Το Τμήμα Ορθοδόξου Θεολογίας του Λουδοβίκειου Μαξιμιλιάνειου Πανεπιστημίου Μονάχου διοργάνωσε την 20η Ιουνίου 2017 μια σεμνή, αλλά λαμπρή τελετή για να τιμήσει τον ιδρυτή του, ομότιμο καθηγητή κ. Θεόδωρο Νικολάου, ο οποίος την 24η Μαρτίου τ.έ. συμπλήρωσε τα 75 χρόνια ζωής. Ήταν ιδιαίτερη η χαρά και η συγκίνηση των οργανωτών της εκδήλωσης, η οποία πραγματοποιήθηκε στο χώρο της Βιβλιοθήκης του Ορθοδόξου Τμήματος, διότι ο κ. Θ. Νικολάου, παρά τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει τους τελευταίους μήνες, κατόρθωσε και τίμησε αυτοπροσώπως την τελετή.

Στον αρχικό του χαιρετισμό ο Πρόεδρος του Ορθοδόξου Τμήματος, καθηγητής κ. Αθανάσιος Βλέτσης, εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την παρουσία του τιμωμένου, της οικογενείας του και πολυαρίθμων προσκεκλημένων. Σημείωσε δε ότι η εκδήλωση ενσυνείδητα δεν λαμβάνει χώρα στο κεντρικό κτήριο του Πανεπιστημίου, όπως πριν 5 χρόνια, αλλά στο συγκεκριμένο μικρότερο χώρο της Βιβλιοθήκης, ο οποίος για τον τιμώμενο είναι συνδεδεμένος με πολλές παλιές καλές αναμνήσεις από την εποχή της δράσης του και της προσπάθειάς του να ορθοποδήσει το Ορθόδοξο Τμήμα του Μονάχου. Παρόμοια λόγια ευχαριστίας και ευγνωμοσύνης προς τον κ. Νικολάου απηύθυναν και οι Κοσμήτορες της Καθολικής Θεολογικής Σχολής, καθ. κ. MarkusVogt, και της Ευαγγελικής Θεολογικής Σχολής, καθ. κ.HarryOelke.

Τον επίσημο χαιρετιστήριο λόγο του Μητροπολίτου Γερμανίας, κ. Αυγουστίνου, ο οποίος λόγω πολλών ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν κατόρθωσε να παρευρεθεί στην εκδήλωση, διάβασε ο Διευθυντής του Μητροπολιτικού Γραφείου της Βόννης, Πρωτοπρεσβύτερος κ. Σωκράτης Νταλλής, ο οποίος ως ομογάλακτος εκ της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης συνδέεται με τον κ. Νικολάου με στενούς οικογενειακούς και φιλικούς δεσμούς επί πολλές δεκαετίες. Στο μήνυμα του Μητροπολίτουετονίσθηκαν με έμφαση τόσο η πολυετής επιστημονική επίδοση όσο και το ευσεβές της προσωπικότητας του κ. Νικολάου, κάτι που συνέβαλε ασφαλώς στην εξύψωσή του στο ακαδημαϊκό περιβάλλον αλλά και στην ευρεία αναγνώριση και βράβευσή του από το γερμανικό κράτος και συνάμα από τη Μητέρα Εκκλησία.

Εισάγοντας τον κεντρικό ομιλητή της εκδήλωσης, ο κ. Α. Βλέτσης παρέπεμψε τόσο στην τεράστια επιστημονική προσφορά του τιμωμένου, όσο και στη σημαντική και αποφασιστική του συμβολή για την Ορθόδοξη Θεολογία στη Γερμανία και σε σύνολη τη Δυτική Ευρώπη. Ως αποκορύφωμα αυτής της δραστηριότητας χαρακτήρισε ο κ. Βλέτσης την απονομή στον κ. Νικολάου του οφικίου του «Άρχοντος Υπομιμνήσκοντος» εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου το έτος 2008.

Την κεντρική πανηγυρική ομιλία της τελετής εκφώνησε ο ομότιμος καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Κωνσταντίνος Δεληκωσταντής, σχετικά με το θέμα «Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος του Ορθοδόξου Εκκλησίας: Πραγματοποίηση – Προοπτικές». Με τεράστια πολυετή πείρα στις προετοιμαστικές συνάξεις, σε διάφορες σχετικές επιτροπές, με άμεση συμμετοχή στις συνεδρίες της Συνόδου τον Ιούνιο 2016 στην Κρήτη ως Σύμβουλος του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην προετοιμασία των τελικών κειμένων, ο κ. Δεληκωσταντής παρουσίασε με εγκυρότητα και εντυπωσιακή αμεσότητα πολλές πτυχές του θέματος. Ο ομιλητής μίλησε για τις πυρετώδεις διεργασίες που οδήγησαν σε θεολογικά σημαντικότατα κείμενα, τα οποία συζητήθηκαν και έγιναν αποδεκτά κατά τις εργασίες της Συνόδου. Εξέφρασε τη λύπη του για την αποχή των τεσσάρων Ορθοδόξων Εκκλησιών τη  τελευταία στιγμή, κάτι όμως το οποίο ο ίδιος δεν ταύτισε με απόλυτη απόρριψη των αποφάσεων της Συνόδου εκ μέρους των απουσών Εκκλησιών.

Την όλη εκδήλωση έκλεισε ο καθηγητής του Ορθοδόξου Τμήματος, κ. Κωνσταντίνος Νικολακόπουλος, ο οποίος, ως κυρίως υπεύθυνος εκδόσεως του επιστημονικού Περιοδικού του Τμήματος «Ορθόδοξο Βήμα» (OrthodoxesForum), παρουσίασε το τελευταίο τεύχος του έτους 2016, το οποίο είναι αφιερωμένο στον τιμώμενο καθηγητή του Τμήματος και συνάμα ιδρυτή και εκδότη του Περιοδικού κατά τα έτη 1987-2005. Το Περιοδικό OrthodoxesForum συμπλήρωσε με αυτό το τεύχος τα 30 έτη αδιάκοπης παρουσίας στα γερμανόφωνα επιστημονικά δεδομένα, εκδίδεται κατά κανόνα δύο φορές το χρόνο και είναι ήδη στον επιστημονικό ευρωπαϊκό αλλά και περαιτέρω διεθνή χώρο άκρως αναγνωρισμένο. Το αφιερωματικό τεύχος, το οποίο περιέχει πλήρη κατάλογο ζωής όλων των δημοσιεύσεων του κ. Θ. Νικολάου, παρεδόθη από τον πρώτο εκδότη στον τιμώμενο πανηγυρικά.

Στο τέλος της εκδήλωσης ο καθηγητής κ. Θεόδωρος Νικολάου, άκρως συγκινημένος, θέλησε να απευθύνει στην ομήγυρη λόγια ευχαριστίας, τα οποία λόγω προβλημάτων υγείας διάβασε η σύζυγός του, κα. Ελένη Νικολάου. Αμέσως μετά απηύθυνε και η θυγατέρα του τιμωμένου Αθανασία σύντομα λόγια αγάπης κι ευγνωμοσύνης του κ. Νικολάου προς την σύζυγό του.

Την όλη εκδήλωση ετίμησαν με την παρουσία τους ο Βοηθός Επίσκοπος του Kronstadt της Ρουμανικής Μητροπόλεως Γερμανίας, κ. Σοφιανός, αρκετοί ομότιμοι καθηγητές της Καθολικής και Ευαγγελικής Θεολογικής Σχολής, ο ομότιμος καθηγητής Παιδαγωγικής κ. Βασίλειος Φθενάκης με τη σύζυγό του, οι εκπρόσωποι του κέντρου Οικουμενικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Μονάχου, καθηγητές κκ. Stubenrauchκαι Lauster, ορθόδοξοι καθηγητές από Ρουμανία, Βουλγαρία και Γεωργία, πολλοί ορθόδοξοι κληρικοί και πλήθος φίλων του τιμωμένου μαζί με φοιτητές του Τμήματος. Την εκδήλωση πλαισίωσε μουσικά ο «Χορός Ιεροψαλτών Μονάχου» υπό τη Διεύθυνση του καθηγητού κ. Κ. Νικολακοπούλου, που έψαλε ύμνους προς τιμήν του Αγίου Θεοδώρου και της Πεντηκοστής.

 

Κωνσταντίνος Νικολακόπουλος

(καθηγητής Βιβλικής Θεολογίας)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ