σβαν, δήλωσε, σχετικά με το θέμα αυτό:«Πολιτικά, κατά την γνώμη μου η υπόθεση είναι σαφής: θα πρέπει να προσεγγίσουμε τα θύματα και τους συγγενείς τους οικονομικά. Πιστεύω ότι θα ήταν καλό από την γερμανική πλευρά να βάλουμε σε τάξη τα του οίκου μας σε ό,τι αφορά το παρελθόν. Το θέμα είναι να αναγνωρίσουμε ότι έχουμε διαπράξει μεγάλη αδικία στην Ελλάδα». Η κ. Γκεζίνε Σβαν επισημαίνει, ότι οι Γερμανοί δεν γνωρίζουν καλά τις δυστυχίες των Ελλήνων κατά την περίοδο της Κατοχής από τους Ναζί. «Αλλά τα θύματα και οι απόγονοί τους έχουν μεγαλύτερη μνήμη από τους δράστες και τους απογόνους τους» λέει χαρακτηριστικά και τονίζει, ότι το αναγκαστικό δάνειο πρέπει αναμφισβήτητα να εξοφληθεί, ενώ χαρακτηρίζει λογική την πρόταση για την δημιουργία ιδρύματος με σκοπό την έρευνα και την συμφιλίωση, στο οποίο θα διατεθούν περαιτέρω αποζημιώσεις.
Εξάλλου, ο αντιπρόεδρος του SPD Ραλφ Στέγκνερ, τονίζει, ότι «δεν θα πρέπει να συνδέουμε το θέμα των επανορθώσεων με την τρέχουσα αντιπαράθεση για την ευρωκρίση», αλλά αυτή η συζήτηση πρέπει να διεξαχθεί ανεξάρτητα. «Αυτό αφορά την διαχείριση της ίδιας μας της ιστορίας. Είμαι κατά της συζήτησης, ότι αυτά έχουν τελειώσει. Υπάρχουν ακόμη, έπειτα από δεκαετίες, ζητήματα διεθνούς δικαίου προς επίλυση» τονίζει.

«Πράσινοι»: «Η Γερμανία δεν μπορεί να εξαφανίσει έτσι απλά την διεκδίκηση της Ελλάδας για αποζημιώσεις από το τραπέζι»

Από την πλευρά των «Πρασίνων», ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Άντον Χοφράιτερ δηλώνει, ότι «η Γερμανία δεν μπορεί να εξαφανίσει έτσι απλά την διεκδίκηση της Ελλάδας για αποζημιώσεις από το τραπέζι» και τονίζει ότι «αυτό το κεφάλαιο δεν έχει ουσιαστικά κλείσει, ούτε ηθικά ούτε νομικά», ενώ η γερμανική Κυβέρνηση θα έκανε καλά να συζητήσει με την Ελλάδα για την εξέταση των γερμανικών εγκλημάτων στην Ελλάδα και να αναζητήσει μια φιλική λύση». Θεωρεί ωστόσο απαράδεκτο ένα τόσο ευαίσθητο και δύσκολο θέμα να αναμιγνύεται στις διαπραγματεύσεις για την οικονομική βοήθεια στην κρίση. Διαφορετική άποψη έχει επ’ αυτού η κυρία Σβαν, η οποία εκτιμά, ότι «ψυχολογικά είναι κατανοητό, ότι η Αθήνα ερωτά σε αυτή την κατάσταση, αν εμείς οι Γερμανοί συμπεριφερθήκαμε πάντα τόσο έντιμα».OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Σύμφωνα πάντως με τον ειδικό του Διεθνούς Δικαίου Φρανκ Σόρκοπφ, η παραπομπή από την πλευρά του Βερολίνου στην Συμφωνία 2+4 δεν κατευνάζει πλέον την συζήτηση και πρέπει η επιχειρηματολογία να είναι ευρύτερη. Από το «Spiegel» υπενθυμίζεται δε, ότι η Επιστημονική Υπηρεσία της γερμανικής Βουλής έχει διατυπώσει αμφιβολίες, σχετικά με το εάν η γερμανική Κυβέρνηση μπορεί να διατηρήσει την θέση της. «Θα μπορούσε να πρόκειται για δισεκατομμύρια», τονίζεται στο δημοσίευμα και γίνεται αναφορά στις αποζημιώσεις για περιπτώσεις, όπως η σφαγή στο Δίστομο και στο αναγκαστικό κατοχικό δάνειο.