-Η ΠΕΚ καλεί σε ετοιμότητα και εγρήγορση τον κόσμο της κτηνοτροφίας, αλλά και όλους τους Έλληνες, προκειμένου να αντιδράσουν δυναμικά για το θέμα της φέτας!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου, την παραίτηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου, για το θέμα της φέτας, ζητά με σημερινή της ανακοίνωση, η «Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων» (ΠΕΚ).
Σε ανακοίνωσή της, που απευθύνεται προς τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η ΠΕΚ αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «η φέτα είναι ο πολιτισμός μας, η ιστορία μας, η ταυτότητα και η συνείδησή μας. Δεν πουλιέται. Δεν παραχωρείται. Ή ασκείς βέτο ή παίρνεις την άγουσα. Και εάν σε κρατήσει ο Πρωθυπουργός της χώρας, θα είσαι έκπτωτος και αναξιόπιστος στην συνείδησή μας». Η ΠΕΚ, επισημαίνει, ότι ο κ. Αποστόλου «αποφεύγει τον διάλογο, καθώς έχουμε ήδη ζητήσει συνάντηση εδώ και εβδομάδες, και δυστυχώς αγνοεί το βάθος των προβλημάτων στον πρωτογενή τομέα».

Η ΠΕΚ καλεί σε ετοιμότητα και εγρήγορση τον κόσμο της κτηνοτροφίας, αλλά και όλους τους Έλληνες, προκειμένου να αντιδράσουν δυναμικά για το θέμα της φέτας!

Μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωσή της η ΠΕΚ χαιρετίζει και εκφράζει την ικανοποίησή της για τις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά για την φέτα, ζητώντας, ωστόσο, «να πιέσει και ο ίδιος για την άσκηση του βέτο».
Επιπλέον, οι κτηνοτρόφοι στην ανακοίνωσή τους επαναλαμβάνουν το αίτημά τους για συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, «καθώς, εκτός από το θέμα της φέτας, θέλουμε να τον ενημερώσουμε και για όλα τα υπόλοιπα ζητήματα, αλλά και να του θέσουμε εκ νέου τις προτάσεις μας για την ανάπτυξη του κλάδου της κτηνοτροφίας».
Όπως αναφέρουν τα ίδια δημοσιεύματα, παράλληλα, με την ανακοίνωσή της, η ΠΕΚ καλεί σε ετοιμότητα και εγρήγορση τον κόσμο της κτηνοτροφίας, αλλά και όλους τους Έλληνες, προκειμένου «να αντιδράσουν δυναμικά στο θέμα της φέτας. Γιατί η φέτα είναι η ψυχή μας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

«Κατά την μεταβατική περίοδο των πέντε ετών από την ημερομηνία έναρξης της συμφωνίας, θα αρχίσει η διαδικασία αναθεώρησης, με σκοπό να επιτευχθεί για όλες τις γεωγραφικές ενδείξεις, συμπεριλαμβανομένης της φέτας, το ίδιο επίπεδο προστασίας της ονομασίας»

Με την υπογραφή της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. και της Νοτίου Αφρικής, «επιτρέπεται στα υφιστάμενα τυριά της αγοράς της Ν. Αφρικής, τα οποία είναι παρασκευασμένα με τα ίδια υλικά, όπως η ελληνική φέτα (70% πρόβειο γάλα, 30% κατσικίσιο), να ονομάζονται «Φέτα Ν. Αφρικής»».
Υπενθυμίζεται, ότι μετά την πρόσφατη συνάντηση του Έλληνα Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με τον Επίτροπο Γεωργίας της Ε.Ε., Φιλ Χόγκαν, ο τελευταίος σε ανακοίνωση που εξέδωσε, παραδέχθηκε, ότι η εμπορική συμφωνία δεν προστατεύει την ελληνικότητα της φέτας, αλλά δεν μπορεί να «ανοίξει» εκ νέου το κείμενο της συμφωνίας.
Η δέσμευση, που κατάφερε να αποσπάσει η ελληνική Κυβέρνηση από τον Επίτροπο Γεωργίας είναι, ότι «κατά την μεταβατική περίοδο των πέντε ετών από την ημερομηνία έναρξης της συμφωνίας, θα αρχίσει η διαδικασία αναθεώρησης, με σκοπό να επιτύχει για όλες τις γεωγραφικές ενδείξεις, συμπεριλαμβανομένης της φέτας, το ίδιο επίπεδο προστασίας».

FETA