Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

“Η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει να περιμένει ένα θαύμα -ή να ελπίζει πως θα συμβεί- και να βγει αυτή την στιγμή από το ευρώ, αφού πρώτα κηρύξει χρεωκοπία”. Αυτή είναι η πρόταση της βρετανικής εφημερίδας “The Telegraph” για να αρθεί το αδιέξοδο, στο οποίο βρίσκεται η χώρα.trapeza
Παρότι αναγνωρίζει, ότι οι βραχυπρόθεσμες συνέπειες από μια τέτοια κίνηση θα είναι ιδιαίτερα επώδυνες, αφού θα βυθίσουν την χώρα ξανά στην ύφεση, ο αρθρογράφος της βρετανικής εφημερίδας Allister Heath πιστεύει, ότι το Grexit είναι απαραίτητη προϋπόθεση, ώστε η χώρα να μπει το συντομότερο δυνατόν στον μακρύ δρόμο της ανάκαμψης.

“Τα υπόλοιπα μέλη της ευρωζώνης πρέπει να αναγκάσουν την Ελλάδα να αποχωρήσει από το ευρώ το συντομότερο δυνατόν”

Αν και το ιδανικό σενάριο θα ήταν η συγκεκριμένη πρωτοβουλία να ληφθεί από την ίδια την Ελλάδα, γράφει η “The Telegraph”, θα πρέπει τα υπόλοιπα μέλη της ευρωζώνης να την αναγκάσουν να αποχωρήσει το συντομότερο δυνατόν, στην περίπτωση, που η μεσογειακή χώρα επιλέξει να παρατείνει την αγωνία της. Ο αρθρογράφος παραθέτει στην συνέχεια τους λόγους, που καθιστούν μία τέτοια κίνηση αναγκαία.
Τονίζοντας ότι το ελληνικό χρέος είναι υπερβολικά μεγάλο για να αποπληρωθεί, ο Heath κάνει ειδική αναφορά στην στάση των Ελλήνων ψηφοφόρων, που, ναι μεν θέλουν να παραμείνουν στην ευρωζώνη αλλά, όπως λέει χαρακτηριστικά, «δεν είναι πρόθυμοι να συμμορφωθούν με τους κανόνες της για την φορολογία, τις δαπάνες και τις αγορές».

Η Ελλάδα θα μπορούσε να χρεωκοπήσει και να παραμείνει στο ευρώ, αλλά η σωστή κίνηση για την Ευρωζώνη και την ΕΚΤ θα ήταν να την αναγκάσουν σε επιστροφή στην δραχμή

Αυτή η στάση, σύμφωνα με τον αρθρογράφο, διαιωνίζει την λανθασμένη αντίληψη, ότι «μπορεί κάποιος να τρώει και να πίνει τσάμπα»: Ωστόσο, υπογραμμίζει, καμία χώρα δεν πρέπει να θεωρεί, ότι μπορεί να εκμεταλλεύεται την γενναιοδωρία άλλων.
Όπως εξηγεί ο Heath, η Ελλάδα θα μπορούσε να χρεωκοπήσει και να παραμείνει στο ευρώ.
Ωστόσο, η σωστή κίνηση για την Ευρωζώνη και την ΕΚΤ θα ήταν να την αναγκάσουν σε επιστροφή στην δραχμή.
«Τόσο νομικά, όσο και πρακτικά, αυτός ο δρόμος είναι περίπλοκος, αλλά διαχειρίσιμος», προσθέτει το δημοσίευμα, επισημαίνοντας, ότι με μηδενικό – ή έστω ελάχιστο – χρέος και ένα νέο νόμισμα, η Ελλάδα θα είχε τουλάχιστον μία ελπίδα να ξεφύγει από τα λάθη του παρελθόντος.
«Τότε, εν καιρώ, ίσως καταφέρει να εκλέξει μία Κυβέρνηση με οικονομικές γνώσεις, που θα είναι αποφασισμένη να υιοθετήσει λογικές πολιτικές υπέρ της ανάπτυξης», καταλήγει ο αρθρογράφος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ