Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του βρετανικού και του διεθνούς Τύπου, η νέα επικεφαλής των «Τόρις», Τερέζα Μέϊ, που παίρνει από τον Ντέηβιντ Κάμερον τα ηνία της διακυβέρνησης της Μ. Βρετανίας, αποτελεί την νέα «Σιδηρά Κυρία» του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ αρκετοί θεωρούν, πως η Βρετανίδα ανερχόμενη πολιτικός είναι ένα κράμα Μέρκελ και Θάτσερ.
Η ίδια η 60χρονη νέα Πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας θαυμάζει την Μάργκαρετ Θάτσερ και θέλει να εφαρμόσει την βούληση του βρετανικού λαού για την αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση;
«Το Brexit σημαίνει Brexit και θα το μετατρέψουμε σε επιτυχία», είπε στις δηλώσεις της μετά την ανακήρυξή της στην ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος, η Τερέζα Μέϊ.
Μετά την απόσυρση της Υπουργού Ενέργειας, Άντρεα Λίντσομ, από την κούρσα διαδοχής του Ντέηβιντ Κάμερον για την πρωθυπουργία, η Τερέζα Μέϊ πρόκειται από το βράδυ της Τετάρτης να είναι η νέα ηγέτιδα της χώρας.

Η Τερεζα Μέϊ τρέφει ιδιαίτερο θαυμασμό στην Μάργκαρετ Θάτσερ και χρειάζεται να γνωρίζει με κάθε λεπτομέρεια όλα τα απαραίτητα στοιχεία, πριν προβεί σε αποφάσεις, ενώ απαιτεί απόλυτη αφοσίωση από τους συνεργάτες της

Η κα. Μέϊ, η οποία είναι γνωστή για την ψυχραιμία της, αντιμετώπισε τις τελευταίες εξελίξεις στο βρετανικό πολιτικό τοπίο με την ίδια ηρεμία, με την οποία χειρίστηκε τις κρίσεις τα τελευταία έξι χρόνια από το Υπουργείο Εσωτερικών, του οποίου ήταν επικεφαλής.
Πολλοί σπεύδουν να την συγκρίνουν με την Μάργκαρετ Θάτσερ, για την οποία τρέφει ιδιαίτερο θαυμασμό, ενώ δεν είναι λίγοι, όσοι την χαρακτηρίζουν «Βρετανίδα Άνγκελα Μέρκελ». Κάποιοι, ωστόσο, παραδόξως βλέπουν στην αποφασιστικότητά της τον πρώην Πρωθυπουργό της χώρας, Γκόρντον Μπράουν.
Όπως, μάλιστα, εξηγεί σε άρθρο της η εφημερίδα «The Guardian», η Τερέζα Μέϊ χρειάζεται να γνωρίζει με κάθε λεπτομέρεια όλα τα απαραίτητα στοιχεία, πριν προβεί σε αποφάσεις, ενώ, όπως και ο Μπράουν, απαιτεί απόλυτη αφοσίωση.

Μπορεί η Τερέζα Μέϊ να μην είναι αρεστή σε όλους, αλλά εμπνέει σεβασμό, ενώ πολλές είναι οι γυναίκες, που την εκτιμούν για τον φεμινιστικό αγώνα της

Παρά την φαινομενική «ξεροκεφαλιά» της, άνθρωποι του στενού της περιβάλλοντος, που την έχουν δει επί τω έργω, κάνουν λόγο για αναλαμπές ευελιξίας, εφ’όσον, βέβαια, ο άνθρωπος, που θα βρεθεί απέναντί της θα έχει τα σωστά επιχειρήματα για να την κάνει να αλλάξει γνώμη.
Μπορεί, λοιπόν, να μην είναι αρεστή σε όλους, αλλά εμπνέει σεβασμό, ενώ πολλές είναι οι γυναίκες, που την εκτιμούν για τον φεμινιστικό αγώνα της, όπως για παράδειγμα για τις προσπάθειές της να παταχθεί η ανισότητα ανάμεσα στις αποδοχές γυναικών και ανδρών.
Άλλωστε, η κα. Μέϊ δεν διστάζει να απαντήσει αναλόγως σε σεξιστικά σχόλια και φυσικά δεν αφήνει αναπάντητα τα υπονοούμενα για τα εκκεντρικά υποδήματα, που επιλέγει.
Γεννημένη στο Ίστμπουρν, τον Οκτώβριο του 1956, από πατέρα προτεστάντη ιερέα, όπως η Γερμανίδα Καγκελάριος, η Τερέζα Μέϊ σπούδασε στην Οξφόρδη, έγινε η πρώτη γυναίκα εκπρόσωπος των Συντηρητικών το 2002 και είναι παντρεμένη με τον τραπεζίτη Φίλιπ Τζων Μέϊ, ο οποίος την στήριξε μετά την ξαφνική απώλεια και των δύο γονιών της, ενώ δεν έχει αποκτήσει παιδιά.

Αυτό που ανησυχεί κάποιους αναλυτές, είναι το γεγονός, ότι παραμένει απρόβλεπτη, καθώς γνώμονάς της είναι περισσότερο η ηθική, παρά η ιδεολογία, ενώ έχει μία προσωπική αντίληψη του σωστού και του λάθους

Το ζήτημα των παιδιών, μάλιστα, αποτέλεσε θέμα-αγκάθι κατά την εκστρατεία για την ανάδειξη της νέας Πρωθυπουργού, ανάμεσα στην Μέϊ και την Λίντσομ, όταν η τελευταία ισχυρίστηκε, πως «το ότι είμαι μητέρα, μου δίνει προβάδισμα έναντι της Μέϊ». Οι δηλώσεις της προκάλεσαν σάλο και αποδείχθηκαν μοιραίες, καθώς «έκαψαν» την υποψηφιότητα της για την διαδοχή του Ντέηβιντ Κάμερον.
Για μία ακόμα φορά, όμως, η κα. Μέϊ δεν αντέδρασε δημοσίως. Αντιθέτως, ευχαρίστησε την Λίντσομ για την αξιοπρέπειά της μετά την απόφαση να αποχωρήσει από την κούρσα.
Αυτό, εντούτοις, που ανησυχεί κάποιους αναλυτές, είναι το γεγονός, ότι παραμένει απρόβλεπτη, καθώς, όπως επισημαίνει η εφημερίδα «The Guardian», γνώμονάς της είναι περισσότερο η ηθική, παρά η ιδεολογία και έχει μία προσωπική αντίληψη του σωστού και του λάθους.

Τώρα η κα. Μέϊ έχει να αντιμετωπίσει την πρόκληση του Brexit και τις διαπραγματεύσεις, που θα ακολουθήσουν μετά το αίτημα ενεργοποίησης του «Άρθρου 50»

Από την στιγμή, που ηγήθηκε του Υπουργείου Εσωτερικών, έχει αντιμετωπίσει, άλλοτε με επιτυχία και άλλοτε με αποτυχία, σοβαρά ζητήματα. Ανάμεσα σε αυτά, που έχει χειριστεί λιγότερο θετικά, είναι το μεταναστευτικό, καθώς, παρ’ ότι ο Κάμερον είχε δεσμευθεί να μειωθούν οι μεταναστευτικές ροές, ο στόχος δεν επετεύχθη επί της δικής της υπουργίας.
Στον περιορισμό της μετανάστευσης εστίασε εκ νέου κατά την διάρκεια της καμπάνιας για την παραμονή ή την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε., ενώ τώρα έχει να αντιμετωπίσει μία ακόμα πρόκληση και αυτή δεν είναι άλλη από το Brexit και τις διαπραγματεύσεις, που θα ακολουθήσουν μετά το αίτημα ενεργοποίησης του «Άρθρου 50», το οποίο βέβαια δεν δείχνει να… βιάζεται να υποβάλει.
Αντιθέτως, μάλιστα, η κα. Μέϊ τονίζει, πως η Βρετανία πρέπει να είναι ξεκάθαρη για την διαπραγματευτική της θέση, πριν την ενεργοποίησή του.

Εκτιμάται, πως η Τερέζα Μέϊ είναι η ιδανική φιγούρα συναίνεσης, η μοναδική προσωπικότητα, που μπορεί να διαλύσει τις «σκιές» στους κόλπους του κόμματός της

Η ευρωσκεπτικίστρια Βρετανή πολιτικός Τερεζα Μέϊ, που πέρασε στο στρατόπεδο της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε. κατά την διάρκεια της εκστρατείας για το δημοψήφισμα, τώρα τονίζει, ότι θα σεβαστεί την λαϊκή βούληση, αφήνοντας ελάχιστες ελπίδες σε όσους ήλπιζαν στην διεξαγωγή ενός νέου δημοψηφίσματος, που θα ανέτρεπε το προηγούμενο.
«Δεν μπορώ να είμαι σαφέστερη: δεν θα υπάρξει απόπειρα να παραμείνουμε στους κόλπους της Ε.Ε.», δήλωσε.
Την ίδια στιγμή, όμως, θα κληθεί να χειριστεί με επιδεξιότητα τις αντιπαλότητες μέσα στο ίδιο το κόμμα.
Πάντως, η κα. Μέϊ εκτιμάται, πως είναι η ιδανική φιγούρα συναίνεσης, η μοναδική προσωπικότητα, που μπορεί να διαλύσει τις «σκιές» στους κόλπους του κόμματός της.
Εξάλλου, η ίδια τόνιζε πριν ακόμα ανακηρυχθεί επικεφαλής των Τόρις, ότι στο πρόγραμμα των Συντηρητικών υπάρχουν τρεις βασικοί άξονες: Η ισχυρή ηγεσία για την διαπραγμάτευση της εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε., η ένωση του κόμματος και η δόμηση μίας χώρας, όχι μόνον για τους λίγους προνομιούχους, αλλά για όλους τους πολίτες!

Big Ben with  city boat in London, UK