-Η ΕΕ σκοπεύει να επιβάλει βαριά πρόστιμα στις χώρες-μέλη, που αρνούνται να τηρήσουν την απόφασή της και να δεχθούν πρόσφυγες, προτείνοντας πρόστιμο ύψους 250.000 ευρώ ανά πρόσφυγα!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Εκτός από την απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει και νέους αναθεωρημένους κανόνες ασύλου, αναφέρουν πολλά ευρωπαϊκά ΜΜΕ.
Μάλιστα, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα “Financial Times”, σύμφωνα με τους κανόνες αυτούς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει να επιβάλει βαριά πρόστιμα στις χώρες, που αρνούνται να δεχθούν πρόσφυγες, προτείνοντας πρόστιμο ύψους 250.000 ευρώ ανά πρόσφυγα!
Η πρόταση της Επιτροπής θα διατηρήσει την κατευθυντήρια αρχή του τρέχοντος συστήματος με τις υποχρεώσεις κάθε χώρας, ενώ η ΕΕ θα πρέπει να ασχοληθεί περαιτέρω με τις αιτήσεις ασύλου.
Όταν, όμως, υπάρχει μεγάλη πίεση μεταναστευτικών ροών από πρόσφυγες στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, τότε οι αιτούντες ασύλου πρέπει να κατανέμονται σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.
Η Επιτροπή προσπαθεί με αυτόν τον τρόπο να ενθαρρύνει τις απρόθυμες χώρες, ιδίως αυτές τις κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, που δεν επιθυμούν να συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό σύστημα αναδιανομής.

Πέρυσι συμφωνήθηκε, οι χώρες της ΕΕ να αναδιανείμουν 160.000 αιτούντες ασύλου σε όλη την Ευρώπη μέσα σε διάστημα δύο ετών, αλλά, μέχρι στιγμής, μόνον ένα μικρό μέρος του σχεδίου αυτού έχει υλοποιηθεί

Η Σλοβακία και η Ουγγαρία έχουν αμφισβητήσει δικαστικώς την προηγούμενη απόφαση της ΕΕ να αναδιανείμει τους μετανάστες με βάση την υποχρεωτική ποσόστωση.
Οι αξιωματούχοι της ΕΕ αναμένουν, ότι το αποτέλεσμα της απόφασης του δικαστηρίου δεν θα επηρεάσει τα σχέδιά τους για την αναμόρφωση του συστήματος ασύλου, γνωστό και ως Συνθήκη του Δουβλίνου.
Πέρυσι συμφωνήθηκε, οι χώρες της ΕΕ να αναδιανείμουν 160.000 αιτούντες ασύλου σε όλη την Ευρώπη μέσα σε διάστημα δύο ετών, αλλά, μέχρι στιγμής, μόνον ένα μικρό μέρος του σχεδίου αυτού έχει υλοποιηθεί.
Οι πολιτικοί των χωρών της Κεντρικής Ευρώπης έχουν αντιδράσει έντονα και σε παλαιότερη πρόταση περί υποχρεωτικής αναδιανομής των προσφύγων.
Ενδεικτικό στοιχείο των προθέσεων των χωρών αυτών είναι η στάση του Τσέχου Υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Tomas Prouza, που έγραψε σε κοινωνικό δίκτυο: «Μόνιμες ποσοστώσεις για άλλη μια φορά; Πόσο καιρό θα κρατήσει η Επιτροπή της ΕΕ αυτό το νεκρό σχέδιο, αντί να εργάζεται για πράγματα, που πραγματικά θα βοηθήσουν»;

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει να ισχύσει το μέτρο για τα ταξίδια χωρίς βίζα για τους Τούρκους πολίτες, με την προϋπόθεση, ότι τα κριτήρια θα εκπληρωθούν πριν από το τέλος του Ιουνίου

Μαζί με τον αναθεωρημένο Κανονισμό του Δουβλίνου, η Επιτροπή αναμένεται να προτείνει και την χορήγηση βίζας σε Τούρκους πολίτες, αλλά και σε Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου, ακόμη κι αν η Άγκυρα δεν είναι σε θέση να εκπληρώσει και τα 72 κριτήρια αξιολόγησης, που θέτει η ΕΕ, ως προϋποθέσεις για την κίνηση αυτή.
Πηγές αναφέρουν, ότι η Τουρκία υπολείπεται πολλών και σημαντικών απαιτήσεων, όπως, για παράδειγμα, στο θέμα της έκδοσης βιομετρικών διαβατηρίων, καθώς και στην χορήγηση βίζας από την Τουρκία για τις χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, την οποία δεν αναγνωρίζει η Τουρκία.
Άλλα εκκρεμή ζητήματα περιλαμβάνουν την προστασία των δεδομένων, την καταπολέμηση της διαφθοράς, την αποτελεσματική συνεργασία με την Europol και τις Υπηρεσίες επιβολής του νόμου σε επίπεδο των κρατών-μελών, την αναθεώρηση των αντιτρομοκρατικών νόμων, έτσι ώστε να μην μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναντίον δημοσιογράφων ή της αντιπολίτευσης.
Ωστόσο, η Επιτροπή θα προτείνει να ισχύσει το μέτρο για τα ταξίδια χωρίς βίζα για τους Τούρκους πολίτες, με την προϋπόθεση, ότι τα κριτήρια θα εκπληρωθούν πριν από το τέλος του Ιουνίου, περίοδο κατά την οποία η Τουρκία αναμένει θετικές κινήσεις από τις Βρυξέλλες.

TOURKIA

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ