Τελεσίγραφο για την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών στις 29 Νοεμβρίου, έστειλαν οι Θεσμοί

-Απειλούν, ότι σε αντίθετη περίπτωση, η αξιολόγηση δεν θα ολοκληρωθεί!
-Μέτρα για την προστασία των συμβολαιογράφων αποφάσισε η Κυβέρνηση, προκειμένου οι πλειστηριασμοί να διενεργούνται με ασφάλεια!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», τελεσίγραφο για την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών στις 29 Νοεμβρίου απευθύνουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στην ελληνική Κυβέρνηση, οι οποίοι, παρά τα θετικά μηνύματα από την Αθήνα, τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον για την πρόοδο της αξιολόγησης και την αισιοδοξία, ότι μπορεί να υπάρχει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι το τέλος του έτους, τονίζουν, ότι το θέμα των πλειστηριασμών και της ασφάλειας των συμβολαιογράφων μπορεί να δυναμιτίσει την αξιολόγηση.
Οι πλειστηριασμοί πρέπει να ξεκινήσουν στις 29 Νοεμβρίου και να διεξαχθούν σε όλη την χώρα, αλλιώς η αξιολόγηση δεν θα ολοκληρωθεί, ξεκαθάριζαν με δηλώσεις τους στην «Καθημερινή» αρμόδιοι αξιωματούχοι των Βρυξελλών. Οι ίδιοι οι αξιωματούχοι τονίζουν, πως αναμένουν να δουν τους πλειστηριασμούς «να συμβαίνουν σε όλες τις τράπεζες και σε όλη την χώρα και όχι σε μεμονωμένες περιπτώσεις», ενώ συγχρόνως επισημαίνουν, ότι, «αν η ελληνική Κυβέρνηση έχει την βούληση να προστατεύσει τους συμβολαιογράφους, θα βρει τον τρόπο να το πετύχει. Αν θέλουν να σταματήσουν την βία, μπορούν να την σταματήσουν», αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Υπό την απειλή να τεθεί σε κίνδυνο η αξιολόγηση, η Κυβέρνηση, που μέχρι σήμερα παρακολουθούσε απαθής τις εξελίξεις, επιδεικνύοντας ανοχή ακόμη και στα επεισόδια προπηλακισμών, φαίνεται να κάνει στροφή στο θέμα.

Αποφασίστηκε να ισχύει η υτεπάγγελτη δίωξη όσων διαπράττουν το αδίκημα της απειλής ή της διατάραξης της οικιακής ειρήνης εις βάρος συμβολαιογράφων, και η ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στα Ειρηνοδικεία , προκειμένου οι πλειστηριασμοί να διενεργούνται με ασφάλεια!

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα αυτό, κυβερνητικές πηγές διαβεβαιώνουν, ότι θα ληφθούν «όλα τα μέτρα, ώστε οι στρατηγικοί κακοπληρωτές να μην κρύβονται πίσω από επιθέσεις κατά συμβολαιογράφων». Είχε προηγηθεί ευρεία συνάντηση του Υπουργού Δικαιοσύνης, κ. Σταύρου Κοντονή, με το Διοικητικό Συμβούλιο του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου, κατά την οποία αποφασίστηκε η ανάληψη πρωτοβουλιών για την ασφάλεια των συμβολαιογράφων. Συγκεκριμένα αποφασίστηκε, αφ’ ενός η αυτεπάγγελτη δίωξη –και όχι η δίωξη κατ’ έγκληση, όπως ισχύει σήμερα– όσων διαπράττουν το αδίκημα της απειλής ή της διατάραξης της οικιακής ειρήνης εις βάρος συμβολαιογράφων, που διενεργούν πλειστηριασμούς και αφ’ ετέρου η ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στα Ειρηνοδικεία Αθήνας, Θεσσαλονίκης και σε όποιες άλλες πόλεις κριθεί αναγκαίο, προκειμένου οι πλειστηριασμοί να διενεργούνται με ασφάλεια.
Αρμόδιοι παράγοντες, που συμμετείχαν στην σύσκεψη παραπέμπουν στην εμπειρία των διοδίων, όταν θεσμοθετήθηκε η αυτεπάγγελτη δίωξη όσων συμμετείχαν στο κίνημα «Δεν πληρώνω» για τον έλεγχο του φαινομένου που είχε πάρει ανάλογες διαστάσεις.
Ενδεικτικό της σοβαρότητας του θέματος είναι, ότι στην  σύσκεψη αυτή με τον Υπουργό Δικαιοσύνης συμμετείχαν και ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Νίκος Τόσκας και ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, κ. Δημήτρης Λιάκος.

Ευκλείδης Τσακαλώτος: «Οι στρατηγικοί κακοπληρωτές πρέπει να πληρώσουν»!

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, απευθυνόμενος στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του,υπογράμμισε την σημασία, που έχουν οι πλειστηριασμοί για την αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων. Με δεδομένο, όπως είπε, ότι έχει προβλεφθεί «η προστασία της πρώτης κατοικίας έως τις 300.000 ευρώ εμπορικής αξίας, το να προστατεύουμε πλειστηριασμούς ακινήτων εμπορικής αξίας 500 χιλιάδων ή ενός εκατ. ευρώ, δεν είναι υπερασπίσιμο και δεν έχει κοινωνικό χαρακτήρα». «Οι στρατηγικοί κακοπληρωτές πρέπει να πληρώσουν», σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη «να ξεμπλοκάρει το τραπεζικό σύστημα και ενόψει των stress tests».
Εξάλλου, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Financial Times», ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, κ.Νίκος Καραμούζης, επεσήμανε την επίπτωση, που θα έχει η καθυστέρηση στη διενέργεια πλειστηριασμών, τόσο στο ύψος των προβλέψεων, που θα πρέπει να σχηματίσουν μελλοντικά οι τράπεζες, όσο και στην ρευστότητά τους, καθώς τα δάνεια αυτά θα παρέμεναν στα βιβλία τους.

Ορόσημο σε κάθε περίπτωση αποτελεί η 29η Νοεμβρίου, που έως τότε θα πρέπει να έχει ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τους πλειστηριασμούς!

Μετά τις χθεσινές δεσμεύσεις σε ό,τι αφορά τα μέτρα προστασίας τους, οι συμβολαιογράφοι θα κληθούν να επαναπροσδιορίσουν την στάση τους ως προς την απόφασή τους να απέχουν από τους πλειστηριασμούς έως και τα τέλη Δεκεμβρίου. Οι σχετικές αποφάσεις αναμένεται να τεθούν υπό την κρίση της γενικής συνέλευσης, που θα συγκληθεί τις προσεχείς ημέρες
Πάντως, ορόσημο σε κάθε περίπτωση αποτελεί η 29η Νοεμβρίου, που θα πρέπει να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τους πλειστηριασμούς. Μέχρι τότε θα πρέπει να έχει νομοθετηθεί το αυστηρότερο πλαίσιο για την προστασία των συμβολαιογράφων, που συμφωνήθηκε κατά την σύσκεψη με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, κάτι που προϋποθέτει την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα. Στόχος, σύμφωνα με πληροφορίες, που επικαλείται η «Καθημερινή», –εφ’ όσον προηγουμένως αποφασιστεί η αναστολή της αποχής από τους συμβολαιογράφους– είναι η ηλεκτρονική πλατφόρμα να τεθεί σε εφαρμογή, αλλά όχι σε πλήρη λειτουργία, δηλαδή με βάση το πρόγραμμα των τριών ημερών ανά εβδομάδα, κάτι που επίσης απαιτεί νομοθετική αλλαγή και σε κάθε περίπτωση συμφωνία με τους Θεσμούς.