(c) elliniki-gnomi ATHINA
(c) elliniki-gnomi ATHINA

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών, όλοι οι Έλληνες οφείλουν μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016 να δηλώσουν την κινητή και ακίνητη περιουσία τους, συμμετέχοντας στην κατάρτιση του Περιουσιολογίου των Ελλήνων πολιτών, που θα αποτυπώνει την πλήρη εικόνα της συνολικής περιουσίας των Ελλήνων, που διατηρείται σχεδόν σε όλο τον κόσμο.
Η καθιέρωση του Περιουσιολογίου των Ελλήνων πολιτών αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση, η οποία έχει ψηφιστεί στο Εθνικό Κοινοβούλιο (Ν. 4336/14.8.2015). Για την κατάρτιση του Περιουσιολογίου, έχουν προβλεφθεί μία σειρά από ενέργειες, οι οποίες θα οδηγήσουν στην συλλογή των πληροφοριών, που θα το απαρτίζουν.

(c) elliniki-gnomi ATHINA
(c) elliniki-gnomi ATHINA

Σύμφωνα με την εκτίμηση ειδικών αναλυτών και φοροτεχνικών, οι αρμόδιες Αρχές θα καταρτίσουν κατά σειρά συνολικό σχέδιο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, με βάση την αποτελεσματική διυπηρεσιακή συνεργασία, το οποίο θα περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

Ο εντοπισμός των μη δηλωμένων καταθέσεων μέσω ελέγχων των τραπεζικών συναλλαγών και η θέσπιση προγράμματος εθελοντικής γνωστοποίησης, με κατάλληλες κυρώσεις, κατάλληλα κίνητρα και διαδικασίες επαλήθευσης

α) Τον εντοπισμό των μη δηλωμένων καταθέσεων μέσω ελέγχων των τραπεζικών συναλλαγών σε τραπεζικά ιδρύματα στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό. Έως σήμερα, την Συνθήκη για την άμεση αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών την έχουν υπογράψει 96 κράτη.
β) Την θέσπιση προγράμματος εθελοντικής γνωστοποίησης με κατάλληλες κυρώσεις, κατάλληλα κίνητρα και διαδικασίες επαλήθευσης, σύμφωνα με την διεθνή βέλτιστη πρακτική και χωρίς καμία αμνηστευτική διάταξη. Ο όρος αμνηστευτική διάταξη πιθανά θα ορίζει, ότι τα εισοδήματα, που θα δηλωθούν εκ των υστέρων από τους φορολογούμενους, θα φορολογηθούν με την κλίμακα των φορολογικών συντελεστών της περιόδου, την οποία αφορούν και, κατά πάσα πιθανότητα, με την μη επιβολή οποιασδήποτε ποινικής δίωξης, που προβλέπει ο Κώδικας Φορολογικών Διαδικασιών.

Ο έλεγχος των περιουσιακών στοιχείων των Ελλήνων πολιτών δεν θα περιοριστεί μόνον στις αδήλωτες καταθέσεις του εξωτερικού, αλλά στο σύνολο της περιουσίας τους στο εξωτερικό

γ) Την αποστολή αιτήματος προς τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την παροχή δεδομένων περί ιδιοκτησίας και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων από Έλληνες πολίτες. Ο έλεγχος, δηλαδή, των περιουσιακών στοιχείων δεν θα περιοριστεί μόνον στις αδήλωτες καταθέσεις του εξωτερικού, αλλά στο σύνολο της περιουσίας των Ελλήνων πολιτών στο εξωτερικό, πχ ακίνητα, μετοχές κλπ.
Συμπερασματικά, όπως εκτιμούν οι ειδικοί οικονομικοί αναλυτές και φοροτεχνικοί, οι ελληνικές Αρχές θα σχηματίσουν μέσω διασταυρωτικών ελέγχων την πλήρη εικόνα της συνολικής περιουσίας των Ελλήνων πολιτών, που διατηρείται σχεδόν σε όλο τον κόσμο.

Από ποιούς κινδύνους πρέπει να διασφαλιστούν οι Έλληνες πολίτες κατά την εφαρμογή του Περιουσιολογίου

Βεβαίως, η εφαρμογή του Περιουσιολογίου ενέχει και ορισμένους κινδύνους, από τους οποίους πρέπει να διασφαλιστούν οι Έλληνες πολίτες. Ενδεικτικά οι ειδικοί αναφέρουν, ότι η Πολιτεία και οι αρμόδιες Αρχές είναι υποχρεωμένες να προσέξουν και να κατοχυρώσουν τους πολίτες ως προς τα εξής:
– Την διασφάλιση των προσωπικών περιουσιακών στοιχείων (κινητή και ακίνητη περιουσία) των πολιτών, που θα συντάξουν το Περιουσιολόγιο, ούτως ώστε να διασφαλιστεί η ενδεχόμενη διαρροή τους και η κακόβουλη χρήση τους.
– Την διασφάλιση, ότι δεν θα αποτελέσει βάση για μελλοντική φορολογία της συνολικής περιουσίας, έναντι της φορολογίας της ακίνητης περιουσίας που έχουμε σήμερα (ΕΝΦΙΑ).
– Την διασφάλιση, ότι οι πιθανές διαφορές μεταξύ των εισοδημάτων, που έχουν δηλωθεί κατά το παρελθόν, με το σύνολο της περιουσίας του Περιουσιολογίου, δεν θα οδηγήσουν σε φορολογικούς ελέγχους κατά το δοκούν και κατά βούληση (οι περισσότεροι Έλληνες ένεκα του περιουσιολογίου θα εμφανιστούν εκατομμυριούχοι…). Φυσικά εδώ δεν αναφερόμαστε σε αυταπόδεικτα αδικήματα φοροδιαφυγής, που θα πρέπει πάντα να είναι στο στόχαστρο του φοροελεγκτικού μηχανισμού και να τιμωρούνται ανάλογα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ