-Οι παγκόσμιες τουριστικές αφίξεις για το 2018,  προβλέπεται, ότι θα παρουσιάσουν αύξηση κατά 3,7% και ότι και τα έσοδα θα αυξηθούν κατά 4,1% !

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου

Με ταχύτερους ρυθμούς από την παγκόσμια οικονομία,  συνεχίζει να αναπτύσσεται ο τουρισμός παγκοσμίως, με τις παγκόσμιες τουριστικές αφίξεις για το 2018, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Euromonitor, να προβλέπεται, ότι θα παρουσιάσουν αύξηση κατά 3,7%! Αυτό θα ανεβάσει και τα έσοδα κατά 4,1%, σε σχέση με το 2017, έναντι προβλεπόμενης αύξησης 3,5% του παγκόσμιου ΑΕΠ.
Εκτιμάται ακόμη, ότι η πίεση τιμών θα παραμείνει στο άμεσο μέλλον, εξαιτίας των παραγόντων αβεβαιότητας στην παγκόσμια οικονομία, όπως είναι η Κυβέρνηση Τραμπ, το Brexit, οι εντάσεις και οι τεταμένες σχέσεις μεταξύ Β. Κορέας και ΗΠΑ.
Αναλυτικότερα, η αύξηση της αξίας του κλάδου το 2017 αναμένεται να αυξηθεί κατά 4,1% και να περιοριστεί στο +3,1% το 2018 εξαιτίας της αβεβαιότητας και της μικρής οικονομικής επιβράδυνσης που αναμένεται στην Κίνα.
Μέχρι το 2022 η Κίνα θα αποτελεί την μεγαλύτερη αγορά εξερχόμενου τουρισμού σε επίπεδο ζήτησης (128 εκατομμύρια ταξίδια),, ξεπερνώντας τις ΗΠΑ. Η ανάπτυξη αναμένεται να είναι ιδιαίτερα ισχυρή και να διαμορφωθεί στο +8,4% για την περίοδο 2017-2022.
Επίσης, εκτός από την Ασία, οι ΗΠΑ και η Γαλλία αναμένεται να επωφεληθούν περισσότερο από κάθε άλλη χώρα.

Τα ξενοδοχεία και οι αερομεταφορείς εξακολουθούν να συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο όγκο πωλήσεων στον τουρισμό, που είναι ένδειξη υγείας της παγκόσμιας τουριστικής βιομηχανίας!

Η Κίνα αποτελεί ήδη την μεγαλύτερη αγορά εξερχόμενου τουρισμού, βάσει τουριστικών δαπανών, με εκτιμήσεις για αύξηση 10,9% κατά την περίοδο 2017-2022, κυρίως χάρη στο ΑΕΠ και την άνθιση της μεσαίας τάξης.
Η Ιαπωνία είχε την ισχυρότερη αύξηση τουριστικών αφίξεων από την Κίνα την περίοδο 2013-2017, με σωρευτικό ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 54%, που αντιστοιχεί σε επιπλέον 6 εκατομμύρια αφίξεις από την Κίνα, χάρη στην απλοποίηση της διαδικασίας έκδοσης visa και στο αδύναμο yen.
Εξαιτίας των διπλωματικών εντάσεων με την Ν. Κορέα, οι κινεζικές αφίξεις στην χώρα αυτή μειώθηκαν κατά 39% το 2017, ενώ αντίστοιχη τάση παρατηρείται και στην Ταϊβάν, για τους ίδιους λόγους.
Τα ξενοδοχεία και οι αερομεταφορείς εξακολουθούν να συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο όγκο πωλήσεων στον τουρισμό, ένδειξη υγείας της παγκόσμιας τουριστικής βιομηχανίας, όπου τα παραδοσιακά στοιχεία συνεχίζουν να αποδίδουν σταθερή ετήσιο σωρευτικό ρυθμό ανάπτυξης 3,3%, με τους αερομεταφορείς και τα καταλύματα να αντιπροσωπεύουν 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια πωλήσεων.
Οι εταιρείες αναζητούν νέες πηγές αναδυόμενης ζήτησης, και νέα επιχειρηματικά μοντέλα, όπως οι ενοικιάσεις χαμηλού κόστους ή σύντομης διαμονής, που δρουν ως καταλύτες στην ανάπτυξη, παρά ως εμπόδια.

Ενώ σε κάποιες χώρες, όπως στο Ηνωμένο Βασίλειο,υπάρχει σημείο κορεσμού στην δυνατότητα περαιτέρω αύξησης των διαδικτυακών πωλήσεων, άλλες χώρες, όπως η Γερμανία, η Κίνα, η Ρωσία και η Ινδία, συνεχίζουν ανοδικά στον τομέα αυτόν, έχοντας μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης!

Στις περισσότερες χώρες, οι online ταξιδιωτικές πωλήσεις αυξάνονται με μεγάλους ρυθμούς κάθε χρόνο. Ωστόσο, στις περισσότερες εξοικειωμένες με τον ψηφιακό κόσμο, χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, υπάρχει σημείο κορεσμού στην δυνατότητα περαιτέρω αύξησης των διαδικτυακών πωλήσεων. Οι διαδικτυακές πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο άρχισαν να σταθεροποιούνται το 2015 και δεν προβλέπεται να ξεπεράσουν το μερίδιο του 70% στο σύνολο της ταξιδιωτικής αγοράς το 2017-2022, με την αγορά εκτός διαδικτύου να λαμβάνει το υπόλοιπο 30%.
Παρ’ όλα αυτά, άλλες παραδοσιακές αγορές, όπως η Γερμανία, συνεχίζουν ανοδικά, έχοντας μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης, σε συνδυασμό με την ισχυρή ανάπτυξη, που προέρχεται από την Κίνα, την Ρωσία και την Ινδία.
Tα μεγαλύτερα ταξιδιωτικά brand στον κόσμο είναι τα Ctrip (60 δισεκατομμύρια δολάρια πωλήσεων το 2017) και Booking.com (33 δισεκατομμύρια δολάρια).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ