-Κατηγορείται, ότι με τον ειδικό μηχανισμό ρύθμισης της φωτεινότητας της οθόνης τους («motion lighting») ενδέχεται να εξαπατά τους ελεγκτές και τους καταναλωτές για την ενεργειακή τους κατανάλωση.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Μπορεί το σκάνδαλο της VW με τους «πειραγμένους» diesel κινητήρες να σόκαρε την παγκόσμια κοινότητα, όμως, όπως φαίνεται, αντίστοιχες πρακτικές μπορεί να εφαρμόζονται και σε πολλούς άλλους τομείς της βιομηχανικής δραστηριότητας, ανεξαρτήτως εθνικότητας.the-guardian-logo1
Σύμφωνα με δημοσίευμα της αγγλικής εφημερίδας «The Guardian», στο στόχαστρο των ερευνητών βρίσκεται η μεγάλη νοτιοκορεατική εταιρεία ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών «Samsung», που είναι η μεγαλύτερος κατασκευαστής τηλεοράσεων στον κόσμο, καθώς, όπως έγινε γνωστό, κάποια από τα μοντέλα των τηλεοράσεών της έχουν μεγαλύτερη κατανάλωση ρεύματος, από ότι δείχνουν τα τεστ έγκρισής τους. Συγκεκριμένα, τα μοντέλα αυτά εμφανίζουν πολύ μικρότερη κατανάλωση ρεύματος κατά την διάρκεια των δοκιμών και της έγκρισης από τις αρμόδιες Υπηρεσίες, από την κατανάλωση, που παρουσιάζουν μετά, κατά την διάρκεια της κανονικής τους λειτουργίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε, ότι θα προχωρήσει σε έρευνες για τυχόν εξαπάτηση των δοκιμών, και έχει δεσμευθεί να θεσπίσει αυστηρότερους κανονισμούς της ενεργειακής απόδοσης των συσκευών

Αυτή η αναντιστοιχία της κατανάλωσης ανάμεσα στα τεστ και την πραγματικότητα (που θυμίζει, σχεδόν φωτογραφικά, την υπόθεση της VW), έγινε αντιληπτή από ανεξάρτητα εργαστήρια σε χώρες της Ευρώπης.
Σύμφωνα, πάντα, με το δημοσίευμα της εφημερίδας «The Guardian», μετά την διάσταση, που πήρε η υπόθεση της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε, ότι θα προχωρήσει σε έρευνες για τυχόν εξαπάτηση των δοκιμών, και έχει δεσμευθεί να θεσπίσει αυστηρότερους κανονισμούς της ενεργειακής απόδοσης, προκειμένου να απαγορευθούν οι «παραπλανητικοί μηχανισμοί» σε τηλεοράσεις ή άλλα καταναλωτικά προϊόντα, μετά και από τις ανησυχίες, που έχουν εκφράσει πολλά κράτη της Ε.Ε.
Από την πλευρά της η «Samsung» αρνείται με έντονο τρόπο το γεγονός, ότι ένα χαρακτηριστικό, που έχουν οι τηλεοράσεις τους με την ονομασία «motion lighting» είναι κάτι αντίστοιχο με το πρόγραμμα της VW, ώστε να εξαπατήσει τα τεστ ενεργειακής απόδοσης.

Η «Samsung» υποστηρίζει, ότι η λειτουργία «motion lighting» είναι ενσωματωμένη επάνω στην συσκευή, και ενεργοποιείται, όποτε θεωρηθεί απαραίτητο να ρυθμίζεται η φωτεινότητα της οθόνης και να μειώνεται η κατανάλωση

Η εταιρεία υποστηρίζει, ότι αυτό το χαρακτηριστικό χρησιμεύει για να μειώνει την φωτεινότητα της οθόνης σε διάφορες συνθήκες, όπως για παράδειγμα, όταν παίζονται ταινίες με έντονη δράση, προγράμματα με σπορ, αλλά και σε συνθήκες με αργή δράση, όπως τα δελτία καιρού. Και πως δεν έχει γίνει καμία πρόβλεψη για να μπαίνει σε λειτουργία κατά την διάρκεια των δοκιμών ενεργειακής απόδοσης.
«Δεν υπάρχει καμία σύγκριση μεταξύ του «motion lighting» και αυτού, που έκανε η VW» δήλωσε εκπρόσωπος της «Samsung». «Δεν πρόκειται για μία λειτουργία, που ενεργοποιείται μόνον στα τεστ, αλλά είναι ενσωματωμένη επάνω στην συσκευή, και ενεργοποιείται, όποτε θεωρηθεί απαραίτητο για να μειωθεί η κατανάλωση».

Το εργαστήριο «ComplianTV» κατέγραψε συστηματικά ανώτερες μετρήσεις κατανάλωσης στις τηλεοράασεις της «Samsung» στην πραγματική χρήση, απ’ ότι στα προγράμματα των δοκιμών

Οι διαφορές στις μετρήσεις ήρθαν στο φως της δημοσιότητας μετά από δοκιμές, που έκανε ένα χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ ανεξάρτητο εργαστήριο με την ονομασία «ComplianTV», το οποίο κατέγραψε συστηματικά ανώτερες μετρήσεις κατανάλωσης στις τηλεοράασεις της «Samsung» στην πραγματική χρήση, απ’ ότι στα προγράμματα των δοκιμών.
Το εργαστήριο διαπίστωσε, ότι το σύστημα «motion lighting» της «Samsung» μείωνε σημαντικά την φωτεινότητα -και άρα την κατανάλωση- στις τυποποιημένες ηλεκτροτεχνικές δοκιμές (IEC), οι οποίες, όντως, έχουν πολλές σκηνές με γρήγορη δράση από διάφορα προγράμματα, τηλεοπτικά shows, DVD και ζωντανά προγράμματα.
Μετά τα τεστ, που έγιναν τον Φεβρουάριο, το συγκεκριμένο εργαστήριο (το οποίο σ’ εκείνη τη φάση δεν είχε κατονομάσει την «Samsung») είχε βγάλει ένα πρώτο συμπέρασμα, ότι οι τηλεοράσεις αυτές ήταν σε θέση να αναγνωρίσουν μία διαδικασία δοκιμών και ανάλογα να προσαρμόσουν την λειτουργία και την κατανάλωσή τους.

«H «Samsung» είναι σύμφωνη με το γράμμα του νόμου, όχι όμως και με το πνεύμα του νόμου»

Αν και δεν υπήρξε αποκάλυψη κάποιου ειδικού software, η αναφορά του «ComplianTV» έκανε λόγο, ότι «κάποιες τηλεοράσεις, που πέρασαν από την δοκιμή, μας έδωσαν την εντύπωση, ότι αναγνώριζαν πως βρίσκονταν σε κατάσταση εργαστηριακού ελέγχου».
Ο διευθυντής αυτού του εργαστηρίου, Rudolf Heinz, παρατηρεί πλέον, ότι: «H «Samsung» είναι σύμφωνη με το γράμμα του νόμου, όχι όμως και με το πνεύμα του νόμου».
Aπό την άλλη, πάντως, δεν υπάρχουν αυτή την στιγμή συγκεκριμένες κατηγορίες και αποδείξεις, ότι η Samsung, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής τηλεοράσεων στον κόσμο, έχει συμπεριφερθεί παράνομα. Όμως, πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν από καιρό εκδηλώσει τις υποψίες τους, ανάμεσά τους και η «Σουηδική Αρχή για την Ενέργεια», με μία επιστολή της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που εστάλη πριν λίγους μήνες.

«Αρκετές τηλεοράσεις αναγνωρίζουν το στάνταρ φιλμάκι των δοκιμών (το IEC), και αμέσως χαμηλώνουν την φωτεινότητα της οθόνης και κατεβάζουν την κατανάλωση ρεύματος. Αυτός είναι ένας τρόπος να αποφευχθούν οι Αρχές εποπτείας και να εξαπατηθούν οι αγοραστές, σχετικά με την ενεργειακη κατανάλωση του προϊόντος, που αγοράζουν»

Στην επιστολή αυτή αναφέρεται, ότι «Το εργαστήριο, στο οποίο κάνουν τις δοκιμές τους, κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι αρκετές τηλεοράσεις αναγνωρίζουν το στάνταρ φιλμάκι των δοκιμών (το IEC), και αμέσως χαμηλώνουν την φωτεινότητα της οθόνης και κατεβάζουν την κατανάλωση ρεύματος. Αυτός είναι ένας τρόπος να αποφευχθούν οι Αρχές εποπτείας και να εξαπατηθούν οι αγοραστές σχετικά με την ενεργειακη κατανάλωση του προϊόντος, που αγοράζουν».
Πάντως σ’ αυτή την επιστολή δεν είχε αναφερθεί το όνομα της «Samsung», κάτι που δημιουργεί υποψίες, ότι εκτός από την κορεατική εταιρεία, υπάρχουν και άλλες, που ακολουθούν την ίδια πρακτική.
Όπως και να έχει, το σίγουρο είναι, ότι, όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά. Και πάνω απ’ όλα, εκτός από την τραυματισμένη εμπορική πίστη, υπάρχει και πραγματικό αντίκρυσμα στα αυξημένα έξοδα για τα νοικοκυριά, καθώς θεωρείται, ότι οι τηλεοράσεις ευθύνονται για το 10% της τυπικής κατανάλωσης ρεύματος ενός νοικοκυριού. Αυτό το ποσοστό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, έτσι ώστε να αποτελεί σημείο αιχμής για το μάρκετινγκ κάθε εταιρείας αλλά και λόγος για να επιλεγεί ένα προϊόν από τον αγοραστή του.