Έθεσε και ως επιπρόσθετο όρο την εφαρμογή της συμφωνίας Przino, που επιδιώκει να τεθεί τέλος στην βαθιά πολιτική κρίση στην ΠΓΔΜ!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Η Σύνοδος Κορυφής των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ στην Βαρσοβία δεν έχει αλλάξει τίποτα, όσον αφορά την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και συνεπώς η μέχρι τώρα προϋπόθεση για επίλυση του ζητήματος του ονόματος παρέμεινε αναλλοίωτη. Παράλληλα, προέκυψαν και νέες απαιτήσεις για την ΠΓΔΜ, κυρίως όσον αφορά την επίλυση των πολιτικών προβλημάτων στο εσωτερικό της.
Όπως εκτιμούν ειδικοί αναλυτές, αυτό αποτέλεσε μια αναπάντεχα καλή εξέλιξη για την χώρα μας, που σημαίνει, ότι η FYROM θα πρέπει επιτέλους να αντιληφθεί, ότι με εκβιασμούς δεν πρόκειται να επιτύχει τίποτα! Μόνον αν συνεργασθεί σοβαρά με την Ελλάδα, το γειτονικό αυτό κρατίδιο μπορεί να εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις επιβίωσής του μέσα σε ένα αρνητικό και επικίνδυνο συγκρουσιακό κλίμα, που διαμορφώνεται στην Ευρώπη.

«Η Ελλάδα έχει μια μεγάλη ευκαιρία, με μια κατάλληλη στρατηγική να παίξει ρυθμιστικό ρόλο στις εξελίξεις, τόσο στην κατεύθυνση των εθνικών της δικαίων, όσο στην εξουδετέρωση του Αλβανικού αλυτρωτισμού, που θα σπεύσει να εκμεταλλευτεί την κατάσταση»

Ουσιαστικά, όπως εκτιμούν οι ίδιοι αναλυτές, η ΠΓΔΜ διανύει μια από τις χειρότερες περιόδους της σύντομης ύπαρξής της, ως κράτος. Αυτό οφείλεται, κυρΐως, στην αλλοπρόσαλλη πολιτική, που ασκεί, σε συνδυασμό με τις ανιστόρητες κραυγές σε βάρος της χώρας μας, που ουσιαστικά την έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδα. τα οποία πολύ δύσκολα θα μπορεσει να ξεπεράσει. Οι αναλυτές, εκτιμώντας την εξέλιξη αυτή, υποστηρίζουν, πως η Ελλάδα έχει μια μεγάλη ευκαιρία, με μια κατάλληλη στρατηγική να παίξει ρυθμιστικό ρόλο στις εξελίξεις, τόσο στην κατεύθυνση των εθνικών της δικαίων, όσο στην εξουδετέρωση του Αλβανικού αλυτρωτισμού, που θα σπεύσει να εκμεταλλευτεί την κατάσταση.
Η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Βαρσοβία, εκτός από την επίλυση του προβλήματος του ονόματος με την Ελλάδα και τις μεταρρυθμίσεις, θέτει και μια νέα προϋπόθεση, την εφαρμογή της συμφωνίας Przino, που επιδιώκει να τεθεί τέλος στην βαθιά πολιτική κρίση.

«Η πρόσκληση για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ θα εκδοθεί αμέσως μόλις βρεθεί μια αποδεκτή λύση για το όνομα»

Συγκεκριμένα, στα συμπεράσματα αναφέρεται, ότι, βάσει της απόφασης της Συνόδου Κορυφής του Βουκουρεστίου, το 2008, η οποία έχει επίσης επαναληφθεί και σε άλλες Συνόδους Κορυφής του ΝΑΤΟ, η πρόσκληση για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ θα εκδοθεί αμέσως μόλις βρεθεί μια αποδεκτή λύση για το όνομα. Το τελικό έγγραφο της Συνόδου στο τμήμα 114 καλεί τους πολιτικούς ηγέτες να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις, που απορρέουν από την συμφωνία Przino για την επίλυση της πολιτικής κρίσης. Ο Υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ποπόφσκι είπε, ότι το μόνο βήμα προς τα εμπρός για την χώρα του είναι η ένταξη στο ΝΑΤΟ, ενώ οτιδήποτε άλλο συμβαίνει, είναι στο πλαίσιο της παραδοσιακής συνεργασίας και της εταιρικής σχέσης.

«Η σημερινή πολιτική ελίτ στα Σκόπια δεν είναι σε θέση να κάνει την χώρα μέλος του ΝΑΤΟ»

Εν τω μεταξύ ο πρώην πρεσβευτής στο ΝΑΤΟ και καθηγητής Πανεπιστημίου, Νάνο Ruzin, δήλωσε, ότι η σημερινή πολιτική ελίτ στα Σκόπια δεν είναι σε θέση να κάνει την χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και επιπλέον ανέφερε, ότι, «η χώρα ακολουθεί αποπροσανατολισμένη πολιτική, σε αντίθεση με τους στρατηγικούς της στόχους. Η μείωση του προϋπολογισμού για τις μεταρρυθμίσεις στην άμυνα και η μείωση του αριθμού των διπλωματών στο ΝΑΤΟ δείχνει, ότι δεν υπάρχουν φιλοδοξίες για ένταξη, ενώ μερικές φορές φλερτάρουμε με τον Ομπάμα και άλλες φορές με τον Πούτιν».

Ο Πρόεδρος των Σκοπίων υποστηρίζει, ότι η χώρα του αδικείται ως προς την πτυχή της ένταξής της στην Βορειοατλαντική Συμμαχία

Την ίδια στιγμή, η Επιτροπή του ΝΑΤΟ στα Σκόπια, δηλαδή μια Ομάδα, που υποστηρίζει τις απαραίτητες προσαρμογές της ΠΓΔΜ στο πλαίσιο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, λέει, ότι η χώρα ακολουθεί συγκεχυμένες πολιτικές, που έχουν ως αποτέλεσμα να καταδεικνύουν έλλειψη ενδιαφέροντος για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Από την άλλη μεριά, πριν από την Σύνοδο Κορυφής της Βαρσοβίας, ο Πρόεδρος της χώρας, George Ivanov, δήλωσε δημοσίως, ότι δεν θα συμμετάσχει σε αυτή την συνάντηση, καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο, η χώρα του αδικείται ως προς την πτυχή της ένταξης στην Συμμαχία. Το Υπουργικό Συμβούλιο του Προέδρου Ιβάνωφ δήλωσε, ότι το διεθνές δίκαιο παραβιάζεται, εφ’ όσον το ΝΑΤΟ δεν συμμορφώνεται με την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, που κατηγόρησε την Ελλάδα, ότι μπλοκάρει την ένταξη της ΠΓΔΜ στη Συμμαχία, με την πρόφαση του ονόματος.

Over 10 NATO members oppose Syria war