Τι μας άφησε η επίσκεψη της Βανέσα Ρεντγκρέιβ

© Θάλεια Γαλανοπούλου / AIFF

Η κορυφαία ηθοποιός, η οποία επισκέφθηκε τη χώρα μας με αφορμή την προβολή του ντοκιμαντέρ της, Sea Sorrow, μάς ζητά να ανατρέψουμε το σκηνικό μιας απάνθρωπης Ευρώπης και να παραμείνουμε στην πλευρά της ζωής, της ανθρωπιάς και της ελπίδας.

Τρεις μέρες έμεινε στην Αθήνα η Βανέσα Ρεντγκρέιβ και μας άφησε μια πολύτιμη κατάθεση.

Δεν είναι μόνο το ντοκιμαντέρ της «Sea Sorrow» που συγκίνησε όσους βρέθηκαν την Παρασκευή το βράδυ στην προβολή στο Μέγαρο Μουσικής, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας.

Δεν είναι μόνο η γεμάτη θέρμη και ανθρωπιά επίσκεψή της στο Κέντρο Ημέρας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Αθήνα, όπου αγκάλιαζε και φιλούσε τα μωρά και συνομιλούσε με τους γονείς τους.

Θέλουμε να θυμόμαστε την επίσκεψη αυτή και για τα πολύ σημαντικά λόγια που ειπώθηκαν.

«Οι ψυχές φωνάζουν»

Εξηγώντας την ταινία που γύρισε για να δώσει φωνή στους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στις θάλασσες, η Βανέσα Ρεντγκρέιβ ανέφερε ότι η ταινία ξεκινά κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Εκεί που βρίσκονται οι πνιγμένοι, οι πρόσφυγες που κατάφεραν να σωθούν από τον πόλεμο αλλά έχασαν τη ζωή τους στο ταξίδι προς την Ευρώπη.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση τους έστειλε στο βυθό της θάλασσας και τα κράτη της, που παραβιάζουν ξεκάθαρα τις επιταγές της Συνθήκης της Γενεύης» είπε η Βανέσα Ρεντγκρέιβ από την Αθήνα, στέλνοντας για άλλη μια φορά αυστηρό μήνυμα στις κυβερνήσεις της Ευρώπης, ότι έχουν ευθύνη απέναντι στην ιστορία και απέναντι στους πρόσφυγες.

«Οι ψυχές φωνάζουν» είπε η Ρεντγκρέιβ, δανειζόμενη για άλλη μια φορά στίχους του Σαίξπηρ. Για αυτές τις ψυχές είναι η φωνή της και το έργο της.


© Θάλεια Γαλανοπούλου / AIFF

«Οι Έλληνες έδωσαν μάθημα ανθρωπιάς, η Ευρωπαϊκή Ένωση μάθημα απανθρωπιάς» 

Η Ρεντγκρέιβ γνωρίζει πόσο έχουν υποφέρει οι Έλληνες τα χρόνια της κρίσης. Γνωρίζει επίσης πόσα σημαντικά πράγματα έγιναν, πόσο μεγάλο υπήρξε το κύμα της αλληλεγγύης στους πρόσφυγες που έφτασαν στη χώρα μας. Οι άνθρωποι έκαναν ό,τι καλύτερο μπορούσαν. Όχι όμως οι κυβερνήσεις.

«Οι Έλληνες έδωσαν μάθημα ανθρωπιάς, η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε μάθημα απανθρωπιάς» δήλωσε χαρακτηριστικά. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν κάνει αυτό που πρέπει, καθώς μεγάλος αριθμός προσφύγων φτάνει στην Ελλάδα και την Ιταλία και η απάντηση της Ευρώπης είναι επαναπροωθήστε τους στην Τουρκία ή κλείστε τους σε καταυλισμούς».

Έχοντας σαφή ιστορική θεώρηση της κατάστασης, θύμισε: «Ο κόσμος μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο απέκτησε νόμους και συνθήκες, ο ΟΗΕ ψήφισε τη Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Σύμβαση της Γενεύης θέσπισε το δικαίωμα στο πολιτικό άσυλο. Κι εμείς καταστρατηγούμε τα πάντα. Η επαναπροώθηση των προσφύγων στην Τουρκία είναι απλώς παράνομη».

Οι κυβερνήσεις και οι πολιτικές αποφάσεις επιδρούν στην κοινή γνώμη

Ο λόρδος Αλφρεντ Νταμπς, του βρετανικού Εργατικού Κόμματος, που συνόδευσε τη Βανέσα Ρεντγκρέιβ στο ταξίδι της, αναφέρθηκε στον τρόπο που οι κυβερνήσεις μπορούν να δώσουν θετικές κατευθύνσεις και να «διαπαιδαγωγήσουν» τους Ευρωπαίους πολίτες και τους νέους. Χρησιμοποίησε το παράδειγμα της νομοθεσίας που εισηγήθηκε ο ίδιος για την υποδοχή των παιδιών-προσφύγων.

«Όταν περάσαμε τη νομοθεσία για την υποδοχή των παιδιών-προσφύγων φάνηκε πως η κοινή γνώμη άρχισε να ξυπνάει. Η πίεσή της ανάγκασε αρκετούς και από τους Συντηρητικούς να την υποστηρίξουν. Είδαμε ακόμα πολλούς νέους ανθρώπους να αφιερώνουν χρόνο από τη ζωή τους για να βοηθήσουν τους πρόσφυγες, κι αυτό είναι ένα μήνυμα σε έναν κόσμο που κυβερνάται από τον κυνισμό. Πρέπει να καταλάβουμε πως η ευθύνη είναι κοινή» είπε.

Το ρεπορτάζ της τηλεόρασης του ΑΝΤ1 για τη βραδιά της προβολής

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στο 23o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας για την προβολή του ντοκιμαντέρ “Sea Sorrow” της Β. Ρεντγκρέιβ και την απόδοση των εσόδων από την πώληση των εισιτηρίων στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα και το Safe Passage. Ευχαριστούμε επίσης για την ευγενική παραχώρηση του φωτογραφικού υλικού.

Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) Γραφείο Τύπου