-Ο αριθμός όσων εγκατέλειψαν την Προτεσταντική και την Καθολική Εκκλησία τα τελευταία χρόνια στην Γερμανία, για να μην πληρώνουν εκκλησιαστικό φόρο, ξεπερνά συνολικά το μισό εκατομμύριο!

Γράφει ο Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, με νόμο, που ισχύει εδώ και αρκετές δεκαετίες, έχει θεσπίσει την επιβολή φορολογίας σε όλους, όσοι δηλώνουν, πως είναι Χριστιανοί και ειναι μέλη της Ευαγγελικής ή της Καθολικής Εκκλησίας. Πρόκειται για τον λεγόμενο “εκκλησιαστικό φόρο” (Kirchensteuer), τον οποίο υποχρεούνται να πληρώνουν όλοι οι Γερμανοί πολίτες, που ανήκουν στην Ευαγγελική ή στην Καθολική Εκκλησία. Από τον φόρο αυτόν απαλλάσσονται τα μέλη των υπόλοιπων Χριστιανικών Εκκλησιών (Ορθόδοξοι κλπ.) ή οι οπαδοί των άλλων θρησκειών, όπως είναι π.χ. οι μουσουλμάνοι. Τα χρήματα από τον εκκλησιαστικό φόρο, που συλλέγονται από την γερμανική Κυβέρνηση, προορίζονται και δαπανώνται για την χρηματοδότηση των διαφόρων αναγκών και δραστηριοτήτων της Εκκλησίας, όπως επίσης για την εκπαίδευση και τις κοινωνικές υπηρεσίες, που λειτουργούν υπό την επίβλεψη της Ευαγγελικής ή της Καθολικής Εκκλησίας.koln

Ο μόνος τρόπος για να αποφύγει κάποιος Γερμανός την υποχρέωση καταβολής του εκκλησιαστικού φόρου, είναι να δηλώσει ότι είναι άθρησκος ή άθεος, ή ότι ανήκει σε άλλο θρήσκευμα ή δόγμα

Ο φόρος αυτός χρεώνεται και πληρώνεται ως ποσοστό του εισοδήματος του κάθε δηλωμένου Καθολικού ή Προτεστάντη Γερμανού πολίτη, ανεξάρτητα από τις πραγματικές πεποιθήσεις του ή από το αν συμμετέχει ή όχι στην λειτουργική ζωή της Εκκλησίας του, εφ’ όσον, από την στιγμή της βάφτισής του, θεωρείται αυτόματα μέλος της Εκκλησίας του.
Έτσι, ο μόνος τρόπος για να αποφύγει κάποιος Γερμανός την υποχρέωση καταβολής του εκκλησιαστικού φόρου, είναι, να κάνει μια επίσημη δήλωση αποποίησης της ιδιότητάς του ως μέλος της Προτεσταντικής ή της Καθολικής Εκκλησίας, όπου ανήκει, δηλαδή, ουσιαστικά, να δηλώσει άθρησκος ή άθεος, ή ότι ανήκει, πλέον, σε άλλο θρήσκευμα ή δόγμα.
Βέβαια, το να αποποιηθεί κανείς στην Γερμανία την ιδιότητα του μέλους και να φύγει από την Εκκλησία του, έχει και επακόλουθα. Εκείνοι, που αποφασίζουν να την εγκαταλείψουν, έχουν συνέπειες, που σχετίζονται με την θρησκευτική ταφή, αλλά και με την πρόσβαση στα καλύτερα σχολεία, που χρηματοδοτούνται από το κράτος.

Ο αριθμός όσων εγκατέλειψαν την Εκκλησία τους τα τελευταία χρόνια ξεπερνάει συνολικά το μισό εκατομμύριο!

Οι Καθολικοί, που αρνούνται την ένταξη, ή την ιδιότητα του μέλους στην Εκκλησία τους, αποκλείονται από την Εξομολόγηση και την Θ. Κοινωνία.
Ωστόσο, η οικονομική και φορολογική αφαίμαξη, που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στην Γερμανία και αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για πολλούς Γερμανούς, σε συνδυασμό με την χαλάρωση της θρησκευτικής τους συνείδησης, οδηγεί πολλούς από αυτούς στην απόφαση, να αποποιηθούν επίσημα την ιδιότητα του μέλους της Εκκλησίας τους, έτσι ώστε να απαλλαγούν από το βάρος του εκκλησιαστικού φόρου. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, να εγκαταλείπουν ή να αναγκάζονται να κρύβουν την πίστη τους.
Μάλιστα, τα τελευταία τρία χρόνια εγκατέλειψαν την Εκκλησία τους χιλιάδες Γερμανοί, αποκλειστικά και μόνον για φορολογικούς λόγους, είτε πρόκειται για Προτεστάντες, είτε για Καθολικούς, ο αριθμός των οποίων, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, μπορεί να φθάνει συνολικά το μισό εκατομμύριο!

Περίπου 200.000 Γερμανοί Προτεστάντες και 178.000 Καθολικοί παραιτήθηκαν το 2013 από μέλη της Εκκλησίας τους, κυρίως για να μην πληρώνουν εκκλησιαστικό φόρο

Η οξεία πτώση στην σύνθεση των μελών των δύο γερμανικών Εκκλησιών φαίνεται να έχει προκληθεί από μια παλαιότερη σκέψη, να συμπεριληφθεί μια χρέωση της τάξης του 8% ή 9% στην υπεραξία του εισοδήματος ή στο κέρδος από την πώληση ενός περιουσιακού στοιχείου.
Η νέα φορολογική νομοθεσία ήταν «απλώς η σταγόνα, που ξεχείλισε το ποτήρι για τους ανθρώπους που είχαν ήδη σκεφτεί να φύγουν», είχε δηλώσει πριν μερικούς μήνες η Ruth Levin, εκπρόσωπος της Προτεσταντικής Εκκλησίας στο Disnlaken, στην εφημερίδα “Westdeutsche Allgemeine Zeitung”.
Σύμφωνα με τα πιό πρόσφατα στατιστικά στοιχεία, περίπου 200.000 Γερμανοί Προτεστάντες παραιτήθηκαν το 2013 από μέλη της Εκκλησίας τους, από 138.100, που ήταν το 2012.
Τα στοιχεία για τους αριθμούς εξόδου από την Καθολική Εκκλησία δείχνουν, ότι 178.000 Καθολικοί παραιτήθηκαν το 2013, και περισσότεροι από 118.000 το 2012, ενώ για το 2014 και το 2015 οι αντίστοιχοι αριθμοί αναμένεται να είναι ακόμη μεγαλύτεροι.

Το γεγονός, ότι δεν επιβάλλεται εκκλησιαστικός φόρος σε όσους ανήκουν σε άλλες θρησκείες ή άλλα χριστιανικά δόγματα, άρχισε να προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις στην Γερμανία

Στην Βαυαρία, μια περιοχή με πληθυσμό, που έχει ιδιαίτερα συντηρητικές αρχές και ανήκει στην συντριπτική του πλειονότητα στο Καθολικό δόγμα, το ποσοστό της αποποίησης της ιδιότητας του μέλους της Εκκλησίας αυξήθηκε κατά 62℅.
Σημειώνεται, ότι σχεδόν 30,8℅ του συνόλου των Γερμανών, δηλαδή 24,7 περιπου εκατομμύρια άνθρωποι, είναι δηλωμένοι Καθολικοί.
Το γεγονός, ότι δεν επιβάλλεται στην Γερμανία εκκλησιαστικός φόρος σε όσους ανήκουν σε άλλες θρησκείες ή άλλα χριστιανικά δόγματα, άρχισε να προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις μέσα στην γερμανική κοινωνία και αποτελεί, πλέον, άλλο ένα “αγκάθι” για την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και την Κυβέρνησή της.
Η κριτική, που ασκούν, ακόμη και μέσα από τον χώρο της Προτεσταντικής και της Καθολικής Εκκλησίας, αναφέρει, ότι με την συνεχιζόμενη αυτή πολιτική, πλήττεται η ισονομία των πολιτών και αποχριστιανοποιείται η χώρα.

“Προωθείται σταδιακά η αποχριστιανοποίηση της Γερμανίας. καθώς Χριστιανοί Καθολικοί και Ευαγγελικοί αναγκάζονται να αποχωρήσουν από μέλη των Εκκλησιών τους, για φορολογικούς λόγους”

Συγκεκριμένα, όσοι επικρίνουν την φορολογική πολιτική του γερμανικού κράτους, υποστηρίζουν, ότι εκατομμύρια αλλοθρήσκων και ιδιαίτερα μουσουλμάνων, απολαμβάνουν τα αγαθά από διάφορες κοινωνικές υπηρεσίες, χωρίς να πληρώνουν κάποιον εκκλησιαστικό ή θρησκευτικό φόρο. Παράλληλα, ασκείται έντονη κριτική, ότι “προωθείται σταδιακά η αποχριστιανοποίηση της Γερμανίας. καθώς Χριστιανοί Καθολικοί και Ευαγγελικοί αναγκάζονται να αποχωρήσουν από μέλη των Εκκλησιών τους, για φορολογικούς λόγους”.
Στο σημείο αυτό επισημαίνεται, ότι εδώ και μερικές δεκαετίες προτάθηκε και η υπαγωγή στην υποχρέωση καταβολής εκκλησιαστικού φόρου των Ελλήνων Ορθοδόξων, που ζουν στην Γερμανία και ανήκουν στις ενορίες της Ελληνορθόδοξης Μητρόπολης Γερμανίας, αλλά τελικά δεν συμπεριελήφθησαν τότε στο σύστημα του εκκλησιαστικού φόρου. Υπενθυμίζεται, ότι η Ελληνορθόδοξη Ι. Μητρόπολη Γερμανίας, ως γερμανικό ΝΠΔΔ, υπαγόμενη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και εκπροσωπεί την τρίτη κατά σειρά Χριστιανική Εκκλησία της Γερμανίας, μετά την Ευαγγελική και Καθολική Εκκλησία.

Η πρόταση θέσπισης εκκλησιαστικού φόρου στην Ελλάδα για να πληρώνονται οι μισθοί των κληρικών

Πάντως, αξίζει να αναφερθεί, ότι υπήρξε η σκέψη, να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα ένα παρόμοιο σύστημα εκκλησιαστικού φόρου, που εκφράσθηκε ως πρόταση από τον πρώην Αναπληρωτή Υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων της προηγούμενης Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, Τάσο Κουράκη. Ο κ. Κουράκης είχε δηλώσει, ότι θα έπρεπε να ισχύσει και στην χώρα μας ένας εκκλησιαστικός φόρος, δηλαδή, ότι θα πρέπει να πληρώνουν φόρο στο κράτος, όσοι είναι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, προκειμένου να πληρώνονται με τα χρήματα αυτά οι μισθοί των κληρικών της Ελλαδικής Εκκλησίας.
Η πρόταση αυτή είχε προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις, τόσο από μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινής γνώμης, όσο και από τον χώρο της Εκκλησίας, γι’ αυτό και δεν είχε συνέχεια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ