Η εκδήλωση θα καλυφθεί και τηλεοπτικά με κάμερα της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΝΩΜΗΣ.

Πολιτική, οικονομία, θρησκεία, τέχνη: Συμβολή στο διάλογο Ελλάδας-Γερμανίας στην Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου.

Αρχίζει σήμερα το πρωί, για το διήμερο 27 και 28 Σεπτεμβρίου 2016  στην Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου συνέδριο το οποίο θα επιχειρήσει μια συγκριτική προσέγγιση των σχέσεων Ελλάδας και Γερμανίας. Πρόκειται για από κοινού διοργάνωση της Ακαδημίας του Βόλου με την ιστορική Καθολική Ακαδημία της Βαυαρίας, μια από τις σημαντικότερες του γερμανόφωνου χώρου.

Εντάσσεται στο πλαίσιο επίσκεψης στελεχών και φίλων της Καθολικής Ακαδημίας στο Βόλο και γνωριμίας τους με την Ορθοδοξία και την Ελλάδα. Το συνέδριο δεν έχει στενά θεολογική θεματική. Προτίθεται να αγγίξει ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων, τα οποία αναφέρονται τόσο στην ιστορία και την πολιτισμική σχέση Γερμανών –και ιδιαιτέρως Βαυαρών– και Ελλήνων, όσο και σε νευραλγικά κοινά προβλήματα του σήμερα. volos_academy_afisa_malamousis

Η προσέγγιση, φυσικά, δεν δύναται να είναι εξαντλητική, όμως φιλοδοξείται η ψηλάφηση καίριων ζητημάτων και η δια του ειλικρινούς διαλόγου σύσφιξη των σχέσεων των Ακαδημιών και η συμβολή στο έργο της αλληλοκατανόησης και της καταλλαγής μεταξύ Γερμανών και Ελλήνων, Ρωμαιοκαθολικών και Ορθοδόξων. Διακεκριμένοι ομιλητές θα καταθέσουν τις θέσεις τους, ενώ προγραμματίζεται πολύς χρόνος για διεξοδική συζήτηση. Το συνέδριο θα κορυφωθεί με εκδήλωση προς τιμήν του Πρωτοπρεσβυτέρου του Οικουμενικού Θρόνου π. Απόστολου Μαλαμούση, ο οποίος κατάγεται από το Μούρεσι του Πηλίου και διακονεί εδώ και περισσότερο από 40 χρόνια στην Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας, καταθέτοντας μια γνήσια και οικουμενικά ανοικτή μαρτυρία Ορθοδοξίας με επίκεντρο τη βαυαρική πρωτεύουσα.

 

Πρόγραμμα

Τρίτη 27.09

9.45-10.00 Xαιρετισμοί

10.00-11.00 Η πρόσφυγική κρίση και οι προκλήσεις της για τις Εκκλησίες και τις ευρωπαϊκές κοινωνίες

Πρελάτος Bernhard Piendl, διευθυντής της Caritas Βαυαρίας

Αιδ. Μελέτης Μελετιάδης, πάστορας της Ελληνικής Ευαγγελικής Εκκλησίας Βόλου

11.00-11.30 Διάλειμμα

11.30-13.00 Συζήτηση

13.00 Γεύμα

 

15.00-16.00 Στερεότυπα ένθεν κακείθεν

Τάσος Τέλλογλου, δημοσιογράφος

Bernhard Remmers, διευθυντής της σχολής δημοσιογράφων της Καθολικής Εκκλησίας της Γερμανίας

16.00-16.30 Διάλειμμα

16.30-18.00 Συζήτηση

18.00 Δείπνο

 

19.30-21.00 Η οικονομική κρίση και οι επιπτώσεις της (στρόγγυλη τράπεζα)

Καθηγητής Franz-Christoph Zeitler, πρώην Αντιπρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας (Bundesbank) και πρώην Γενικός Γραμματέας του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας

Αλέκος Παπαδόπουλος, πρώην Υπουργός Οικονομικών, Εσωτερικών και Υγείας της Ελλάδος

Συντονίζουν: Παντελής Καλαϊτζίδης, Διευθυντής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών

Florian Schuller, Διευθυντής της Καθολικής Ακαδημίας της Βαυαρίας

 

Τετάρτη 28.09

10.00-11.00 Ελλάδα και Βαυαρία: Διάλογος στην Τέχνη

Καθηγητής Μάνος Στεφανίδης, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Καθηγητής Thomas Raff, Πανεπιστήμιο Αugsburg

11.00-11.30 Διάλειμμα

11.30-13.00 Συζήτηση

13.00 Γεύμα

 

15.00-16.00 Θρησκεία και Εκκλησία σε Ελλάδα και Βαυαρία

Καθηγητής Michael Ebertz, Καθολική Σχολή Freiburg

Καθηγητής Βασίλειος Μακρίδης, Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου της Ερφούρτης

16.00-16.30 Διάλειμμα

16.30-18.00 Συζήτηση

 

18.00 Εκδήλωση προς τιμήν του Πρωτοπρεσβυτέρου του Οικουμενικού Θρόνου π. Απόστολου Μαλαμούση, ο οποίος θα βραβευθεί από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιο με τον Χρυσό Σταυρό της Μητροπόλεως Δημητριάδος. Τον έπαινο του τιμώμενου κληρικού θα εκφωνήσει ο καθηγητής Αθανάσιος Βλέτσης (Τμήμα Ορθόδοξης Θεολογίας, Πανεπιστήμιο Μονάχου).

20.00 Ελληνική βραδιά (δείπνο και μουσικοχορευτικό πρόγραμμα)

Χορηγοί επικοινωνίας : ΕΡΑ Βόλου
Ραδιοφωνικός Σταθμός Ορθοδοξη Μαρτυρία 104 Fm
Ελληνική Γνώμη (Ομογενειακή εφημερίδα)

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό, αλλά απαιτείται δήλωση συμμετοχής στην Γραμματεία της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών.

Βιογραφικά ομιλητών

Ebertz, Michael Γεννήθηκε το 1953 στο Offenbach του Main. Σπούδασε γερμανικική φιλολογία και αγωγή του πολίτη, κοινωνιολογία στη Φρανκφούρτη και καθολική θεολογία και θρησκειολογία στη Φιλοσοφική-Θεολογική Σχολή Sankt Georgen. Από το 1979 έως το 1991 διετέλεσε επιστημονικός βοηθός στο Ινστιτούτο Κοινωνιολογίας του πανεπιστημίου της Konstanz. Το 1985 αναγορεύτηκε διδάκτωρ του πανεπιστημίου αυτού με την εργασία «Το χάρισμα του Εσταυρωμένου. Περί την κοινωνιολογία της κίνησης του Ιησού». Από το 1991 είναι καθηγητής κοινωνικής πολιτικής, πρόνοιας και εκκλησιαστικής κοινωνικής εργασίας στην Καθολική Σχολή του Freiburg. Έχει διδάξει επίσης στα πανεπιστήμια Bamberg και Saarbrücken. Το 1998 αναγορεύτηκε υφηγητής του Πανεπιστημίου της Konstanz με την εργασία «Διάβρωση του οργανισμού της χάριτος; Περί την αλλαγή της κοινωνικής δομής της Εκκλησίας». Το 2001 απέκτησε διδακτορικό δίπλωμα στη θεολογία από το πανεπιστήμιο του Freiburg με μια εργασία για τη μεταβολή των παραστάσεων για το επέκεινα στη θεολογία και το κήρυγμα.

Piendl, Bernhard Γεννήθηκε το 1954 στο Loibling του Cham της Γερμανίας. Σπούδασε καθολική θεολογία στο Regensburg και στη Ρώμη. Το 1979 χειροτονήθηκε ιερέας. Από τη χρονιά αυτή έως το 1995 υπηρέτησε σε διάφορες ενορίες, όπως: Amberg, Cham, Zeitlarn. Από το 1995 και έως το 2012 διετέλεσε διευθυντής της οργάνωσης Caritas της επισκοπής Regensburg. To 2003 του απονεμήθηκε ο τίτλος του Monsigniore. Το 2004 κατέστη εφημέριος του καθεδρικού ναού της επισκοπής Regensburg και το 2012 έλαβε τον τίτλο του πρελάτου. Από τη χρονιά αυτή υπηρετεί ως διευθυντής της Caritas με ευθύνη για όλη τη Βαυαρία. Το 2013 έλαβε τον τίτλο του επίτιμου εφημερίου του καθεδρικού ναού του Regensburg.

Raff, Thomas Γεννήθηκε στο Μόναχο το 1947. Από το 1968 έως το 1978 σπούδασε ιστορία της τέχνης, κλασική αρχαιολογία και ευρωπαϊκή εθνολογία στο Μόναχο, ενώ διατέλεσε και συνεργάτης της Bibliotheca Hertziana στη Ρώμη. Το 1978 αναγορεύτηκε διδάκτωρ με μια εργασία για την εικονογραφία των μεσαιωνικών προσωποποιήσεων των ανέμων. Από τη χρονιά αυτή έως το 1980 διατέλεσε συνεργάτης του Reallexikon zur Deutschen Kunstgeschichte. Από το 1985 έως το 1993 διετέλεσε βοηθός και κατόπιν ανώτερος βοηθός στην έδρα ιστορίας της τέχνης του πανεπιστημίου του Augsburg, όπου αναγορεύτηκε υφηγητής το 1991. Από το 1996 έως το 2009 ήταν έκτακτος καθηγητής της ιστορίας της τέχνης στο πανεπιστήμιο αυτό. Από το 2002 είναι μέλος της Επιτροπής Τέχνης της Καθολικής Ακαδημίας της Βαυαρίας. Έχει επιμεληθεί εκδόσεις (μουσείο Lenbachhaus Μονάχου, μουσείο Brühan Βερολίνου, Max-Liebermann-Haus Βερολίνου, Ιουδαϊκό Μουσείο Φρανκφούρτης) και συγγράψει ποικίλες μονογραφίες.

Remmers, Bernhard Γεννήθηκε το 1958 στο Münster. Σπούδασε οικονομικά στη γενέθλια πόλη του και κατόπιν ιστορία και κοινωνικές επιστήμες στη Βόννη. Εργάστηκε εθελοντικά στην εφημερίδα Flensburger Tageblatt, για να υπηρετήσει αργότερα (1990-1994) ως ανταποκριτής για πολιτικά ζητήματα του κρατιδίου του Schleswig-Holstein στον Schleswig-Holsteinischer Zeitungsverlag (Κίελο). Από το 1994 έως το 2007 εργάστηκε ως αρχισυντάκτης του εκδοτικού ομίλου Bistumspresse με έδρα το Osnabrück. Την πενταετία 2008-2013 απασχολήθηκε ως ελεύθερος δημοσιογράφος και σύμβουλος μέσων επικοινωνίας (Medienwerkstatt am Rosenplatz, Osnabrück), ανταποκριτής της εφημερίδας Hannoversche Allgemeine Zeitung και του Weser-Kurier (Βρέμη), όπως και ως σύμβουλος του ιδρύματος Bohnenkamp. Από το 2013 υπηρετεί ως δημοσιογραφικός διευθυντής του ifp, της σχολής δημοσιογράφων της Καθολικής Εκκλησίας της Γερμανίας, με έδρα το Μόναχο.

Zeitler, Hans-Christoph Γεννήθηκε το 1948 στο Augsburg. Σπούδασε νομικά στο Μόναχο, στη Λωζάνη και στην Οξφόρδη. Αναγορεύτηκε διδάκτωρ της νομικής με μια εργασία στο συνταγματικό και διεθνές δίκαιο και κατόπιν εργάστηκε ως επιστημονικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου του Augsburg. Από το 1975 έως το 1990 διετέλεσε συνεργάτης και αργότερα διευθυντής του Τμήματος Φόρων του βαυαρικού Υπουργείου Οικονομικών. Την τετραετία 1979-1983 ήταν αναπληρωτής ομοσπονδιακός πρόεδρος της Junge Union και ο εκπρόσωπός της για ζητήματα οικονομίας και οικονομικής πολιτικής. Από το 1991 έως το 1995 διετέλεσε γενικός γραμματέας του ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομικών, ενώ την εξαετία 1995-2001 ήταν πρόεδρος της Landeszentralbank στη Βαυαρία. Από το 2001 είναι επίτιμος καθηγητής δημοσίου δικαίου στο πανεπιστήμιο του Augsburg. Από το 2002 έως το 2001 διετέλεσε μέλος του Προεδρείου της Deutsche Bundesbank, ενώ το διάστημα 2006-2011 ήταν αντιπρόεδρος της Bundesbank και εκπρόσωπος του προέδρου στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Βλέτσης, Αθανάσιος Γεννήθηκε το 1956 στη Θεσσαλονίκη. Την πενταετία 1974-1979 σπούδασε ορθόδοξη θεολογία και κλασική φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Παράλληλα σπούδασε βυζαντινή μουσική, διακονώντας ως ιεροψάλτης σε διάφορους ιερούς ναούς. Από το 1980 έως το 1984 πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στα Πανεπιστήμια Βιέννης, Χαϊδελβέργης και Tübingen. Το 1995 αναγορεύτηκε διδάκτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με εργασία για το προπατορικό αμάρτημα στον Μάξιμο Ομολογητή. Από το 1984 έως το 1996 υπηρέτησε καθηγητής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα και στη Γερμανία, ενώ από το 1996 έως το 1998 δίδαξε στο Τμήμα Θεολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Από τό 1999 είναι καθηγητής της Συστηματικής Θεολογίας στο Τμήμα Ορθόδοξης Θεολογίας του Πανεπιστημίου του Μονάχου.

Κουτσουρέλης, Κώστας Γεννήθηκε το 1967 στην Αθήνα. Δημοσίευσε ποίηση, έργα για τη σκηνή, δοκίμια και μελέτες. Η αρθρογραφία του των τελευταίων ετών περιστρέφεται γύρω από την ελληνική και ευρωπαϊκή κρίση. Στις μεταφράσεις του από τα γερμανικά περιλαμβάνονται έργα των Novalis, H. Heine, R. M. Rilke, Gottfried Benn, Franz Kafka, Martin Walser, καθώς επίσης των K. Marx, W. Sombart, H. Freyer, Π. Κονδύλη κ. ά. Δίδαξε δημιουργική γραφή στο Ίδρυμα Σινόπουλου και λογοτεχνική μετάφραση στο ΕΚΕΜΕΛ, το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Ινστιτούτο Γκαίτε. Για το βιβλίο του «Αέρας Αύγουστος», η Ακαδημία Αθηνών του απένειμε το 2013 το Βραβείο Λάμπρου Πορφύρα. Για την εργασία του στους «Ύμνους στη νύχτα» του Νοβάλις τιμήθηκε το 2012 με το Βραβείο Άρη Αλεξάνδρου και το Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης από τη Γερμανική Γλώσσα. Διευθύνει την εξαμηνιαία επιθεώρηση «Νέο Πλανόδιον».

Μακρίδης, Βασίλειος Γεννήθηκε το 1961 στη Λάρισα. Σπούδασε ορθόδοξη θεολογία στο πανεπιστήμιο Αθηνών. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη θρησκειολογία, στην κοινωνιολογία και στην ιστορία των θρησκευμάτων στη Θεολογική Σχολή του πανεπιστημίου Harvard (1986: Master of Theological Studies) και στο πανεπιστήμιο του Tübingen, όπου το 1991 αναγορεύτηκε διδάκτωρ της φιλοσοφίας. Την τριετία 1995-1998 εργάστηκε ως εταίρος στο Ινστιτούτο Ιστορίας των Θρησκευμάτων της Δύσης στο Πανεπιστήμιο του Mainz. Επίσης, δίδαξε θρησκειολογία και διδακτική των θρησκευτικών στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας. Από το 1998 κατέχει την έδρα της θρησκειολογίας (με κέντρο βάρους τον ορθόδοξο χριστιανισμό) στο Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου της Ερφούρτης. Το 2000 πραγματοποίησε ερευνητική παραμονή στην Ουκρανία, ενώ το 2002 διετέλεσε επισκέπτης καθηγητής στο Παρίσι. Το 2012/2013 υπήρξε επισκέπτης ερευνητής-εταίρος στο Käte-Hamburger-Kolleg με θέμα «Δυναμικές της ιστορίας των θρησκευμάτων μεταξύ Ασίας και Ευρώπης».

Μελετιάδης, Μελέτιος Γεννήθηκε το 1960 στον Νέο Μυλότοπο του Νομού Γιαννιτσών. Από το 1978 έως το 1982 σπούδασε στο Nipawin Bible College (Καναδάς), από όπου έλαβε δίπλωμα βιβλικών μελετών. Από το 1983 και για μία πενταετία υπηρέτησε ως ιεροκήρυκας στην Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία (ΕΕΕ) της Βέροιας. Αργότερα πραγματοποίησε περαιτέρω σπουδές στο Eastern Nazarene College (Quincy, MA, ΗΠΑ), από όπου έλαβε το δίπλωμα Bachelor of Arts, ενώ την τριετία 1990-1993 σπούδασε στο Gordon-Conwell Theological Seminary (Hamilton, MA, ΗΠΑ), λαμβάνοντας το δίπλωμα Master of Arts στη θεολογία. Το 1994 χειροτονήθηκε και ανέλαβε τη θέση του ποιμένα της ΕΕΕ Βόλου, την οποία διατηρεί έως σήμερα. Από το 2002 είναι πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Γενικής Συνόδου της ΕΕΕ, ενώ από το 2014 είναι και εκδότης του επίσημου περιοδικού της ΕΕΕ Αστήρ της Ανατολής. Υπήρξε μέλος πολλών συνοδικών επιτροπών και αντιπροσωπειών της ΕΕΕ σε οικουμενικά συνέδρια.

Παπαδόπουλος, Αλέκος (Αλέξανδρος) Γεννήθηκε το 1949 στο Γηρομέρι Θεσπρωτίας. Σπούδασε νομικά, πολιτικές επιστήμες και ιστορία στην Αθήνα. Το 1989 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ. Το διάστημα 1993-1994 υπηρέτησε ως αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, ενώ από το 1994 έως το 1996 ήταν υπουργός του ίδιου χαρτοφυλακείου. Την τριετία 1996-1999 διατέλεσε υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, ενώ από το 2002 έως το 2004 ήταν υπουργός Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Στεφανίδης, Μάνος Γεννήθηκε το 1954 στον Πειραιά. Σπούδασε αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Aθηνών. Aπό το 1980 υπηρέτησε ως επιμελητής στην Eθνική Πινακοθήκη, ενώ από το 1992 ανέλαβε υπεύθυνος του παραρτήματος της Πινακοθήκης στην Kέρκυρα. Mετεκπαιδεύτηκε στο Kunstmuseum του Düsseldorf και παρακολούθησε το σεμινάριο Museum Management του Smithsonian Institution στις HΠA. Tο 1990 ήταν ο Έλληνας εκπρόσωπος στην Biennale της Bενετίας. Το 2003 αναγορεύτηκε διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου το 2009 εξελέγη αναπληρωτής καθηγητής. Έχει επιμεληθεί πολυάριθμα εικαστικά ντοκιμαντέρ για την τηλεόραση, έχει συνεργαστεί με πολλές εφημερίδες, ενώ έχει οργανώσει ποικίλες καλλιτεχνικές εκθέσεις. Μεταξύ άλλων, είναι και επισκέπτης καθηγητής στο Freie Universität του Βερολίνου.

VOLOS ACADEMY FOR THEOLOGICAL STUDIES

volos_academy_german