Ολοκληρώθηκε η τρίτη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής για το θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού.

Μετά τη συνεδρίαση που διήρκησε μία ώρα ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος δήλωσε:

Τ. Θεοδωρικάκος: Καλησπέρα σας. Ύστερα από πολλές συζητήσεις ανάμεσα σε όλα τα Κόμματα που μετέχουν στη Διακομματική Επιτροπή φαίνεται ότι διαμορφώνεται η κοινή βάση για ένα νομοσχέδιο που θα διευκολύνει επιτέλους την ψήφο των Ελλήνων πολιτών που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους  και έχουν δικαίωμα να ψηφίζουν από τον τόπο της κατοικίας τους. Φαίνεται ότι εξασφαλίζεται η βάση των 200 βουλευτών, θα μου επιτρέψετε όμως να πω ότι καλώ το σύνολο όλων των πολιτικών δυνάμεων να το στηρίξουν για να δουν οι Έλληνες –επιτέλους- ένα νομοσχέδιο να ψηφίζεται και από τους 300 βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου.

Η βάση είναι η εξής: Πρώτον, ισότιμη ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού με αυτή ημών που ψηφίζουμε στο εσωτερικό. Οι Έλληνες του εξωτερικού θα ψηφίζουν κι εκείνοι για την Κυβέρνηση και για τους πολιτικούς συσχετισμούς ανάμεσα στο σύνολο των πολιτικών δυνάμεων.

Δεύτερον, θα ψηφίζουν το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του Κόμματος του οποίου επιθυμούν. Υπάρχει συμφωνία να αυξηθεί ο αριθμός των βουλευτών Επικρατείας στον αριθμό 15, ώστε τα Κόμματα –εφόσον επιθυμούν- να περιλαμβάνουν στους βουλευτές Επικρατείας προσωπικότητες, οι οποίοι προέρχονται από το εξωτερικό.

Τρίτον, συμφωνήσαμε την αυτοπρόσωπη παρουσία των Ελλήνων του εξωτερικού στα σημεία στα οποία θα στηθούν οι κάλπες. Τα σημεία αυτά είναι οι Πρεσβείες, τα Προξενεία μας και άλλοι τόποι συμφωνηθεί να χρησιμοποιηθούν προκειμένου να γίνουν οι εκλογές. Θα σχηματιστούν ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι από τους Έλληνες του εξωτερικού ύστερα από αίτησή τους προς το Υπουργείο Εσωτερικών. Στο ακανθώδες θέμα ποιοι είναι όλοι αυτοί οι Έλληνες που θα διευκολυνθούν, η βάση της συμφωνίας λέει όσοι Έλληνες τα τελευταία 35 έτη έχουν μείνει στην πατρίδα μας για 2 χρόνια, είτε εργαζόμενοι είτε  σπουδάζοντας είτε για την στρατιωτική τους θητεία και μπορούν να το αποδείξουν με δημόσια έγγραφα.

Ερώτηση: Συμφώνησε και ο ΣΥΡΙΖΑ;

Τ.Θεοδωρικάκος: Για το τι κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να σας μιλήσει ο εκπρόσωπος του Κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Επαναλαμβάνω ότι η αίσθηση που έχω είναι ότι είναι ένα νομοσχέδιο που πρέπει και αξίζει να ψηφιστεί και από τους 300 της Βουλής.

Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος μας έδωσε τη δυνατότητα να κινηθούμε με ανοιχτό πνεύμα, μας κάλεσε και μας ενίσχυσε με την πρωτοβουλία του να πετύχουμε τη συναίνεση ανάμεσα στα Κόμματα. Οι Έλληνες είμαστε πολύ λίγοι για να είμαστε διχασμένοι. Ας ενώσουμε τις προσπάθειές μας τουλάχιστον σε αυτό το θέμα.

Ερώτηση: Θα είναι διεύρυνση της εκλογικής βάσης ή απλώς διευκόλυνση των ήδη εκλογέων;

Τ. Θεοδωρικάκος: Μιλάμε για διευκόλυνση των εκλογέων του εξωτερικού και όσων νομίμως θα είναι στο μέλλον. Γιατί γνωρίζετε ότι υπάρχουν, κατ’ αρχήν Ελληνόπουλα τα οποία σπουδάζουν εκτός Ελλάδος και άνθρωποι οι οποίοι διαρκώς μετακινούνται εκτός Ελλάδος και αποκτούν το νόμιμο δικαίωμα. Ο νόμος θα είναι ίδιος για όλους. Να απευθύνω ένα μήνυμα προς την ελληνική ομογένεια: Όσοι δεν περιλαμβάνονται σε αυτόν τον κατάλογο- γιατί γνωρίζετε ότι η θέση της Κυβερνήσεως είναι ότι θέλαμε όλοι να τύχουν αυτής της διευκόλυνσης και μάλιστα με επιστολική ψήφο, δεν είχαμε 200 ψήφους για να το περάσουμε όπως απαιτεί το Σύνταγμα- τους καλώ να το δουν σαν ένα πολύ μεγάλο βήμα μπροστά. Επιτέλους οι Έλληνες του εξωτερικού θα μπορούν να ψηφίσουν από τον τόπο τους. Προφανώς δεν απαγορεύει κανείς σε όποιον Έλληνα πολίτη από το εξωτερικό θέλει να ψηφίσει στη χώρα μας.

Ερώτηση: Θα υπάρξει συνταγματική αναθεώρηση κ. Υπουργέ;

T. Θεοδωρικάκος: Θα υπάρξει παρέμβαση, συνταγματική αναθεώρηση, γύρω από αυτό το θέμα έχει ήδη επιληφθεί και θα αναλάβει τις σχετικές πρωτοβουλίες ο Υπουργός Επικρατείας κ. Γεραπετρίτης.

 

ΥΠΕΣ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ