Σχεδιάζεται υπερσύγχρονο επιβατικό αεροπλάνο με ταχύτητα 6.500 χιλιομέτρων / ώρα, που σε μιά πενταετία.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Την επιβεβαίωση από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA), ότι ο νέος, επαναστατικός κινητήρας για αεροσκάφη, που επινόησε, μπορεί όντως να επιτύχει πρωτόγνωρες και εντυπωσιακές επιδόσεις, πήρε η βρετανική εταιρεία «Reaction Engines». Με το όνομα «Sabre», ο αεριωθούμενος αυτός πρωτοποριακός κινητήρας της εταιρείας ανοίγει πλέον τον δρόμο για την κατασκευή ενός νέου, υπερσύγχρονου επιβατικού αεροπλάνου, που θα αναπτύσσει πενταπλάσια ταχύτητα από τον ήχο, ώστε να καλύπτει την απόσταση από την Αυστραλία μέχρι την Ευρώπη μέσα σε μόλις 4 ώρες!skylon1-thumb-large[1]
Το αεροσκάφος αυτό, το οποίο η «Reaction Engines» έχει «βαφτίσει» «Skylon», θα μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και σαν «διαστημοπλάνο», για να μεταφέρει φορτία και ανθρώπους σε τροχιά γύρω από την Γη, αρκετά φθηνότερα από τους πυραύλους, που χρησιμοποιούνται σήμερα. Η ESA ανέλαβε τον ρόλο εξωτερικού εμπειρογνώμονα και χρηματοδότησε με δικά της κεφάλαια την αξιολόγηση του «Skylon», καθώς αναζητεί οικονομικότερες τεχνολογίες εκτόξευσης για τα διαστημικά της προγράμματα.

Σε 15 λεπτά θα βγαίνει έξω από την γήινη ατμόσφαιρα

Σύμφωνα με την μελέτη αυτή, σε συνδυασμό με ένα επαναχρησιμοποιούμενο όχημα, το «Skylon» θα πληροί όλες τις προϋποθέσεις για χρήση της βάσης εκτόξευσης της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας, στην Γαλλική Γουιάνα.
Με δυνατότητα μεταφοράς βάρους έως και 15 τόνων, το σκάφος θα χρειάζεται μόλις 15 λεπτά για να βγει έξω από την γήινη ατμόσφαιρα, ενώ το λειτουργικό του κόστος θα είναι μικρότερο, όχι μόνο από τις υπάρχουσες τεχνολογίες, αλλά και από τα υπόλοιπα συστήματα εκτόξευσης, που είναι υποψήφια για το μέλλον.
Τα παραπάνω πλεονεκτήματα θα προέλθουν από την σχεδίαση του «Sabre» (Synergetic Air-Breathing Rocket Engine), χάρις στην οποία θα μπορεί να καίει τα καύσιμά του, χρησιμοποιώντας το οξυγόνο της ατμόσφαιρας, παρά την υψηλή ταχύτητα. Οι υπάρχοντες αεριωθούμενοι κινητήρες είναι σχεδιασμένοι με τέτοιον τρόπο, που δεν έχουν την δυνατότητα να «αναπνέουν» ατμοσφαιρικό οξυγόνο επάνω από τα 850 χλμ./ώρα, το οποίο είναι επομένως το όριο ταχύτητας των σημερινών επιβατικών αεροπλάνων.

Θα έχει μήκος 84 μέτρα, θα μεταφέρει μέχρι και 300 επιβάτες και θα πετά με 6500 χιλιόμετρα /ώρα

Αντίθετα, αφού ο «Sabre» δεν θα έχει αυτό τον περιορισμό, το «Skylon» θα αναπτύσσει τελική ταχύτητα 6.500 χλμ./ώρα, περιορίζοντας έτσι την διάρκεια μιας πτήσης από την Ευρώπη στην Αυστραλία στις τέσσερις ώρες.
Με μήκος 84 μέτρα και χωρητικότητα 300 ατόμων, το «Skylon» θα απογειώνεται και θα προσγειώνεται, όπως όλα τα σημερινά αεροσκάφη, από τα οποία η πιο σημαντική διαφορά του θα είναι, πως δεν θα έχει παράθυρα.
Από την άλλη πλευρά, το κόστος κατασκευής του θα είναι μεγαλύτερο, κάτι που σημαίνει, πως οι αεροπορικές εταιρείες θα πρέπει να χρεώνουν ακριβότερα τα δρομολόγιά του για να αποσβέσουν την επένδυσή τους. Ακόμη, όμως, και έτσι, η «Reaction Engines» θεωρεί, ότι θα υπάρχουν επιβάτες, οι οποίοι θα είναι πρόθυμοι να πληρώσουν ακριβότερο εισιτήριο για να φτάσουν πιο γρήγορα στον προορισμό τους.
Αν και μέχρι σήμερα όλες οι δοκιμές του κινητήρα έχουν γίνει στο έδαφος, η αγγλική εταιρεία έχει εξασφαλίσει περίπου 90 εκατομμύρια δολάρια από την βρετανική κυβέρνηση, ώστε από το 2019 να ξεκινήσει τις πρώτες δοκιμαστικές πτήσεις.