-Με τις ισχύουσες μεταβολές θα αφήνουν, πλέον, στους οφειλέτες μόνον τα αναγκαία για την «διαβίωση»!
Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου
Τα πάνω-κάτω στις κατασχέσεις και στους πλειστηριασμούς φέρνει η ενεργοποίηση των διατάξεων του Ν.4335, που ψηφίστηκε πριν δύο χρόνια, τον Ιούλιο του 2015, και αφορά στις διαδικασίες πλειστηριασμού, που προβλέπει ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας.
Παρά ταύτα, με την Εγκύκλιο ΠΟΛ 1041/2017, την οποία υπογράφει ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, κ. Γιώργος Πιτσιλής, τονίζεται, ότι η Εφορία θα εξακολουθήσει να εφαρμόζει ορισμένες διαδικασίες, όπως τις προβλέπει ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.
Συγκεκριμένα, με βάση την Εγκύκλιο, οι αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας προβλέπουν ότι:
α) Καταργούνται κατηγορίες ακατασχέτων του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Εξαιρούνται, πλέον, από την κατάσχεση, μόνον τα πράγματα, που είναι απολύτως απαραίτητα για τις στοιχειώδεις ανάγκες διαβίωσης του οφειλέτη και της οικογένειάς του και, προκειμένου για πρόσωπα, που με την προσωπική τους εργασία αποκτούν όσα τους χρειάζονται για να ζήσουν, τα πράγματα τα οποία είναι απαραίτητα για την εργασία τους.
β) Επιτρέπονται, πλέον, πολλαπλές κατασχέσεις επί του ιδίου πράγματος, σε αντίθεση με τις μέχρι σήμερα ισχύουσες ρυθμίσεις. Στην περίπτωση αυτή οι εκτελεστικές διαδικασίες βαίνουν παράλληλα και σταματού, όταν γίνει η πρώτη κατακύρωση.
γ) Θεσπίζεται διαφορετικός τρόπος πλειοδοσίας (αναβάθμιση γραπτών προσφορών). Ο  πλειστηριασμός γίνεται μόνον με γραπτές σφραγισμένες προσφορές, ενώ οι προφορικές προσφορές υποβάλλονται μόνον, εάν οι γραπτές προσφορές είναι ίσες.
Καταργούνται τα προνόμια του Δημοσίου, των εργαζομένων και των Ασφαλιστικών Ταμείων στην ικανοποίηση των απαιτήσεών του δημοσίου τομέα, έναντι των απαιτήσεων των τραπεζών!
δ) Μειώνεται το χρονικό διάστημα, κατά το οποίο δεν μπορεί να διεξαχθεί πλειστηριασμός ή αναπλειστηριασμός, από 1 έως 31 Αυγούστου, αντί από 1 Αυγούστου έως 15 Σεπτεμβρίου, όπως ίσχυε, εκτός, εάν πρόκειται για πράγματα, που μπορεί να υποστούν φθορά, καθώς και όταν πρόκειται για πλειστηριασμό πλοίων ή αεροσκαφών
ε) Προβλέπεται η κατάθεση από κάθε πλειοδότη εγγυοδοσίας ίσης με το 30% (αντί του 100 % αυτής που ίσχυε) της τιμής της πρώτης προσφοράς.
στ) Επιταχύνονται οι χρόνοι (έως 50%) και απλοποιούνται οι διαδικασίες πλειστηριασμού σε βάρος οφειλετών.
ζ) Το δημόσιο χάνει την σειρά του, στην διεκδίκηση περιουσιακών στοιχείων των πτωχευμένων επιχειρήσεων.
Συγκεκριμένα, καταργούνται τα προνόμια του Δημοσίου, των εργαζομένων και των Ασφαλιστικών Ταμείων στην ικανοποίηση των απαιτήσεών του δημοσίου τομέα, έναντι των απαιτήσεων των τραπεζών (ειδικά προνόμια).
η) Καθιερώνεται διαδικτυακή δημοσίευση, μέσα από την ιστοσελίδα δημοσιεύσεων πλειστηριασμών (deltio.tnomik.gr) του Δελτίου Δικαστικών Δημοσιεύσεων του Τομέα Ασφάλισης Νομικών του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων,  με επιμέλεια του δικαστικού επιμελητή.
θ) Αλλάζει ο τρόπος προσδιορισμού της αξίας των κατασχεθέντων ακινήτων και η τιμή πρώτης προσφοράς καθορίζεται βάσει της εμπορικής αξίας τους.
Έτσι, πιο περίπλοκο γίνεται το πως θα υπολογίζεται η αξία των περιουσιακών στοιχείων, που βγαίνουν “στο σφυρί”. Στην εγκύκλιο τονίζεται, ότι, νομικά, για τα έσοδα, που εισπράττει το Δημόσιο εξακολουθούν να ισχύουν άλλες διατάξεις του ΚΕΔΕ.
«Τα κατασχεμένα ακίνητα εκτιμώνται, πλέον, με βάση την εμπορική αξία αυτών κατά τον χρόνο της κατάσχεσης, η οποία ορίζεται και ως τιμή πρώτης προσφοράς»
Όμως, γεννάται το ερώτημα, εάν και κατά πόσον οι πλειστηριασμοί από τις τράπεζες ή τους προμηθευτές θα γίνονται στην εμπορική αξία, ενώ από την Εφορία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία θα γίνονται στην αντικειμενική αξία!
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η Εγκύκλιος, μία από τις αλλαγές στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας είναι, ότι «τα κατασχεμένα ακίνητα πλέον εκτιμώνται με βάση την εμπορική αξία αυτών κατά τον χρόνο της κατάσχεσης, η οποία ορίζεται και ως τιμή πρώτης προσφοράς». Πριν την αλλαγή αυτή, γινόταν εκτίμηση της αξίας από τον δικαστικό επιμελητή ή από πραγματογνώμονα, η οποία δεν μπορούσε να είναι μικρότερη της αντικειμενικής αξίας. Ο προσδιορισμός της τιμής πρώτης προσφοράς γινόταν στα 2/3 της εκτιμηθείσας αξίας ή στην αντικειμενική .
Ωστόσο, η ίδια εγκύκλιος θυμίζει, ότι ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων προβλέπει άλλα πράγματα, καθώς κατ΄εξαίρεσιν, ο προσδιορισμός της αξίας των ακινήτων γίνεται κατ’ εκτίμηση του κατάσχοντα ή του πραγματογνώμονα και ως τιμή πρώτης προσφοράς ορίζεται το μισό της εκτιμηθείσας αξίας ή μέχρι και τα 4/5 αυτής ανάλογα με το ύψος οφειλής.
Δηλαδή ξεκινά από πιο υψηλό επίπεδο. Ειδικά δε, αν πρόκειται για ακίνητα, που βρίσκονται σε περιοχή, όπου ισχύει το σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων για τον υπολογισμό του φόρου μεταβίβασης, η τιμή πρώτης προσφοράς, δεν μπορεί να είναι μικρότερη από την αντικειμενική.
Οι σημαντικότερες αλλαγές, που επέρχονται, στις κατασχέσεις
Μεταξύ άλλων, στην Εγκύκλιο Πιτσιλή ορίζεται, επίσης, ότι:
– Μειώνονται σχεδόν στο μισό οι χρόνοι για διαδικασίες επίδοσης κατασχετήριας έκθεσης κλπ.
– Αλλάζει η σειρά ικανοποίησης των απαιτήσεων του Δημοσίου από Φόρο Προστιθέμενης Αξίας, παρακρατούμενους και επιρριπτόμενους φόρους, σε περίπτωση ανεπάρκειας του πλειστηριάσματος για την ικανοποίηση των δανειστών.
Συγκεκριμένα, προβλέπεται η κατάταξη των ανωτέρω απαιτήσεων, με τις προσαυξήσεις κάθε φύσης και τους τόκους, που τις επιβαρύνουν, στην τρίτη τάξη των γενικών προνομίων, καθώς και των λοιπών απαιτήσεων του Δημοσίου με τις προσαυξήσεις κάθε φύσης και τους τόκους, που τις επιβαρύνουν στην πέμπτη τάξη των γενικών προνομίων, ανεξαρτήτως του ληξιπροθέσμου ή μη αυτών (αντί των προβλέψεων του Ν.Δ. 356/1974 περί προνομιακής κατάταξης των ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων από Φ.Π.Α. στην δεύτερη τάξη και των απαιτήσεων των λοιπών ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων του Δημοσίου στην πέμπτη τάξη των γενικών προνομίων).
Οι κυριότερες μεταβολές, που επήλθαν με τις νέες διατάξεις, είναι συνοπτικά οι ακόλουθες:
1. Μεταβολές στις διατυπώσεις της κατάσχεσης:
– Υιοθετείται σύστημα πολλαπλών κατασχέσεων επί του ιδίου πράγματος
– Επέρχεται κατάργηση της περίληψης κατασχετήριας έκθεσης επί κινητών και ακινήτων και θέσπισης αντ’ αυτής του αποσπάσματος της κατασχετήριας έκθεσης
– Υποχρεωτικά θα αναγράφεται και ο αριθμός φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ) του οφειλέτη και τους επισπεύδοντος στην κατασχετήρια έκθεση
– Το απόρρητο των κάθε μορφής καταθέσεων σε πιστωτικά ιδρύματα, καθώς και των άυλων μετοχών, που καταχωρίζονται στο Σύστημα Άυλων Τίτλων (Σ.Α.Τ.) του Κεντρικού Αποθετηρίου Αξιών, δεν ισχύει έναντι του δανειστή, που έχει δικαίωμα κατάσχεσης της περιουσίας του δικαιούχου της κατάθεσης ή της μετοχής
Το απόρρητο αίρεται μόνον για τα χρηματικό ποσό, που απαιτείται για την ικανοποίηση του δανειστή.
2. Μεταβολές στην κύρια διαδικασία του πλειστηριασμού :
– Γίνεται πρόβλεψη διαφορετικού τρόπου πλειοδοσίας (αναβάθμιση γραπτών προσφορών),
– Επέρχεται τροποποίηση του χρονικού διαστήματος απαγόρευσης διενέργειας πλειστηριασμού ή αναπλειστηριασμού, από 1 έως 31 Αυγούστου (με εξαίρεση τον πλειστηριασμό πλοίων και αεροσκαφών ή πραγμάτων που πρόκειται να υποστούν φθορά),
– Γίνεται πρόβλεψη περί έντοκης κατάθεσης από τον υπάλληλο του πλειστηριασμού του εκπλειστηριάσματος στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και θεσμοθέτηση αυτής ως ακατάσχετης κλπ,
– Εφαρμόζεται διαδικτυακή δημοσίευση (ενημέρωση) μέσα από την ιστοσελίδα δημοσιεύσεων του Δελτίου Δικαστικών Δημοσιεύσεων της περίληψης πράξης αναπλειστηριασμού ή της δήλωσης επίσπευσης / συνέχισης πλειστηριασμού από τον ίδιο ή άλλο δανειστή, με επιμέλεια του υπαλλήλου του πλειστηριασμού.
– Εφαρμόζεται νέος τρόπος προσδιορισμού της αξίας των κατασχεθέντων ακινήτων και καθορισμός της τιμής πρώτης προσφοράς βάσει της εμπορικής αξίας αυτών.
– Γίνεται σύντμηση της προθεσμίας άσκησης αναγγελίας δανειστών το αργότερο (5) ημέρες πριν από τον πλειστηριασμό.
– Επέρχονταξ αλλαγές στην κατάταξη απαιτήσεων των αναγγελθέντων δανειστών, καθώς και στην είσπραξη / επιστροφή εκπλειστηριάσματος καταταγέντων δανειστών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ