“Οι δύο χώρες δεσμεύθηκαν να συνεργασθούν κατά την διάρκεια της βουλγαρικής προεδρίας της Ε.Ε. για την προώθηση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης των Δυτικών Βαλκανίων”

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της διαδικτυακής ενημερωτικής ιστοσελίδας «Telma» των Σκοπίων, η Ελλάδα και η Βουλγαρία κάλεσαν τις Κυβερνήσεις των Σκοπίων και των άλλων δυτικοβαλκανικών κρατών να εγκαταλείψουν την εθνικιστική νοοτροπία και να επικεντρωθούν στον δημοκρατικό διάλογο και στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν στην Ε.Ε..
Συγκεκριμένα, το σκοπιανό δημοσίευμα σημειώνει τα εξής: «Με κοινή δήλωση, που υπεγράφη από τους Πρωθυπουργούς και τους Υπουργούς των δύο Κυβερνήσεων, της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, εστάλη μήνυμα προς τα Σκόπια, αλλά και προς τις άλλες χώρες των δυτικών Βαλκανίων, ότι θα πρέπει να επικεντρωθούν στον δημοκρατικό διάλογο, να
εγκαταλείψουν την εθνικιστική νοοτροπία και να επιτύχουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για να εισέλθουν στην ευρωπαϊκή οικογένεια.
Στην δήλωση των δύο Κυβερνήσεων εκφράζεται ανησυχία για τις εξελίξεις στην περιοχή και προτρέπονται οι πολιτικοί ηγέτες να δείξουν έμπρακτα την δέσμευσή τους στις δημοκρατικές αξίες, στο κράτος δικαίου και το σεβασμό των δικαιωμάτων όλων των πολιτών» .

«Η Βουλγαρία και η Ελλάδα έστειλαν ένα σαφές μήνυμα προς τα Σκόπια, καταδικάζοντας την εθνικιστική συμπεριφορά και ρητορική και προτρέποντας να απορρίψουν τα βαλκανικά κράτη την εθνικιστική νοοτροπία, εάν θέλουν να ενταχθούν στην ευρωπαϊκή οικογένεια»

Και το σκοπιανό δημοσίευμα συνεχίζει ως εξής: «Οι δύο Κυβερνήσεις τονίζουν, ότι θα συνεχίσουν την υποστήριξη της φιλοδοξίας των Δυτικών Βαλκανίων για ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε., υπό την προϋπόθεση, ότι τα υποψήφια μέλη θα ακολουθήσουν τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις αυτών των διεθνών θεσμών.
Σύμφωνα με την Βουλγαρία και την Ελλάδα, η ένταξη στην Ε.Ε. εξαρτάται από την συμμόρφωση στα κριτήρια του κράτους δικαίου, των δημοκρατικών αξιών, των θεμελιωδών δικαιωμάτων, της κοινωνίας των πολιτών, του σεβασμού των σχέσεων καλής γειτονίας και της περιφερειακής συνεργασίας» .
«Η Βουλγαρία και η Ελλάδα» – συνεχίζει το κείμενο- «έστειλαν ένα σαφές μήνυμα προς τα Σκόπια, καταδικάζοντας την εθνικιστική συμπεριφορά και ρητορική και προτρέποντας να απορρίψουν τα βαλκανικά κράτη την εθνικιστική νοοτροπία, εάν θέλουν να ενταχθούν στην ευρωπαϊκή οικογένεια.
Οι δύο χώρες δεσμεύθηκαν να συνεργασθούν κατά την διάρκεια της βουλγαρικής προεδρίας της Ε.Ε. για την προώθηση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης των Δυτικών Βαλκανίων» .

boulg

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ