-“Σε πιό μικρό διάστημα θα επανακάμψει η απασχόληση σε Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία”! – “Μελλοντικά θα πρέπει να βρεθεί ένας καλύτερος τρόπος να δίνονται κίνητρα για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη”!
Θα χρειαστούν 21χρόνια για την Ελλάδα, δηλαδή χρόνος έως περίπου το 2038, μέχρις ότου επανέλθει η ανεργία στα προ κρίσης επίπεδα, είπε ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Πώουλ Τόμσεν, κατά την παρουσίαση του βιβλίου του, “Anders Åslund”, που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσινγκτον.
Παρόμοια αρνητική, αλλά όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό, ήταν η πρόβλεψή του και για τις άλλες χώρες, που, είτε βρέθηκαν σε Μνημόνιο, είτε αντιμετωπίζουν οικονομικα πρόβληματα, όπως είναι η Ισπανία, η Ιταλία και η Πορτογαλία.
Συγκεκριμένα η πρόβλεψη Τόμσεν για την Ιταλία είναι, ότι θα χρειαστεί 12 χρόνια, για την Πορτογαλία, ότι θα χρειαστεί 10 και για την Ισπανία, ότι θα απαιτηθούν 6 χρόνια προκειμένου η ανεργία να επιστρέψει εκεί, που βρισκόταν πριν ξεκινήσει η κρίση.
Ο ίδιος ανέφερε, πως, έχοντας παρακολουθήσει όλα τα Eurogroup, διαπιστώνει, πως η ζώνη του ευρώ έχει καταγράψει πρόοδο, τόσο στην αρχιτεκτονική της, όσο και στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων.
Εντούτοις, εξέφρασε την εκτίμηση, πως η ευρωζώνη χρειάζεται ακόμη επεκτατική νομισματική πολιτική, αναπτυξιακό σχέδιο, όπως αυτό του Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ, τραπεζική ένωση και -κυρίως- διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

«Μελλοντικά θα πρέπει να βρεθεί ένας καλύτερος τρόπος να δίνονται κίνητρα για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη»!

Συγκεκριμένα, ο Πώουλ Τόμσεν σημείωσε πως «μελλοντικά θα πρέπει να βρεθεί ένας καλύτερος τρόπος να δίνονται κίνητρα για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη».
Οι εκτιμήσεις Τόμσεν δίνουν μια «πρόγευση» για το τι περιμένει την Ελλάδα, όταν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δώσει στην δημοσιότητα τις πολυαναμενόμενες εκθέσεις του για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, αλλά και για βιωσιμότητα του χρέους. Τα δύο ξεχωριστά κείμενα αναμένεται να συζητηθούν μέσα στις επόμενες ημέρες στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ.
Πάντως, αναλυτές θεωρούν θετικό, ότι ο κ. Τόμσεν υποστήριξε, ότι η Ευρώπη έχει κάνει σημαντική πρόοδο και σε μεταρρυθμίσεις, και στην αρχιτεκτονική της και στην τραπεζική ένωση και στο τείχος προστασίας της.
Οι ίδιοι αναλυτές τονίζουν επίσης, τις επισημάνσεις του, ότι χρειάζεται διευκολυντική νομισματική πολιτική, αξιοποίηση του δημοσιονομικού χώρου, που έχουν κάποιες χώρες, ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, κάποιες δημοσιονομικές δαπάνες, στο πρότυπο του σχεδίου του Προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ και πάνω από όλα διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, -για να πεισθεί και η Γερμανία για τα παραπάνω-, όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ