Μόνον ο ένας στους οκτώ ερωτώμενους (16%) πιστεύει, ότι η Ελλάδα θα βγεί από την κρίση στα επόμενα 4-5 χρόνια, ενώ μόλις το 1% των ερωτώμενων πιστεύει, ότι η «ανάπτυξη» θα ξεκινήσει μέσα στο προσεχές εξάμηνο

Την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, την επέκταση των κλαδικών, τον περιορισμό των ευέλικτων μορφών εργασίας και κατώτατο μισθό, μέσω των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ζητά η  ΓΣΕΕ από τον Έλληνσ Πρωθυπουργό!
– «Ή συνέχιση των ίδιων πολιτικών είναι καταδικασμένη να συνεχίσει να παράγει οικονομική και κοινωνική κρίση και νέα αδιέξοδα στην οικονομία και την κοινωνία»!
-«Οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία θα χάσει το θετικό της πρόσημο στην πράξη, εφόσον δεν αποκατασταθεί με πληρότητα ο προστατευτικός χαρακτήρας του εργατικού δικαίου, ατομικού και συλλογικού»!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου

Την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, την επέκταση των κλαδικών, τον περιορισμό των ευέλικτων μορφών εργασίας και κατώτατο μισθό μέσω των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ζητά με ανοικτή επιστολή της η Γενική  Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ) από τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίο θέλει συνάντηση, προκειμένου να συζητηθούν τα μεγάλα προβλήματα στον χώρο της εργασίας και να ληφθούν μέτρα συνολικής αποκατάστασης της εργατικής προστασίας, που αφορούν την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, την επέκταση των κλαδικών συμβάσεων, τον περιορισμό των ευέλικτων μορφών
εργασίας και την διαμόρφωση του κατώτατου μισθού, μέσω των συλλογικών διαπραγματεύσεων της ΓΣΕΕ με τους εκπροσώπους των εργοδοτών.

Ποιός είναι ο μόνος βιώσιμος και δίκαιος τρόπος εξόδου της χώρας από την κρίση και επανόδου της σε τροχιά σταθερής ανάκαμψης

Στην επιστολή της ΓΣΕΕ προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό αναφέρονται συγκεκριμένα τα εξής:
«Η χώρα μας μετά από οκτώ χρόνια ύφεσης βρίσκεται σε σημείο καμπής. Η επόμενη περίοδος είναι κρίσιμη για την έξοδο της οικονομίας από την κρίση και την επιτροπεία.
Για τη ΓΣΕΕ η έξοδος από την κρίση πρέπει να γίνει με πολιτικές που να έχουν στο επίκεντρό τους τον εργαζόμενο άνθρωπο, την αύξηση της πλήρους και σταθερής απασχόλησης και των εισοδημάτων και την ενίσχυση της προστασίας των εργατικών και
κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων. Αυτός είναι ο μόνος βιώσιμος και δίκαιος τρόπος εξόδου της χώρας από την κρίση και επανόδου της σε τροχιά σταθερής ανάκαμψης.

«Ή συνέχιση των ίδιων πολιτικών είναι καταδικασμένη να συνεχίσει να παράγει οικονομική και κοινωνική κρίση και νέα αδιέξοδα στην οικονομία και την κοινωνία»!

Η συνέχιση των πολιτικών, που διατηρούν το θεσμικό πλαίσιο και τις πρακτικές απαξίωσης της εργασίας και της συλλογικής εκπροσώπησης και συνακόλουθα υπονόμευσης των εργατικών δικαιωμάτων, συλλογικών και ατομικών, κατακρημνίζοντας το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων, είναι καταδικασμένη να συνεχίσει να παράγει οικονομική και κοινωνική κρίση και νέα αδιέξοδα στην οικονομία και την κοινωνία.
Όπως άλλωστε χαρακτηριστικά αναφέρεται και στην πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης, που εκδόθηκε ύστερα από την προσφυγή της ΓΣΕΕ, με την οποία διαπιστώνεται για μία ακόμα φορά σωρεία παραβιάσεων εργατικών δικαιωμάτων, ενώ λαμβάνει υπόψη την έκταση και την σοβαρότητα της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης, θύμα της οποίας είναι ο πληθυσμός της Ελλάδας, και ιδίως οι εργαζόμενοι, η Επιτροπή θεωρεί ωστόσο, ότι οι παραβιάσεις του Χάρτη του 1961, που ήλθαν στο φως από την εξέταση της προσφυγής αυτής, είναι ιδιαίτερα σοβαρές.

Πρόκληση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την δημοκρατία και το κράτος δικαίου!

Και αυτό εξαιτίας: α) του μεγάλου αριθμού των διατάξεων, που αφορά και των επιπτώσεων για τα άτομα που προστατεύονται από τα δικαιώματα, που έχουν παραβιαστεί, β) του αριθμού των θυμάτων αυτών των παραβιάσεων, καθώς επηρεάζεται σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού γ) του διαρκούς χαρακτήρα ορισμένων από τις παραβιάσεις, που έχουν ήδη διαπιστωθεί κατά την εξέταση προγενέστερων προσφυγών» και ότι «….οι εν λόγω παραβιάσεις δεν αφορούν μόνον τα άτομα, που προστατεύονται από τα δικαιώματα, που έχουν παραβιαστεί ή την σχέση τους με το Κράτος κατά του οποίου στρέφεται η προσφυγή. Αποτελούν επίσης πρόκληση για τα συμφέροντα της ευρύτερης κοινωνίας και για τα κοινά θεμελιώδη πρότυπα όλων των Κρατών- Μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, δηλαδή για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την δημοκρατία και το κράτος δικαίου».

«Οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία θα χάσει το θετικό της πρόσημο στην πράξη, εφόσον δεν αποκατασταθεί με πληρότητα ο προστατευτικός χαρακτήρας του εργατικού δικαίου, ατομικού και συλλογικού»!

Η ΓΣΕΕ έχοντας γνώση των τεράστιων προβλημάτων των
εργαζομένων σε όλη την επικράτεια με κυρίαρχα την ουσιαστικά ανύπαρκτη νομοθετική προστασία της εργασίας, την εκτεταμένη και πολυσχιδή εργοδοτική παραβατικότητα και τις υπέρμετρες δυσκολίες πρόσβασης σε έγκαιρες και αποτελεσματικές διαδικασίες προστασίας των εργατικών αξιώσεων είτε διοικητικές (ελεγκτικοί μηχανισμοί) είτε δικαστικές, ζητά τη λήψη στοχευμένων νομοθετικών μέτρων. Τα αιτήματα και οι προτάσεις της ΓΣΕΕ, τα οποία ανταποκρίνονται στα αντίστοιχα αιτήματα των 148 Δευτεροβάθμιων Οργανώσεων μελών της (79 Εργατικά Κέντρα και 69 Ομοσπονδίες) και των σωματείων μελών τους, αποτελούν για εμάς κρίσιμο ζήτημα συζήτησης μαζί σας. Κι αυτό γιατί προκύπτουν από τη γνώση και το βίωμα της αδυσώπητης καθημερινότητας των εργαζομένων σε όλη την επικράτεια, για την οποία είναι χρήσιμο και κρίσιμο να έχετε ιδία γνώση από την ίδια την τριτοβάθμια εργατική Συνομοσπονδία προκειμένου η ενημέρωσή σας να είναι πλήρης και επίκαιρη, αλλά και να μην προέρχεται μόνο από την εργοδοτική πλευρά και την εκπροσώπησή της. Τα παρακάτω αιτήματα των εργαζομένων όλης της χώρας αποτελούν ελάχιστη αφετηρία της έμπρακτης αποκατάστασης της εργατικής προστασίας και καταδεικνύουν ότι οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία θα χάσει το θετικό της πρόσημο στην πράξη, εφόσον δεν αποκατασταθεί με πληρότητα ο προστατευτικός χαρακτήρας του εργατικού δικαίου, ατομικού και συλλογικού».