Τι προβλέπει αναλυτικά η νέα ελληνική Νομοθεσία για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς

-Αυστηρές ποινές στους παραβάτες και μέτρα για την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή την χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό, περιλαμβάνει ο νέος Νόμος!

Από το καλοκαίρι του 2017 ισχύει στην χώρα μας νέα Νομοθεσία  για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή την χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό!
Σύμφωνα με τον νέο Νόμο, που ψηφίστηκε από το ελληνικό Κοινοβούλιο, οι σημαντικότερες αλλαγές, που  ισχύουν, πλέον, στην Ελλάδα, είναι οι εξής:
– Η διατήρηση της βάσης δεδομένων των microchips περνά πλέον στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ μέχρι τώρα την ευθύνη είχε ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος.
– Δημιουργείται διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση microchips ώστε να μπορούν οι κτηνίατροι να καταχωρούν απευθείας ή να αναζητούν στοιχεία ζώου.
– Προβλέπεται προαιρετικά από κάθε Δήμο να επιβάλλει τέλος σήμανσης για τα ιδιόκτητα ζώα έως 3 ευρώ, με σκοπό τα έσοδα, που θα συγκεντρώνει να χρησιμοποιούνται για πρόγραμμα/καταφύγιο αδέσποτων
– Ο ιδιοκτήτης ζώου θα πρέπει να δηλώνει μέσα σε 5 ημέρες την απώλεια του ζώου, με τον αριθμό microchip για να μην θεωρηθεί εγκατάλειψη αλλά και για να το εντοπίσουν

Τι ισχύει για την διαμονή ζώων σε πολυκατοικίες και την μεταφορά τους με δημόσια μέσα συγκοινωνίας

– Απαγορεύεται η συμμετοχή ακρωτηριασμένων ζώων σε εκθέσεις. Μπαίνει έτσι ένα τέλος σε ακρωτηριασμούς αυτιών και ουρών.
– Επιτρέπονται δύο ζώα ανά διαμέρισμα και ο κανονισμός της πολυκατοικίας δεν μπορεί να απαγορεύει τα ζώα στα διαμερίσματα, ενώ δεν υπάρχει περιορισμός στις μονοκατοικίες
– Η ευθύνη διαχείρισης αδέσποτων ζώων δεν ανήκει πλέον μόνο στους Δήμους, οι οποίοι οφείλουν να έχουν καταφύγια, αλλά και στα φιλοζωικά σωματεία, που μπορούν να συνεργάζονται με τους Δήμους, ενώ  η δωρεάν στείρωση αδέσποτων από αλλοδαπούς εθελοντές κτηνιάτρους επιτρέπεται, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή Νομοθεσία
– Η μεταφορά ζώων επιτρέπεται σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ακόμη και στα ταξί, αλλά και στα πλοία, τα οποία, μάλιστα, υποχρεούνται να διαθέτουν καθαρά κλουβιά
– Απαγορεύονται ρητώς τα τσίρκο και κάθε είδους θεάματα με ζώα για ψυχαγωγικούς σκοπούς, ακόμα και η παρουσία/διατήρηση ζώων σε πανηγύρια/συναυλίες κλπ.
Ωστόσο, καμία αλλαγή δεν προβλέπεται για ζωολογικούς κήπους, pet shops και εκτροφεία θηραμάτων, τα οποία, μαζί με τα κέντρα περίθαλψης άγριων ζώων, εξαιρούνται.

Ιδιαίτερα αυστηρές είναι οι ποινικές κυρώσεις για την παράνομη εμπορία, την κακοποίηση και την κλοπή ζώων!

– Προβλέπεται »παράδοση» ιδιόκτητου ζώου στον Δήμο, αν κάποιος δεν επιθυμεί να κρατήσει το ζώο του, ώστε να μην το εγκαταλείψει. Όμως, παραμένει άγνωστο, τι θα γίνει με τους Δήμους, που δεν έχουν εγκαταστάσεις και καταφύγια!
– Απαγορεύονται πλέον αγγελίες υιοθεσίας ή πώλησης σε εφημερίδες/αφίσες/Διαδίκτυο, αν δεν αναφέρεται ο αριθμός microchip του ζώου
– Προβλέπεται άδεια εκτροφής αλλά και άδεια εκπαιδευτή σκύλων.
– Προβλέπεται υπογραφή δήλωσης αγοράς ζώου από νέο ιδιοκτήτη, όταν πωλούνται ζώα, προκειμένου να μπει ένα τέλος στις απρόσωπες αγοραπωλησίες, που καταλήγουν σε εγκαταλείψεις ζώων.
-Ο εισαγγελέας μπορεί να δώσει εντολή για να κατασχέσει ζώα αλλά και να απαγορεύσει μελλοντική απόκτηση ζώου από άτομα, που τα κακομεταχειρίζονται, ή και να ελέγξει καταγγελίες για κυνοκομεία ή εκτροφεία.
Σε ότι αφορά τις ποινικές κυρώσεις, αυτές είναι ιδιαίτερα αυστηρές, καθώς η παράνομη εμπορία ζώων επιφέρει ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 1 έτους και πρόστιμο 5.000-15.000 ευρώ, η κακοποίηση ζώων επιφέρει ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 1 έτους και πρόστιμιο 5.000 -15.000 ευρώ, ενώ για την κλοπή ζώου προβλέπεται φυλάκιση 6 μηνών και πρόστιμο 3.000 ευρώ.