-Σε 34 ανέρχονται μέχρι στιγμής οι νεκροί, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται 3 βρέφη, 11 παιδιά (έξι αγόρια και πέντε κορίτσια) και 10 γυναίκες.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάνου.

Αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων, από την ανθρώπινη τραγωδία, που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής στην θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου, όταν ξύλινο σκάφος, που μετέφερε άγνωστο, μέχρι στιγμής, αριθμό μεταναστών, ανατράπηκε, με αποτέλεσμα να έχουν περισυλλεγεί μέχρι τώρα οι σοροί 34 ατόμων, μεταξύ των οποίων τρία βρέφη, έντεκα παιδιά (έξι αγόρια και πέντε κορίτσια), δέκα γυναίκες και εννέα άντρες.
Μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής οι νεκροί από την ανατροπή του σκάφους ανέρχονταν σε 28. Πριν από λίγο ανασύρθηκαν από την θαλάσσια περιοχή ακόμα έξι νεκροί μετανάστες. Πρόκειται για ένα μικρό αγοράκι, τέσσερις γυναίκες και έναν άνδρα.Boats from migrants arrival at Pozzallo Italy

Τα πρώτα πλωτά, που έφθασαν στην περιοχή της τραγωδίας, κατάφεραν να διασώσουν 68 άτομα, ενώ άλλοι 29 είχαν καταφέρει, καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες, να κολυμπήσουν μέχρι το Φαρμακονήσι

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, άνδρες της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών απεγκλώβισαν οκτώ νεκρούς πρόσφυγες μέσα από το αμπάρι του ανατραπέντος σκάφους.
Οι σοροί των νεκρών έχουν παραληφθεί από κανονιοφόρο του Πολεμικού Ναυτικού και επρόκειτο, σύμφωνα με πληροφορίες, να μεταφερθούν στην Ρόδο. Οι υπόλοιποι διασωθέντες μετανάστες έχουν μεταφερθεί στην Λέρο.
Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα, τα πρώτα πλωτά, που έφθασαν στην περιοχή της τραγωδίας, κατάφεραν να διασώσουν 68 άτομα, ενώ άλλοι 29 είχαν καταφέρει, καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες, να κολυμπήσουν και φθάσουν μόνοι τους στο Φαρμακονήσι.

Οι άσχημες καιρικές συνθήκες, που επικρατούσαν στην θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου και ο μεγάλος αριθμός ατόμων, που επέβαιναν στο σκάφος, είναι, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η βασική αιτία του ναυαγίου

Οι άσχημες καιρικές συνθήκες, που επικρατούσαν στην θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου (ισχυροί άνεμοι 7 μποφώρ) αλλά και ο μεγάλος αριθμός ατόμων, που επέβαιναν στο σκάφος, είναι, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η βασική αιτία για την ανατροπή του σκάφους.
Με εντολή του Αναπληρωτή Υπουργού Ναυτιλίας Χρήστου Ζώη, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, Αντιναύαρχος Αθανάσιος Αθανασόπουλος και ο Β’ Υπαρχηγός του Σώματος, Αντιναύαρχος Νικόλαος Πατρινός μετέβησαν με πλοία ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού από την Μυτιλήνη στο Φαρμακονήσι.
Από πλωτά του Λιμενικού Σώματος, θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου, για τον εντοπισμό τυχόν αγνοουμένων. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής Ακτοφυλακής Νίκος Λαγκαδιανός, σε δηλώσεις του το απόγευμα, αναφορικά με το περιστατικό, είπε, ότι το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) ενημερώθηκε τηλεφωνικά για το περιστατικό από αλλοδαπό, ο οποίος είπε, ότι ο ίδιος και άλλα άτομα επιβαίνουν σε ακυβέρνητο σκάφος και ζητούν βοήθεια.

Μεγάλη κινητοποίηση για την διάσωση των ναυαγών

Πρόσθεσε, ότι στην περιοχή έσπευσαν άμεσα κατόπιν σχετικών εντολών του ΕΚΣΕΔ, Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης, Κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού, δύο ελικόπτερα Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας και ελικόπτερο της δύναμης FRONTEX. Παράλληλα, στο σημείο εστάλη Κλιμάκιο Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών (Μ.Υ.Α) Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ, με την συνδρομή ελικοπτέρου Σινούκ του Στρατού Ξηράς.
«Η σημερινή τραγωδία στην θαλάσσια περιοχή ανατολικά της νήσου Φαρμακονησίου με τον άδικο χαμό τριάντα τεσσάρων συνανθρώπων μας, μας έχει συγκλονίσει. Θα ήθελα να εκφράσω την βαθιά μου θλίψη για την απώλεια των ανθρωπίνων ζωών, μεταξύ των οποίων ήταν γυναίκες, μικρά παιδιά ακόμα και βρέφη», τόνισε σε δήλωσή του ο Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Ζώης.

“Καθίσταται ακόμη πιο επιτακτική η ανάγκη για την χάραξη μίας κοινής ευρωπαϊκής στρατηγικής συνεργασίας και πολιτικής για την αντιμετώπιση του φαινομένου”

Ο ίδιος πρόσθεσε, ότι το Λιμενικό Σώμα- Ελληνική Ακτοφυλακή καταβάλλει μια τεράστια προσπάθεια, αντιμετωπίζοντας ένα πολυδιάστατο και συγχρόνως ευρωπαϊκό πρόβλημα, όπως είναι αυτό της παράτυπης μετανάστευσης. Ανέφερε, ότι τραγικά περιστατικά, όπως το σημερινό, πρέπει να αφυπνίσουν συνειδήσεις και δεν επιτρέπεται πια καμία ολιγωρία.
Ο κ. Ζώης επεσήμανε, ότι πλέον καθίσταται ακόμη πιο επιτακτική η ανάγκη για την χάραξη μίας κοινής ευρωπαϊκής στρατηγικής συνεργασίας και πολιτικής για την αντιμετώπιση του φαινομένου, με σκοπό την διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ