Χαρακτικό. Η μονή του Αγίου Ευθυμίου στην έρημο του Ιορδάνη Χειροποίητο χαρτί. Τυπογραφικό μελάνι μαύρου χρώματος, 18ος αι

Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο σε συνεργασία με τον πολιτιστικό σύλλογο «Η Σκιάθος» και την Ιερά Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Σκιάθου διοργανώνουν στον εκθεσιακό χώρο της Μονής, έκθεση με τίτλο «Ταξίδι στους Αγίους Τόπους μέσα από τα προσκυνητάρια του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου».

Προσκυνητάριο των Αγίων Τόπων, ελαιογραφία σε μουσαμά, 19ος αιώνας

Η έκθεση παρουσιάζεται μετά από το πρόταση του πολιτιστικού συλλόγου ‘Η Σκιάθος’, προς το Βυζαντινό Χριστιανικό Μουσείο, τελεί υπό την Αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων και θα διαρκέσει από τις 30 Ιουλίου έως τις 31 Οκτωβρίου 2017.

Στην έκθεση παρουσιάζεται το προσκυνηματικό ταξίδι στους Αγίους Τόπους μέσα από τα έντυπα, εικονογραφημένα, προσκυνητάρια των Αγίων Τόπων του 18ου και 19ου αιώνα, τους ταξιδιωτικούς δηλαδή οδηγούς της εποχής, οι οποίοι απευθύνονται στους Ορθόδοξους χριστιανούς και παρέχουν πληροφορίες για τους σταθμούς του επίγειου βίου και του πάθους του Χριστού. Πρόκειται για μοναδικό ταξίδι αναζήτησης και πίστης σε τόπους ιερούς, με ξεχωριστό νόημα για αυτόν που το πραγματοποιεί έως τις μέρες μας.

Χαρακτικό. Αριστερό φύλλο: Το χωριό Βηθλεέμ και η σκηνή του Ευαγγελισμού των Ποιμένων. Δεξιό φύλλο: Ο ναός της Γέννησης και οι παραστάσεις της Γέννησης του Χριστού, των Αμφιβολιών του Ιωσήφ και της Φυγής στην Αίγυπτο. Χειροποίητο χαρτί. Τυπογραφικό μελάνι μαύρου χρώματος, 18ος αι.

Μέσα από επιλεγμένα χαρακτικά αναπτύσσεται η πορεία του ταξιδιού του προσκυνητή στους Αγίους Τόπους, εντός και γύρω από την Ιερουσαλήμ, τον βασικότερο σταθμό του μακρινού ταξιδιού. Διαμορφώνεται με αυτόν τον τρόπο ο χάρτης των ιερών προσκυνημάτων, η ιερά γεωγραφία της Αγίας Γης. Στην Ιερουσαλήμ βρίσκεται το σημαντικότερο προσκύνημα και το κατεξοχήν λατρευτικό μνημείο του χριστιανισμού: το σύνθετο και πολύπλοκο κτιριακό συγκρότημα του ναού της Αναστάσεως, με το πλήθος των επιμέρους προσκυνημάτων εντός αυτού.

Τα ζωγραφικά προσκυνητάρια είναι ενθυμήματα που μεταφέρει στην ιδιαίτερη πατρίδα του ο προσκυνητής. Η εικονογράφησή τους συνδέεται άμεσα με το κείμενο των έντυπων προσκυνηταρίων, μεταφέρονται εύκολα σε μορφή ρολού και αποτελούν χειροπιαστή μαρτυρία του προσκυνηματικού ταξιδιού.

Η έκθεση πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία της Περιφέρειας Θεσσαλίας/Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας & Σποράδων, της Aegean/Olympic Air, του Esperid

Χαρακτικό. Η Ιερουσαλήμ και σκηνές από τον βίο του Χριστού: η Υπαπαντή, ο Χριστός και η μοιχαλίς, ο Χριστός δωδεκαετής στο Ναό, η Εκδίωξη των εμπόρων από το Ναό, ο Χριστός πειραζόμενος από τον διάβολο. Χειροποίητο χαρτί. Τυπογραφικό μελάνι μαύρου χρώματος, 18ος αι.

es Hotel/Απόστολος Ξενάκης, του τουριστικού γραφείου Dolphin of Skiathos/Αλέξανδρος Ευσταθίου, της ακτοπλοϊκής κοινοπραξίας ANES FERRIES, του Hospitality Group islea, και των εστιατορίων ERGON και ELIAS.

 

TZOYMAS THODORIS

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ