Προβλέπει την χορήγηση βεβαίωσης εξάμηνης, αντί μηνιαίας, διάρκειας σε φυσικά πρόσωπα, που είναι μη μισθωτοί ασφαλισμένοι, εφ' όσον έχουν καταβληθεί οι αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές για όλο το χρονικό διάστημα, που προηγείται της χορήγησης της βεβαίωσης.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Τέλος στις πρόωρες συντάξεις κάτω των 62 και 67 ετών για μειωμένη και πλήρη σύνταξη και νέο ασφαλιστικό με 5+1 σαρωτικές αλλαγές φέρνει η λίστα της Κυβέρνησης, λόγω των δεσμεύσεων, που αναλαμβάνει να υλοποιήσει στο τετράμηνο Μαρτίου – Ιουνίου 2015, με την παράταση της δανειακής σύμβασης.ASFALISTIKA+TAMEIA

Στο ασφαλιστικό οι δομικές αλλαγές, που προτείνονται είναι οι εξής:

1. Η κατάργηση των πρόωρων συντάξεων.
2. Η κατάργηση των κοινωνικών πόρων με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο, δηλαδή να μην αντικατασταθούν από κρατική χρηματοδότηση, αλλά από εξοικονόμηση (μείωση) παροχών.
3. Η σύνδεση των εισφορών με το εισόδημα, μέτρο που θα αφορά κυρίως τους ελεύθερους επαγγελματίες του ΟΑΕΕ. Αυτό σημαίνει νέα κλίμακα εισφορών για σύνταξη σε πλήρως ανταποδοτική βάση, δηλαδή ότι «βγάζεις ανάλογα και θα πληρώνεις» και «ότι πληρώσεις, τόση αναλογική σύνταξη θα πάρεις» .
4. Η θέσπιση ενός υπο-κατώτατου μισθού για όσους μετακινούνται από την εργασία στην ανεργία σε ηλικίες 50 ως 65 ετών, αντί σύνταξης.
5. Η ενοποίηση των Ασφαλιστικών Ταμείων σε 3 φορείς, μισθωτών, αγροτών και ελευθέρων επαγγελματιών.
6. Η ενοποίηση της είσπραξης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.

Έρχεται κατάργηση των πρόωρων συντάξεων για τους δημοσίους υπαλλήλους, τους ενστόλους και τους τραπεζοϋπαλλήλους

Όπως αναφέρουν σχετικά δημοσιεύματα, ο «πρώτο κύμα» έρχεται με την κατάργηση των πρόωρων συντάξεων για τους δημοσίους υπαλλήλους, τους ενστόλους και τους τραπεζοϋπαλλήλους.
Ανάλογες ρυθμίσεις θα επεκταθούν και στα υπόλοιπα Ταμεία, καθώς, όπως αναφέρεται στο επίμαχο κείμενο, η εξάλειψη των κινήτρων πρόωρης συνταξιοδότησης θα αφορά «στο σύνολο της οικονομίας».
Άμεσα, δηλαδή, από την ψήφιση των μέτρων, καταργούνται οι πρόωρες συντάξεις για τους ασφαλισμένους, που δεν έχουν ως το 2012, από πραγματικό ή πλασματικό χρόνο ασφάλισης, την 25ετία (αν πρόκειται για το Δημόσιο) ή την 35ετία (αν πρόκειται για υπαλλήλους τραπεζών), καθώς ένα από τα μέτρα φραγής της πρόωρης εξόδου θα είναι η κατάργηση της αναδρομικής εξαγοράς πλασματικών ετών, που επιτρέπει στους ασφαλισμένους να συμπληρώσουν ως το 2012 τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης και έτσι να κατοχυρώσουν και να θεμελιώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης με όρια ηλικίας χαμηλότερα των 62 και 67.

Ποιές κατηγορίες, λεει η Κυβέρνηση, πως δεν θα θιγούν απόμτα νέα μέτρα

Αν και τα νέα μέτρα, που έστειλε ο Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης με την λίστα των μεταρρυθμίσεων στο Eurogroup, απουσιάζει κάθε αναφορά σε διακηρυγμένες θέσεις της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με το πάγωμα των μειώσεων σε κύριες και επικουρικές συντάξεις καθώς και στα εφάπαξ, συνεργάτες του Αναπληρωτή Υπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Δ. Στρατούλη, δηλώνουν, ότι οι δεσμεύσεις αυτές θα τηρηθούν, ενώ κύκλοι του Υπουργείου υποστηρίζουν ακόμη, πως από την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων δεν θα θιγούν (ή τουλάχιστον θα γίνει προσπάθεια να μη θιγούν) τρεις κατηγορίες:
• Μητέρες με ανήλικο παιδί, που θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης.
• Δικαιούχοι σύνταξης, λόγω αναπηρίας ή με ανάπηρο μέλος.
• Εργαζόμενοι στα βαρέα επαγγέλματα (κυρίως γυναίκες).