O απολογισμός εργασίας της Ακαδημίας Αξιών το 2018 είναι θετικός, αφού μαζί με τους συνεργάτες της διεξήγαγε πολλά προγράμματα για ευαισθητοποίηση και ανάπτυξη μιας ανθρωπιστικής στάσης και συμπεριφοράς, με γνώμονα τις αξίες καθώς επίσης προώθησε και στήριξε ικανότητες για μία συναναστροφή με αλληλοεκτίμιση. Ειδικά αυτές οι ικανότητες είναι σήμερα στον χώρο της εκπαίδευσης περιζήτητες δηλώνει η ιδρύτρια της Ακαδημίας Ιωάννα Ζαχαράκη από την Χρυσομηλέα, Καλαμπάκας.

Βασιζόμενη στις μεθόδους της φιλοσοφίας του Σωκράτη και στην Φιλοκαλία δυναμώνει η Ακαδημία Αξιών την «αίσθηση της αυτοεκτίμησης» των νέων και ενήλικων ανθρώπων, ώστε να είναι «ΑΞΙΟΙ» να αντιμετωπίσουν τις σύγχρονες προκλήσεις της κοινωνίας.

Άνθρωποι με αυτοπεποίθηση, που πορεύονται σύμφωνα με ουσιώδεις αξίες, αναλαμβάνουν ευθύνες και στρέφουν την προσοχή τους σε κοινά, ενωτικά και σημαντικά για τη ζωή στοιχεία με στόχο τη διατήρηση μιας ζωντανής δημοκρατίας.

Το ανθρωπιστικό και αξιοκεντρικό έργο εκπαίδευσης της Ακαδημίας Αξιών χαρακτηρίζεται για την εξέλιξη της προσωπικότητας που στοχεύει σε μια ζωή, η οποία θα χαρακτηρίζεται από υπευθυνότητα απέναντι στα ίδια τα άτομα και την κοινωνία. Η κριτική σκέψη καθώς και η ανάπτυξη των δεξιοτήτων ενισχύονται π.χ. μέσω: της αυτογνωσίας, της αυτοπεποίθησης, της εστίασης σε αξίες και στόχους της συνείδησης ευθύνης, της σύνεσης, της ικανότητας επικοινωνίας, δράσης ως ομάδας, άσκησης κριτικής και αντιμετώπισης διενέξεων, της σιγουριάς κατά τη συναναστροφή με την πολυμορφία καθώς και της αλληλοεκτίμησης. Τα προγράμματα απευθύνονται σε γονείς και κηδεμόνες, παιδαγωγούς, εκπαιδευτικούς, παιδιά και νέους.

Σε συνεργασία με πανεπιστήμια, σχολεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα και άλλους εταίρους η Ακαδημία Αξιών αναπτύσει προσεγγίσεις για ένα ανθρωπιστικό και αξιοκεντρικό έργο εκπαίδευσης και με τον τρόπο αυτό συμβάλλει στη δημιουργία μιας ανθρώπινης, φιλικής προς το περιβάλλον, ειρηνικής και με φυσιολογικούς ρυθμούς εξελισσόμενης κοινωνίας.

Σημαντική είναι η συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Wuppertal. Με την υποστήριξη της καθηγήτριας κυρίας Petra Buchwald κερδίζονται φοιτητές, να εκπαιδευτούν και να διεξάγουν προγράμματα της Ακαδημίας στα σχολεία.

Οι σπουδαστές επωφελούνται επίσης από τη συνεργασία με την Ακαδημία Αξιών.  Ως μελλοντικοί εκπαιδευτικοί αποκτούν πρακτική εμπειρία και πάνω απ ‘όλα, αναπτύσσουν μια στάση αυτοσεβασμού ενώ εξασκούν την ικανότητα αυτοαντανάκλασης. Αποκτούν τα κατάλληλα προσόντα για να προωθήσουν την θεματική των αξιών στο σχολείο και την κοινωνία.

Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι το ανθρωπιστικό και προσανατολισμένο στις αξίες έργο της Ακαδημίας, που ξεκίνησε το 2009 με την Πρωτοβουλία για την πλουραλιστική κοινωνία και συνεχίστηκε το 2015 με την Ακαδημία Αξιών, φέτος συμπληρώνει 10 χρόνια εμπειρίας. Η επέτειος θα γιορταστεί στις 8 Οκτωβρίου 2019 με σχολεία στο Solingen και τους συμμετέχοντες εταίρους.

Είναι επίσης ευχάριστο το γεγονός ότι η εργασία της Ακαδημίας έχει ζήτηση και εκτός της Γερμανίας. Υπάρχει ήδη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αττικής και εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Άνδρο της Ελλάδας.

Από 29 έως 31 Μαρτίου 2019 η Ακαδημία παρουσίασε το πρόγραμμά της στο Παγκόσμιο Ανθρωπιστικό Φόρουμ στους Δελφούς, στις 9 Απριλίου στο Ινστιτούτο Γκαίτε στο Παρίσι και συμμετέχει ενεργά στις 9 Μαΐου σε εκπαιδευτικό συνέδριο στο Βερολίνο, όπου φήμισμένοι καθηγητές, όπως ο Julian Nida-Rümelin και ο Klaus Zierer θα τονίσουν τις αναγκαιότητες στην εκπαιδευτική εργασία.
Η Ακαδημία Αξιών τιμήθηκε από το ίδρυμα KNUPP με το βραβείο KURT KREUSER  2017. Στην τελετή απονομής των βραβείων ο Oliver Biermann, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του μη κερδοσκοπικού Ιδρύματος για την Ανάπτυξη της Νεολαίας στην πόλη του Solingen, εγκωμίασε με εύστοχα λόγια το έργο της Ακαδημίας:

“Το έργο της Ακαδημίας Αξιών θέτει τα θεμέλια για μια ειρηνική και με σεβασμό συμβίωση ήδη από την παιδική ηλικία και την εφηβεία. Η Ακαδημία Αξιών εισαγάγει τη μέθοδο μετάδοσης των αξιών για σεβασμό της συνεργασίας σε σχολεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα, δημιουργώντας έτσι μία μεγαλύτερη πλατφόρμα για την προώθηση της ειρηνικής συμβίωσης που βασίζεται στον αλληλοσεβασμό.”

Για την διεξαγωγή των προγραμμάτων στα σχολεία, κέντρα νεότητας, συλλόγους και ιδρύματα ζητούνται φοιτητές, οι οποίοι θα ειδικευτούν στα προγράμματα της Ακαδημίας. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με την Ακαδημία Αξιών. Η επικοινωνία μπορεί να γίνει διαμέσου Έμαιλ: info@axion-akademie.de ή διαμέσου της σελίδας  www.axion-akademie.de.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ