Τι ισχύει σήμερα στην Ελλάδα. Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα η κοινή γνώμη στην χώρα μας παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το ζήτημα, που ανέκυψε με τα αυτοκίνητα των Ελλήνων βουλευτών και έτσι επανήλθε στο προσκήνιο και το θέμα των βουλευτικών αποζημιώσεων. Για την ενημέρωσή σας, παραθέτουμε στην συνέχεια, τι ισχύει στην Ελλάδα σήμερα, αναφορικά με τις χρηματικές αποζημιώσεις και τα λοιπά προνόμια του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Πρωθυπουργού και των 300 μελών του ελληνικού Κοινοβουλίου.

Η αποζημίωση του Προέδρου της Δημοκρατίας

Ο απελθών Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, το 2012, ως ένδειξη συμπαράστασης στα οικονομικά δεινά των Ελλήνων πολιτών, διεμήνυσε στον τότε Πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο, πως παραιτείται της αποζημίωσής του.
Έτσι, με Προεδρικό Διάταγμα, ο μισθός του Ανώτατου Πολιτειακού άρχοντα «κουρεύτηκε» κατά 50%. Μέχρι τότε, το ύψος της μηνιαίας χορηγίας για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας υπολογιζόταν στο τετραπλάσιο της βουλευτικής αποζημίωσης, δηλαδή σε 23.122 ευρώ τον μήνα.
Μετά το «κούρεμα», η μηνιαία αυτή χορηγία ορίστηκε σε 11.561 ευρώ και συμπαρέσυρε και την μηνιαία αποζημίωση των πρώην Προέδρων της Δημοκρατίας, το ύψος της οποίας ορίζεται στο μισό της μηνιαίας χορηγίας του εν ενεργεία Προέδρου.
Επίσης, με την ίδια τροπολογία, καταργήθηκε και η χορήγηση μηνιαίων εξόδων παράστασης στον εκάστοτε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το ύψος των οποίων ανέρχεται στο 1/3 της μηνιαίας χορηγίας, δηλαδή στο ποσό των 6.240 ευρώ.
Έτσι οι αποδοχές για το αξίωμά του, του νέου ενοίκου του Προεδρικού Μεγάρου, Προκόπη Παυλόπουλου, ανέρχεται σε 11.561 ευρώ τον μήνα.

Η αποζημίωση και τα προνόμια του Πρωθυπουργού και των βουλευτών

Ο «μισθός» του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα ανέρχεται στο ύψος της βουλευτικής αποζημίωσης, δηλαδή στο ποσό των 5.705 ευρώ τον μήνα.
Η ετήσια βουλευτική αποζημίωση εκάστου, των 300 βουλευτών, αγγίζει τα 68.470 ευρώ, ενώ το ετήσιο κονδύλι στον προϋπολογισμό της Βουλής για τις παροχές τους, φτάνει τα 20.541.000 ευρώ.
Μπορεί η κλήρωση των βουλευτικών οχημάτων και το γεγονός, ότι μόνον 67 αρνήθηκαν να πάρουν δωρεάν Ι.Χ, να μονοπώλησαν την δημόσια συζήτηση το τελευταίο διάστημα, αλλά δεν είναι μόνον αυτό το προνόμιο, που απολαμβάνουν οι 300 εκλεγμένοι της Βουλής.
Εκτός από τα πολυτελέστατα οχήματα διαθέτουν, ο καθένας τους, και δύο αποσπασμένους αστυνομικούς, που έχουν στην διάθεσή τους ως προσωπική ασφάλεια, αλλά, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, χρησιμοποιούνται ως οδηγοί.vouli
Οι βουλευτές Α΄, Β΄ Αθηνών, Πειραιά και Υπολοίπου Αττικής δικαιούνται αυτοκίνητο ως 1.399 κ. εκ., το οποίο κοστίζει μέχρι 750 ευρώ μηνιαίως. Οι βουλευτές των υπόλοιπων περιφερειών δικαιούνται αυτοκίνητο έως 1.799 κ. εκ., το οποίο θα κοστίζει μέχρι 1.200 ευρώ τον μήνα.

Επιδόματα και ατέλεια από συμμετοχή σε Κοινοβουλευτικές Επιτροπές και δικαιώματα στέγης, μετακίνησης, συνεργατών και τηλεπικοινωνίας

Στον μισθό των 5.700 ευρώ του βουλευτή δεν συμπεριλαμβάνεται το επίδομα οργάνωσης γραφείου, το οποίο ανέρχεται στα 1.780 ευρώ τον μήνα. Επίσης, ο «μισθός» των βουλευτών ενισχύεται από την συμμετοχή στους στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές, η οποία υπολογίζεται σε 75 ευρώ για κάθε συνεδρίαση της επιτροπής. Κερδισμένοι είναι όσοι βουλευτές συμμετέχουν στις λεγόμενες «καλές» Επιτροπές, δηλαδή σε αυτές, που συνεδριάζουν τακτικά στη διάρκεια του μήνα.
Εκτός από αυτά, όμως, η Πολιτεία έχει φροντίσει να εξασφαλίσει και στέγη στους βουλευτές της επαρχίας, που στερούνται ιδιόκτητης κατοικίας στην Αττική.
Η Βουλή έχει μισθώσει δωμάτια σε κεντρικά ξενοδοχεία των Αθηνών, πλησίον του μεγάρου της Βουλής, για την διαμονή τους ή, εναλλακτικά, τους καταβάλλει το μίσθωμα του ενοικίου, σε περίπτωση, που επιθυμούν να ενοικιάσουν κάποιο διαμέρισμα. Περί τα 1.000 ευρώ τον μήνα είναι η δαπάνη για τις στεγαστικές ανάγκες των βουλευτών της περιφέρειας.
Επίσης, οι βουλευτές της περιφέρειας δικαιούνται δύο μονά εισιτήρια την εβδομάδα για την μετακίνηση από και προς τις περιφέρειές τους. Συνολικά δικαιούνται 104 μονά εισιτήρια ανά έτος, τα οποία κοστίζουν περίπου 1.000 ευρώ τον μήνα.
Στα 500 ευρώ τον μήνα υπολογίζεται το επίδομα κίνησης, που χορηγείται στους βουλευτές για τα έξοδα κίνησής τους, δηλαδή τα καύσιμα των βουλευτικών οχημάτων.
Στα προνόμια των βουλευτών συμπεριλαμβάνονται και δύο επιστημονικοί συνεργάτες, με μηνιαίο μισθό περί τα 1.600 ευρώ, ενώ έχουν στη διάθεσή τους και δύο αστυνομικούς φρουρούς για την προσωπική τους ασφάλεια.
Τέλος, την βουλευτική αποζημίωση ενισχύουν και δύο επιδόματα. Πρόκειται για το επίδομα κινητής τηλεφωνίας, το οποίο υπολογίζεται σε 150 ευρώ τον μήνα έκαστος, στο οποίο δεν συμπεριλαμβάνεται η τηλεφωνική και ταχυδρομική ατέλεια, η οποία έχει θεσπιστεί νομοθετικά και υπολογίζεται περί τα 616 ευρώ τον μήνα, καθώς και το «οικογενειακό» επίδομα, το οποίο ανέρχεται σε 50 ευρώ τον μήνα.