Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Το σκάνδαλο με τις υποκλοπές, τις οποίες φέρεται, ότι έκανε η γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών (ΒΝD) για λογαριασμό της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA), δείχνει σήμερα να πλησιάζει όλο και περισσότερο την Καγκελαρία, σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο, αν και η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, όπως επισημαίνουν αναλυτές, φαίνεται, ότι για άλλη μια φορά βρίσκεται στο απυρόβλητο.
«Η υπόθεση της BND κλιμακώνεται και φτάνει την Καγκελαρία», είναι ο τίτλος της συντηρητικής εφημερίδα “Die Welt”, ενώ η εφημερίδα “Bild” χαρακτηρίζει «υποκριτική» την δήλωση της Γερμανίδας Καγκελαρίου το 2014, μετά τις αποκαλύψεις, ότι η NSA παρακολουθούσε ένα από τα κινητά της τηλέφωνα, πως «δεν γίνεται να κατασκοπεύεις τους φίλους σου».OLYMPUS DIGITAL CAMERA
«Στην καλύτερη περίπτωση, η Καγκελάριος δεν θα ήθελε να ξέρει αυτό, που η NSA μηχανευόταν στο γερμανικό έδαφος -στην προκειμένη περίπτωση την κατασκοπεία των “φίλων” μας στην Ευρώπη», επισημαίνει η εφημερίδα με την μεγαλύτερη κυκλοφορία στην Γερμανία.

“Η γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών κατασκόπευε «υψηλόβαθμους αξιωματούχους του γαλλικού Υπουργείου Εξωτερικών, του Μεγάρου των Ηλυσίων και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» για λογαριασμό της αμερικανικής NSA”

Μάλιστα, οι κατηγορίες κατά της BND πήραν μεγαλύτερες διαστάσεις, μετά την αποκάλυψη από την εφημερίδα “Sueddeutsche Zeitung” ότι η γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών κατασκόπευε «υψηλόβαθμους αξιωματούχους του γαλλικού Υπουργείου Εξωτερικών, του Μεγάρου των Ηλυσίων και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» για λογαριασμό της αμερικανικής NSA.
Όμως, περισσότερο από αυτές τις νέες κατηγορίες -οι οποίες έρχονται να προστεθούν σε αυτές περί διενέργειας κατασκοπείας από το 2005 σε βάρος της “EADS” (που αργότερα ονομάστηκε “Airbus”) και της “Eurocopter” (σήμερα ονομάζεται “Airbus Helicopters”) από την γερμανική BND για λογαριασμό της αμερικανικής NSA- αυτό που πυροδότησε τον γερμανικό Τύπο, είναι τα ψέματα, που ενδέχεται να είπε η Κυβέρνηση προς τους βουλευτές.
«Ποιός αποκρύπτει και τι, στο σκάνδαλο της BND;», διερωτάται η “Bild” και η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ βρίσκεται στην κορυφή του καταλόγου. «Χθες παρέμεινε ξανά βουβή».

“Η υπόθεση θα πλησιάσει κι’ άλλο την Καγκελάριο, αν αυτή δεν πάρει άμεσα μέτρα”

Η γερμανική Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση κατηγορείται από την αντιπολίτευση, ότι δήλωνε ψευδώς, πως δεν γνωρίζει τίποτε για οποιαδήποτε οικονομική κατασκοπεία από την NSA, σε γραπτή απάντηση, που έδωσε στις 14 Απριλίου στην κοινοβουλευτική ομάδα του αριστερού γερμανικού κόμματος «Die Linke».
«Απορρίπτω κατηγορηματικά την δήλωση, ότι η Κυβέρνηση δεν είπε την αλήθεια», δήλωσε τώρα ο Στέφεν Ζάϊμπερτ, εκπρόσωπος της Καγκελαρίου Άγκελας Μέρκελ σε τακτική συνέντευξη Τύπου.
Ο συνεργάτης της Άγκελας Μέρκελ και νυν Υπουργός Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ, ο οποίος ήταν εκείνη την εποχή προσωπάρχης της Καγκελαρίας και ως εκ τούτου κυρίως υπεύθυνος για την επίβλεψη των Υπηρεσιών Πληροφοριών, πρότεινε να δώσει εξηγήσεις την ερχόμενη εβδομάδα στην κοινοβουλευτική επιτροπή έρευνας για το θέμα της NSA.
«Η περίπτωση του Ντε Μεζιέρ πρέπει να βρίσκεται στην κορυφή του καταλόγου με τις προτεραιότητες της Καγκελαρίου. Διαφορετικά η υπόθεση θα την πλησιάσει κι’ άλλο», επισημαίνει η εφημερίδα “Handelsblatt”.

“Η “Airbus” θα προσφύγει κατ΄ αγνώστων για κατασκοπεία μετά τις αποκαλύψεις του γερμανικού Τύπου για την διενέργεια κατασκοπείας σε βάρος της από την BND για λογαριασμό της NSA”

Ωστόσο, μολονότι ορισμένοι αναλυτές προβλέπουν συνέπειες για το μέλλον του Ντε Μεζιέρ, η Γερμανίδα Καγκελάριος δείχνει να βρίσκεται στο απυρόβλητο.
«Η κα Μέρκελ θα απειλείτο μόνον στην περίπτωση, που η ηγεσία της CDU αισθανόταν, ότι θα μπορούσε να μην κερδίσει τις εκλογές του 2017, πράγμα που δεν ισχύει σήμερα», σημειώνει ο Γκέρο Νόϊγκεμπαουερ, πολιτειολόγος στο Πανεπιστήμιο “Freie Universitaet” του Βερολίνου.
Η Άνγκελα Μέρκελ αναμένεται, ότι θα είναι υποψήφια για μια τέταρτη θητεία στις εκλογές του 2017 και βάσει των σημερινών δημοσκοπήσεων, θα εκλεγεί εύκολα.
Η ευρωπαϊκή εταιρεία “Airbus” ανακοίνωσε, ότι θα προσφύγει κατ΄ αγνώστων για κατασκοπεία και ότι ζήτησε πληροφορίες από το Βερολίνο, μετά τις αποκαλύψεις του γερμανικού Τύπου για την διενέργεια κατασκοπείας σε βάρος της από την BND για λογαριασμό της NSA.
Διαβεβαιώνοντας, ότι «δεν θέλει να πάρει μέρος σε εικασίες, όσον αφορά τις κατηγορίες», εκπρόσωπος δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι η “Airbus” «ανησυχούσε, καθώς υπήρχαν συγκεκριμένες υποψίες για βιομηχανική κατασκοπεία» και ότι ο όμιλος «ζήτησε πληροφορίες από την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση της Γερμανίας και τώρα θα προσφύγει κατ΄ αγνώστων, με την υποψία της βιομηχανικής κατασκοπείας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ