– «Είναι λάθος η «εθνικιστική» διεκδίκηση των Μαρμάρων του Παρθενώνα από την Ελλάδα».

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Τα έργα στα μουσεία έχουν πάντα μια «παγκόσμια αξία», γράφει σε άρθρο του στην βρετανική εφημερίδα “The Guardian”, ο παγκοσμίως γνωστός τεχνοκριτικός Jonathan Jones, στο οποίο αναλύει τους λόγους, για τους οποίους εκτιμά, ότι είναι λάθος η «εθνικιστική» διεκδίκηση των Μαρμάρων του Παρθενώνα από την Ελλάδα.mouseio
«Τα έργα στα μουσεία έχουν πάντα μια «παγκόσμια αξία» και φυσικά κανείς δεν ασχολείται με αυτήν, μέχρι κάποιος να τα ζητήσει πίσω. Και μετά η ιστορία τους εξετάζεται λεπτομερώς. Στην περίπτωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα έχουμε ακριβώς αυτό» λέει ο Jones στο άρθρο του στην βρετανική εφημερίδα, μετά την δήλωση της Ελλάδας, πως δεν θα διεκδικήσει νομικά την επιστροφή.
«Η Ελλάδα απαιτεί να επιστρέψουν τα Ελγίνεια στην Ελλάδα. Τώρα αποφάσισε να μην τα διεκδικήσει νομικά. Υπολογίζω, ότι αυτή είναι μια φάση, που η Ελλάδα υποχωρεί μέχρι να αποδεχθεί, ότι δεν θα πάρει τα Μάρμαρα ποτέ. Όπως αποδεικνύεται, το Βρετανικό Μουσείο κάνει εξαιρετικές εκθέσεις τέχνης και παρουσιάζει αυτά τα έργα ως κληρονομιά της ανθρωπότητας» υποστηρίζει στο άρθρο του ο γνωστός τεχνοκριτικός.

“Μουσεία, όπως το Βρετανικό, προσφέρουν σε τέτοια έργα την δυνατότητα, να τα δουν εκατομμύρια άνθρωποι”

Συνδέοντας και συγκρίνοντας τους Αβορίγινες Αυστραλούς και τα αντικείμενά τους, που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο, με την περίπτωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα, ο Jones δηλώνει, πως κανένας λαός δεν θέλει να βρίσκονται τα αρχαία του κειμήλια εκτός της χώρας του ή κλεισμένα σε μουσεία, αλλά η σημασία για τον Jones είναι, ότι μουσεία, όπως το Βρετανικό, προσφέρουν σε αυτά τα έργα την δυνατότητα να τα δουν εκατομμύρια άνθρωποι.
«Περπατήστε μια ημέρα κάτω από την Ακρόπολη και δείτε λίγο την θέα. Θα καταλάβετε, γιατί οι Έλληνες θέλουν να πάρουν πίσω τα Μάρμαρα. Σίγουρα θα σκεφτείτε και εσείς, πως ανήκουν σε αυτό περιβάλλον, γεμάτο με φως και ήλιο. Αλλά αυτό το επιχείρημα μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για κάθε αρχαιότητα. Αν η Ιταλία γινόταν εθνικιστική για τους Αναγεννησιακούς πίνακες, όπως ακριβώς η Ελλάδα για τα Μάρμαρα, θα είχαμε τεράστιες διαμάχες. Γιατί να μην επιστρέψουμε τότε και την “Βάπτιση” του Piero della Francesca στην εκκλησία για την οποία ζωγραφίστηκε» αναρωτιέται ο Jones.

“Όσο ρομαντική και να είναι η θέση της Ελλάδας εναντίον του Έλγιν, δεν παύει να είναι μια εθνικιστική ρητορική”

«Κανείς δεν το ζητά αυτό, γιατί η Ιταλία δεν είναι εθνικιστική, όταν αφορά την κληρονομιά της. Κανείς από την Τουρκία δεν απαιτεί την επιστροφή της Περγάμου, που είναι ένα μεγαλειώδες δημιούργημα, τόσο τεράστιο, όσο τα Ελγίνεια Μάρμαρα, το οποίο βρίσκεται στο Βερολίνο. Και αυτό, γιατί ούτε η Τουρκία έχει εθνικιστική στάση» συνεχίζει.
Και καταλήγει, με το ερώτημα, “γιατί η Ελλάδα δεν έχει εθνικιστική οργή και για τα Μάρμαρα, που πήγαν από την Αφαία της Αίγινας στην Γερμανία, την ίδια χρονιά, που τα Ελγίνεια έφυγαν από την χώρα;”
«Γιατί όχι; Αυτές οι ανακριβείς και διαφορετικές θέσεις της ελληνικής πλευράς για ίδια πράγματα, με κάνουν και καταλήγω, πως, όσο ρομαντική και να είναι η θέση της Ελλάδας εναντίον του Έλγιν, είναι μια εθνικιστική ρητορική, που αξίζει τον ίδιο σεβασμό, τον οποίο αξίζει και το εθνικιστικό Μανιφέστο του Nigel Farage» σημειώνει καυστικά για την Ελλάδα ο Jones στο άρθρο του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ