– «Για να κλείσουν όλες οι πόρτες στον οπορτουνιστή Πούτιν, οι σημερινοί δυτικοί ηγέτες πρέπει να βρουν ανάλογες λύσεις με το Σχέδιο Μάρσαλ».

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Η βρετανική εφημερίδα “The Telegraph” σε άρθρο της σχετικά με το ελληνικό ζήτημα, προβάλει -εκ νέου- τον γεωπολιτικό παράγοντα της χώρας μας, που ενδέχεται να βαρύνει λίγο ή πολύ τις αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών για την τύχη της Ελλάδας μέσα στην Ενωμένη Ευρώπη.thetelegraph_344
Ο δημοσιογράφος της εφημερίδας, Χάρι ντε Κετεβίλ, που υπογράφει το άρθρο αυτό, το παραδέχεται ευθύς εξαρχής: «Δεν μπορούμε να αντέξουμε να χάσουμε την Ελλάδα και να την προσφέρουμε στην Ρωσία».
Ο ίδιος γράφει χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα είναι μια χώρα, της οποίας η αρχαία Ιστορία αποτελεί τον βασικό λίθο όλου του σκεπτικού, που δείχνει, τι σημαίνει να είσαι Ευρωπαίος. Πολέμησε τους Ναζί και στην συνέχεια έγινε το πρώϊμο πεδίο μάχης του Ψυχρού Πολέμου. Γνώρισε τρομοκρατικές επιθέσεις στο εσωτερικό της από την “17 Νοέμβρη”. Σήμερα, μια κομμουνιστική επανάσταση θα ήταν μια ιδέα διασκεδαστική. Όπως στις Βαλτικές χώρες, έτσι και εμείς θέλουμε να φανταζόμαστε, πως η ιδεολογική νίκη της Δύσης στην χώρα των ταβερνών και των καλοκαιρινών διακοπών, είναι δεδομένη – αλλά, δεν είναι. Αυτό το καλοκαίρι σε όλες τις παραλίες της Ελλάδας θα ακούσεις ρωσικά. Δεν είναι τόσο δεδομένη, πλέον, η επιρροή της Δύσης – ούτε στην Ελλάδα, ούτε και στα Βαλκάνια.

“Το bullying και η αδιαλλαξία πρέπει να δώσουν την θέση τους σε ρεαλιστικές και εποικοδομητικές συζητήσεις, που θα ενώσουν ακόμη περισσότερο την Αθήνα, το Λονδίνο, το Παρίσι, το Βερολίνο και την Ουάσιγκτον”

Μάλιστα, ο Άγγλος δημοσιογράφος προσπαθεί να σκεφτεί, όπως σκέφτονται οι Έλληνες, για να κατανοήσει τις σκέψεις τους: «Αν ήμουν Έλληνας και έβλεπα τις συντάξεις να διαλύονται, επειδή το ζητάει το Βερολίνο, θα αντιμετώπιζα θετικά και ελκυστικά το να πλησιάσω την Μόσχα. Επίσης δεν πρέπει να ξεχνούμε, πως στα χρόνια της κρίσης το βιωτικό επίπεδο στην Ελλάδα έπεσε ραγδαία, με αποτέλεσμα να πλησιάζει τα στάνταρ των γειτόνων της, που βρίσκονταν παλαιότερα στην άλλη πλευρά του “Σιδηρού Παραπετάσματος”. Σήμερα τα πράγματα πηγαίνουν προς το χειρότερο. Το status quo δεν λειτουργεί, όπως θα έπρεπε. Και κάπου εκεί τα ρωσικά ρούβλια μπορούν να γίνουν ελκυστικά».
Στο άρθρο του ο Χάρι ντε Κετεβίλ σημειώνει, πως οι Έλληνες είναι οι αρχιτέκτονες της δικής τους πτώσης, καθώς έζησαν για πολλά χρόνια μέσα στην διαφθορά. Από την άλλη, όμως, αναφέρει, πως το bullying και η αδιαλλαξία πρέπει να δώσουν την θέση τους σε ρεαλιστικές και εποικοδομητικές συζητήσεις, που θα ενώσουν ακόμη περισσότερο την Αθήνα, το Λονδίνο, το Παρίσι, το Βερολίνο και την Ουάσιγκτον.

“Για να κλείσουν όλες οι πόρτες στον “οπορτουνιστή” Πούτιν, οι σημερινοί ηγέτες πρέπει να βρουν ανάλογες λύσεις με το Σχέδιο Μάρσαλ, που ανέπτυξαν οι Αμερικανοί σε όλη τη δυτική Ευρώπη για να αναχαιτίσουν την σοβιετική επιρροή”

Για να γίνει αυτό, σημειώνει ο ίδιος, και για να κλείσουν όλες οι πόρτες στον “οπορτουνιστή” Πούτιν, θα πρέπει οι σημερινοί ηγέτες να βρουν τις απαντήσεις πίσω στην δεκαετία του ’40 και στο σχέδιο Μάρσαλ, που ανέπτυξαν οι Αμερικανοί σε όλη την δυτική Ευρώπη για να αναχαιτίσουν την σοβιετική επιρροή. Από αυτή την συμφωνία ωφελήθηκε και η Δυτική Γερμανία, καθώς διαγράφηκε σημαντικό μέρος του χρέους της.
Και το άρθρο καταλήγει: «Η Ελλάδα χρειάζεται τώρα ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ. Χρειάζεται μια πρακτική, οικονομική βοήθεια για να παραμείνει στο κοινό νόμισμα και στην ΕΕ. Αλλά, επιπλέον, οι Έλληνες χρειάζονται συναισθηματική συμπαράσταση – μια κίνηση από την υπόλοιπη Ευρώπη, ότι το μέλλον της είναι κοντά τους. Αυτό δεν είναι πρόγραμμα διάσωσης, αλλά προσωπικό συμφέρον».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ