Τιμητική διάκριση στον διακεκριμένο Καθηγητή Ιατρικής κ. Harald zur Hausen

Την απονομή του παράσημου του «Τάγματος του Φοίνικα» της Ελληνικής Δημοκρατίας, προς τον κορυφαίο γερμανό νομπελίστα επιστήμονα Harald zur Hausen ως αναγνώριση στην πολυετή του προσφορά στην επιστήμη και στην ανθρωπότητα πραγματοποίησε εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, ο Πρέσβης της Ελλάδας στη Γερμανία κ. Θεόδωρος Δασκαρόλης, την Παρασκευή 14/10/2016 σε μια λιτή τελετή στους χώρους της Ελληνικής Πρεσβείας του Βερολίνου, παρουσία των στελεχών της Πρεσβείας και της συζύγου του τιμώμενου.

Ο Έλληνας Πρέσβης, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, στην προσφώνηση του εξήρε το επιστημονικό έργο του κ. zur Hause το οποίο καλύπτει τους τομείς της μικροβιολογίας, της φυσιολογίας και της ιατρικής αλλά και των πολύχρονων ερευνών του για τον καρκίνο της μήτρας που επιβραβεύθηκαν από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα με την απονομή του βραβείου Νόμπελ το 2008, ενώ τον ευχαρίστησε για τις επιστολές-εκκλήσεις του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή από κοινού με άλλους Ευρωπαίους επιστήμονες για τη στήριξη της επιστημονικής έρευνας στην Ελλάδα, με σκοπό τη συγκράτηση του αξιόλογου επιστημονικού δυναμικού της χώρας.daskarolis

Απαντώντας ο κ. Zur Hausen εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την ύψιστη αυτή διάκριση από την Ελληνική Πολιτεία, αναλογιζόμενος, όπως είπε, την ελληνική του παιδεία την οποία έλαβε από τα μαθητικά του χρόνια. Τόνισε επίσης την ανάγκη παραμονής και συγκράτησης του επιστημονικού δυναμικού στην Ελλάδα ως βασικού παράγοντα εξόδου από την κρίση, υπενθυμίζοντας ότι και η δική του γενιά των γερμανών επιστημόνων μετανάστευσε μαζικά μετά τον πόλεμο προκειμένου να λάβει εμπειρία και τεχνογνωσία στο εξωτερικό, επιστρέφοντας όμως για να συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Ο Zur Hausen γεννήθηκε το 1936 στο Gelsenkirschen της Γερμανίας, σπούδασε Ιατρική στη Βιέννη, το Αμβούργο και το Ντύσελντορφ, όπου έκανε και το διδακτορικό του ενώ τη δεκαετία του ’60 εργάστηκε ερευνητικά στις ΗΠΑ.