Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., ως ώρες κοινής ησυχίας ορίζονται κατά μεν την θερινή περίοδο οι ώρες από 15:00 έως 17:30 και από 23:00 έως 07:00 η ώρα, ενώ κατά την χειμερινή περίοδο, οι ώρες από 15:30 έως 17:30 και από 22:00 έως 07:30 η ώρα

-Συνδικαλιστές της “Ελληνικής Αστυνομίας” αντιδρούν έντονα στις επικείμενες σαρωτικές αλλαγές, υποστηρίζοντας, ότι προωθείται η επαναφορά του παλιού θεσμού των αποτυχημένων Αστυνομικών Τμημάτων και ότι θα μείνουν πολλές παραμεθόριες περιοχές χωρίς ουσιαστική ή τουλάχιστον με ελλιπή και απομακρυσμένη αστυνόμευση!
-“Το νέο σχέδιο δεν δίνει λύση στην λειψανδρία, που υπάρχει, λόγω των περίπου 7.000 κενών οργανικών θέσεων, ούτε και στα σοβαρά λειτουργικά προβλήματα, εξαιτίας των ελλείψεων σε οχήματα και τεχνολογικό εξοπλισμό”!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», έντονες ανιδράσεις προκαλεί στους κόλπους της ΕΛ.ΑΣ. το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, που προβλέπει την αναδιοργάνωση των Περιφερειακών Υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. Για σαρωτικές αλλαγές και παράλληλη επαναφορά του παλιού θεσμού των αποτυχημένων Αστυνομικών Τμημάτων κάνουν λόγο συνδικαλιστές της Ελληνικής Αστυνομίας για το σχέδιο αυτό, που βάζει λουκέτο ή συμπτύσσει περίπου το 40% των Αστυνομικών Τμημάτων, Τμημάτων Ασφαλείας και Τμημάτων Τροχαίας σε όλη την Ελλάδα.
Όπως τονίζουν, με τον τρόπο αυτόν μένουν πολλές παραμεθόριες περιοχές χωρίς ουσιαστική ή τουλάχιστον με ελλιπή και απομακρυσμένη αστυνόμευση.
Αν και στόχος, όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος», ήταν η εξοικονόμηση πόρων από τα υπέρογκα μισθώματα Αστυνομικών κτιρίων και η σωστή κατανομή Αστυνομικού προσωπικού, αυτός δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται, καθώς δεν δίνει λύση στην λειψανδρία (περίπου 7.000 κενές οργανικές θέσεις) και στα σοβαρά λειτουργικά προβλήματα, εξαιτίας των ελλείψεων σε οχήματα και τεχνολογικό εξοπλισμό. Το «νέο» σχέδιο Προεδρικό Διάταγμα είναι σχεδόν το ίδιο με το «παλιό», με πολύ μικρές αλλαγές.
Συγκεκριμένα στην Αττική, από τα 91 Τμήματα Ασφαλείας μένουν τα 71, ενώ από τα περίπου 123 Αστυνομικά Τμήματα μένουν 87 και 11 Αστυνομικοί Σταθμοί, ενώ τα Τμήματα Τροχαίας κατεβαίνουν στα 15. Συνολικά στην Ελλάδα θα λειτουργήσουν 575 Αστυνομικά Τμήματα, Τμήματα Ασφαλείας, Τροχαίας και Τουριστικής Αστυνομίας και 105 Αστυνομικοί Σταθμοί. Το «κλείσιμο» και η σύμπτυξη των Αστυνομικών Υπηρεσιών κυμαίνεται κατά μέσο όρο στο 35%-40% των Υπηρεσιών, που λειτουργούσαν μέχρι σήμερα. Επισημαίνεται, επίσης, πως ενώ καταργούνται κάποια Αστυνομικά Τμήματα, εμφανίζονται κάποιοι Αστυνομικοί Σταθμοί.

«Κλείνουν 4 στα 10 Αστυνομικά Τμήματα»!

«Δεν θα σώσει την κατάσταση από την λειψανδρία. Γίνεται απλά μια αναδιάταξη του προσωπικού, ένα μικρό λίφτινγκ. Καταργείται το αρμόδιο Τμήμα Προστασίας Επισήμων της Κρατικής Ασφάλειας και οι περίπου 1.000 Αστυνομικοί εντάσσονται στην Γενική Διεύθυνση Προστασίας Επισήμων. Στην επαρχία καταργούνται Αστυνομικά Τμήματα παραμεθόριων περιοχών με την αστυνόμευσή τους να υπάγεται σε Υπηρεσίες, που απέχουν πολλά χιλιόμετρα από αυτές» αναφέρει στον “Ε.Τ.” ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. κ. Γιάννης Κατσιαμάκας.
Ο κ. Γρηγόρης Γερακαράκος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων δηλώνει χαρακτηριστικά: «Επαναφέρουν τον αποτυχημένο θεσμό των Πολυδύναμων Αστυνομικών Τμημάτων. Είναι κοροϊδία. Λένε, ότι θα έχουν δύο εποχούμενες περιπολίες το 24ωρο σε παραμεθόριες περιοχές, χωρίς να έχουν οχήματα. Τα Τμήματα Δίωξης Ναρκωτικών, μετατρέπονται σε γραφεία μέσα στις Υποδιευθύνσεις Ασφάλειας, με το εξειδικευμένο προσωπικό να παροπλίζεται. Στην Θεσσαλονίκη κλείνουν τρία Αστυνομικά Τμήματα και μένει ένα, ενώ αντίστοιχες είναι οι περικοπές στον Πειραιά».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», διαπιστώνεται, επίσης, ότι το Αστυνομικό Τμήμα Αριστοτέλη Χαλκιδικής θα μεταφερθεί στις εγκαταστάσεις του παλιού Α.Τ. Ιερισσού, το οποίο είχε «καεί» κατά την διάρκεια των επεισοδίων για τα μεταλλεία της περιοχής. Παράλληλα εντοπίζεται σωρεία αποσπάσεων αστυνομικού προσωπικού από τα Τμήματα Ασφαλείας στα Αστυνομικά Τμήματα για την… φύλαξη στόχων!

Οι καταργήσεις και οι ανακατατάξεις, που αλλάζουν τα έως τώρα δεδομένα στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής

Συνδικαλιστές της Αστυνομίας αναφέρουν χαρακτηριστικά παραδείγματα, όπως αυτών των Τμημάτων Πετραλώνων και Ν. Κόσμου, τα οποία «σκορπίζονται» σε βάρος της Καλλιθέας και Ν. Σμύρνης, καταργείται το καλύτερο σε υποδομή Α.Τ. Μελισσίων και παραμένει το «άσχημο» της Πεντέλης. Τα τρία Τμήματα Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης γίνονται ένα, που θα αστυνομεύει μια τεράστια περιοχή, ενώ καταργούνται τα τμήματα Τροχαίας Περιστερίου και Αιγάλεω και ιδρύεται Τροχαία Δυτικής Αττικής.
Η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, μετατρέπεται σε ένα άτυπο… ελληνικό FBI, που θα μπορεί να επιλαμβάνεται με έγκριση ή διαταγή του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. σε αδικήματα, που διαπράττονται σε άλλες περιοχές της χώρας, λόγω της βαρύτητας, των συνθηκών τέλεσης, της συγκίνησης της κοινής γνώμης, επειδή απαιτούν ιδιαίτερη εμπειρία και εξειδικευμένη γνώση για την αποκάλυψη των δραστών, ή αν προκύπτει ανάπτυξη δράσης οργανωμένου εγκλήματος σε πολλές περιοχές της χώρας. Ενημερώνουν τον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή και τον Διευθυντή Αστυνομίας του Νομού και μετά την ολοκλήρωση των ερευνών υποβάλλουν αναφορά στον Αρχηγό.

Οι νέες Υποδιευθύνσεις της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής

Η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής διαρθρώνεται στις ακόλουθες Υποδιευθύνσεις:
-Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων
.Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας
-Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων, Πολιτισμικής Κληρονομιάς και Περιβάλλοντος
-Δίωξης Ναρκωτικών
-Προστασίας Ανηλίκων
-Κρατικής Ασφάλειας
-Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους
-Επιχειρήσεων
-Διοικητικής Υποστήριξης και
Αναζητήσεων Αρχείου και Ταυτοτήτων
Η νέα Υποδιεύθυνση Επιχειρήσεων είναι αρμόδια για την οργάνωση και συντονισμό ειδικών ερευνών και επιχειρήσεων, καθώς και την προστασία μαρτύρων και προσώπων ειδικών κατηγοριών. Παράλληλα, θα συντονίζει και τα… κομάντο της Ασφάλειας, καθώς θα υπάρχει Τμήμα Ειδικών Επιχειρησιακών Ομάδων, που θα είναι αρμόδιο για το σχεδιασμό και την εκτέλεση ιδιαίτερα δύσκολων και επικίνδυνων αποστολών και επιχειρήσεων και εφ’ όσον αυτές δεν εντάσσονται στο πλαίσιο αρμοδιοτήτων της ΕΚΑΜ.

Tα Αστυνομικά Τμήματα, που θα απομείνουν στην περιοχή της Πρωτεύουσας

Στην Διεύθυνση Αστυνομίας Αθηνών από τα 22 Τμήματα θα λειτουργήσουν τα παρακάτω 20 Αστυνομικά Τμήματα: Ομονοίας, Συντάγματος, Ακροπόλεως, Εξαρχείων, Κυψέλης, Παγκρατίου, Κολωνού, Πατησίων, Αγίου Παντελεήμονα, Αμπελοκήπων, Γαλατσίου, Καλλιθέας, Ζωγράφου, Βύρωνα, Καισαριανής, Π. Φαλήρου, Νέας Σμύρνης, Αγ. Δημητρίου, Δάφνης-Υμηττού, Τμήμα Τουριστικής Αστυνομίας Αθηνών.
Στην Διεύθυνση Αστυνομίας Πειραιά, από τα 25 θα λειτουργήσουν τα παρακάτω 16 Αστυνομικά Τμήματα και πέντε Αστυνομικοί Σταθμοί: Δημοτικού Θεάτρου, Καμινίων-Ν.Φαλήρου, Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Κορυδαλλού, Μοσχάτου-Ταύρου, Νίκαιας-Αγ. Ιωάννη Ρέντη, Περάματος, Σαλαμίνας, Αίγινας, Κυθήρων, Πόρου, Τροιζήνας, Σπετσών, Ύδρας και Τουριστική Αστυνομία Πειραιά. Λειτουργούν επίσης οι αστυνομικοί Σταθμοί Αγκιστρίου, Αντικυθήρων, Ποταμού Κυθήρων, Μεθάνων Τροιζηνίας, Μεσαγρού Αίγινας.
Στην Διεύθυνση Αστυνομίας Δυτικής Αττικής, από τα 22, θα λειτουργήσουν τα παρακάτω 17 Αστυνομικά Τμήματα και δύο Αστυνομικοί Σταθμοί: Αιγάλεω, Αγ. Βαρβάρας, Α΄ και Β΄ Περιστερίου, Χαϊδαρίου, Φυλής, Α΄ Αχαρνών, Β΄ Αχαρνών-Ολυμπιακού Χωριού, Ιλίου, Πετρούπολης, Ελευσίνας, Ασπροπύργου, Μάνδρας-Ειδυλλίας, Μεγαρέων, Αγ. Αναργύρων-Καματερού, Ζεφυρίου, Τμήμα Τουριστικής Αστυνομίας Δυτικής Αττικής. Αστυνομικοί Σταθμοί Βιλίων, Νέας Περάμου.

Που θα λειτουργήσουν Αστυνομικά Τμήματα και Αστυνομικοί Σταθμοί στην Αττική

Στην Διεύθυνση Αστυνομίας Βορειοανατολικής Αττικής, από τα 39, θα λειτουργήσουν τα παρακάτω 23 Αστυνομικά Τμήματα και ένας Αστυνομικός Σταθμός: Αγ. Παρασκευής, Νέας Ιωνίας, Ηρακλείου, Μεταμόρφωσης, Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνος, Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Χαλανδρίου, Φιλοθέης-Ψυχικού, Πεύκης-Λυκόβρυσης, Παπάγου-Χολαργού, Ωρωπού, Αρτέμιδος-Σπάτων, Μαραθώνος, Παιανίας, Πεντέλης, Ραφήνας-Πικερμίου, Διονύσου, Κηφισιάς-Ερυθραίας, Παλλήνης, Αυλώνος, ΟΑΚΑ, Τουριστική Αστυνομίας Βορειοανατολικής Αττικής. Αστυνομικός Σταθμός Φρουράς Τατοίου.
Στην Διεύθυνση Αστυνομίας Νοτιοανατολικής Αττικής, από τα 15, θα λειτουργήσουν τα παρακάτω 11 Αστυνομικά Τμήματα και 3 Αστυνομικοί Σταθμοί: Γλυφάδας, Αλίμου, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Ηλιούπολης, Βουλιαγμένης-Βάρης-Βούλας, Κρωπίας, Σαρωνικού, Λαυρεωτικής, Μαρκόπουλου-Μεσογαίας, Κερατέας, τουριστική νοτιοανατολικής αττικής. Αστυνομικοί Σταθμοί Καλυβίων, Σουνίου, Πόρτο-Ράφτη.
Η Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής θα συγκροτείται από: Επιτελείο, Υποδιεύθυνση Τροχαίας Αθηνών, Τμήματα Τροχαίας Καλλιθέας, Πειραιώς, Κορυδαλλού, Νέας Ιωνίας, Αγίας Παρασκευής, Λαυρεωτικής, Μεγαρέων, Σαλαμίνος, Δυτικής Αττικής, Βορειοανατολικής, Νοτιοανατολικής, Αττικής Οδού, Α΄ και Β΄ τμήματα Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων ΠΑΘΕ Αττικής. Σταθμός Τροχαίας Περάματος.

Τι θα ισχύσει για τις κατά τόπους Αστυνομικές Διευθύνσεις στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα

Αντίστοιχα «λουκέτα» και συμπτύξεις γίνονται και σε Αστυνομικές Υπηρεσίες της επαρχίας. Αστυνομικά Τμήματα, Τμήματα Ασφαλείας και Τροχαίας, που απομένουν συνολικά στις κατά τόπους Αστυνομικές Διευθύνσεις, έχουν ως εξής: Αστ. Διευθυνση Φθιώτιδας 13 Αστυνομικά Τμήματα και ένας Αστυνομικός Σταθμός, Βοιωτίας 10 Τμήματα και ένας Σταθμός, Εύβοιας 13 Τμήματα και 3 Σταθμοί, Ευρυτανίας 3 Τμήματα και 3 Σταθμοί, Φωκίδας 7 Τμήματα και ένας Σταθμός, Αχαΐας 15 Τμήματα, Αιτωλίας 7 Τμήματα και ένας Σταθμός, Ακαρνανίας 11 Τμήματα και ένας Σταθμός, Ηλείας 12 Τμήματα και 3 Σταθμοί, Κέρκυρας 11 Τμήματα και 2 Σταθμοί, Ζακύνθου 4 Τμήματα, Κεφαλληνίας 6 Τμήματα και 2 Σταθμοί, Λευκάδας 5 Τμήματα και ένας Σταθμός, Αρκαδίας 10 Τμήματα, Αργολίδας 9 Τμήματα, Κορινθίας 11 Τμήματα και ένας Σταθμός, Λακωνίας 8 Τμήματα και 2 Σταθμοί, Μεσσηνίας 10 Τμήματα, Κυκλάδες 11 Αστυνομικά Τμήματα και 15 Αστυνομικοί Σταθμοί, Α’ Διεύθυνση Δωδεκανήσου 12 Τμήματα και 6 Σταθμοί, Β΄ Διεύθυνση Δωδεκανήσου 10 Τμήματα και 5 Σταθμοί, Χανίων 13 Τμήματα και ένας Σταθμός, Ρεθύμνου 9 Τμήματα και ένας Σταθμός, Ηρακλείου 16 Τμήματα και ένας Σταθμός και Λασίθίου 7 Αστυνομικά Τμήματα και 3 Αστυνομικοί Σταθμοί

Ποιές μεταβολές θα ισχύσουν στις Αστυνομικές Διευθύνσεις της Βόρειας Ελλάδας

Στην Θεσσαλονίκη απομένουν 18 Αστυνομικά Τμήματα και 15 Τμήματα Ασφαλείας. Στην Ροδόπη 9 Αστυνομικά Τμήματα και 2 Αστυνομικοί Σταθμοί, στον Βόρειο Έβρο 12 Αστυνομικά Τμήματα και ένας Αστυνομικός Σταθμός, στην Αλεξανδρούπολη 10 Αστυνομικά Τμήματα και 2 Αστυνομικοί Σταθμοί, στην Ξάνθη 9 Τμηματα και ένας Σταθμός, στην Δράμα 10 Αστυνομικά Τμήματα, στην Καβάλα 8 Τμήματα και 4 Σταθμοί, στο Κιλκίς 9 Τμήματα, στις Σέρρες 13 Τμήματα, στην Πέλλα 9 Τμήματα και ένας Σταθμός, στην Ημαθίας 7 Τμήματα και 1 Σταθμός, στην Πιερία 7 Τμήματα, στην Κοζάνη 10 Τμήματα, στα Γρεβενά 6 Τμήματα, στην Καστοριά 8 Τμήματα, στην Φλώρινα 11 Τμήματα, στα Ιωάννινα 18 Τμηματα, στην Άρτα 6 Τμήματα, στην Θεσπρωτία 9 Τμήματα και 3 Σταθμοί, στην Πρέβεζα 6 Τμήματα και 3 Σταθμοί, στην Λάρισα,12 Τμήματα και ένας Σταθμός, στην Καρδίτσα 7 Τμήματα, στην Μαγνησία 10 Τμηματα και 2 Σταθμοί, στα Τρίκαλα 6 Τμήματα, στην Λέσβο 10 Τμήματα και 4 Σταθμοί, στην Σάμο 8 Τμήματα και 3 Σταθμοί και στην Χίο 6 Αστυνομικά Τμήματα και 3 Αστυνομικοί Σταθμοί.
Τέλος, στην Χαλκιδική θα λειτουργήσουν το Α.Τ., το Τμήμα Ασφαλείας και Τροχαίας Πολυγύρου, τα Α.Τ. Κασσάνδρας, Αριστοτέλη, Σιθωνίας, Μουδανιών, το Τμήματα Τροχαίας Μουδανιών, τα Α.Τ. Καλλικράτειας, Αγίου Όρους και το Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης Χαλκιδικής. Στην ίδια περιοχή θα λειτουργούν οι Αστυνομικοί Σταθμοί Αρναίας, Ουρανούπολης, Χιλανδαρίου, Βατοπεδίου, Μεγίστης Λαύρας, Ζωγράφου, Αγίου Παντελεήμονος, Φραγκοκάστρου, Καραουλίου, Δάφνης και Αγίας Άννης.

astynomia

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ