-Στον αέρα βρίσκονται ακόμη, τόσο η συμφωνία για την μείωση του ελληνικού χρέους, όσο και η εκταμίευση της πρώτης υποδόσης, ύψους 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, οι δανειστές μας επιμένουν, ότι προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της εκταμίευσης των δόσεων προς την Ελλάδα, είναι να διευθετηθούν συγκεκριμένες υπάρχουσες εκκρεμμότητες.
Έτσι, εκτός από την συμφωνία για το χρέος, στον αέρα βρίσκεται ακόμη και η υποδόση των 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ από τα συνολικά 10,3 δισεκατομμυρια ευρώ, που εγκρίθηκαν με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αφού μένει να κλείσουν ακόμη πολλά και σημαντικά θέματα.
Συγκεκριμένα, από χθες ξεκίνησαν τηλεδιασκέψεις με τους Θεσμούς για τις εκκρεμότητες, που θα πρέπει να διευθετηθούν, πριν η δόση ψηφιστεί από τα εθνικά Κοινοβούλια χωρών-μελών της ευρωζώνης.

Το οικονομικό επιτελείο διαβεβαίωσε, ότι οι πόροι θα προέρχονται από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου και την υπέρβαση του πρωτογενούς πλεονάσματος

Οι δανειστές μεταξύ άλλων ζητούν:
1. Διευκρινίσεις για τους πόρους και τις παροχές του Ταμείου Αλληλεγγύης, που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός την Κυριακή. Το οικονομικό επιτελείο διαβεβαίωσε, ότι οι πόροι θα προέρχονται από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου και την υπέρβαση του πρωτογενούς πλεονάσματος. Η εντολή, που ήρθε, ήταν, όταν υπάρχουν έκτακτες υπερβάσεις των στόχων, να μπορούν να γίνονται μόνον εφ’ άπαξ παροχές και αν οι υπερβάσεις είναι μόνιμες (πιστοποιηθούν πάνω από δύο χρόνια), τότε να μπορεί να γίνει κάποια μόνιμη ελάφρυνση.
2. Οι δανειστές ερωτούν, πώς θα καλυφθεί η «τρύπα» των 80 εκατομμυρίων ευρώ περίπου, που δημιουργεί η μη αναζήτηση των αναδρομικών από τους 100.000 δικαιούχους του ΕΚΑΣ. Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, θα καλυφθεί από τους πόρους του Ταμείου Αλληλεγγύης, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από το πρωτογενές πλεόνασμα του 0,7% του ΑΕΠ, που καταγράφηκε το 2015.
3. Για το κλείσιμο της αποκρατικοποίησης του Ελληνικού, η οποία ήταν προγραμματισμένη για το τέλος του Ιουνίου, η απάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη είναι, ότι το Δημόσιο διαπραγματεύεται την παράταση για ένα μήνα της σχετικής μνημονιακής δέσμευσης.

Η δόση των 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ θα δοθεί στην Ελλάδα, αφού πρώτα εγκριθεί η συνολική δόση των 10,3 δισεκατομμυρίων ευρώ και από τα εθνικά Κοινοβούλια έξι κρατών της ευρωζώνης!

4. Απαίτηση των δανειστών είναι η κατάργηση της εξαίρεσης από την αγορά δανείων, που πέρασε με το τελευταίο πολυνομοσχέδιο για τα «κόκκινα» και τα «πράσινα» δάνεια, που έχουν την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.
5. Επίσης, οι εταίροι θέλουν την θέσπιση ενός καθεστώτος αποποίησης ευθύνης για τα μέλη της διοίκησης του νέου Υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων.
Οταν όλα αυτά ολοκληρωθούν και συμφωνηθούν και αφού η συνολική δόση των 10,3 δισεκατομμυρίων ευρώ εγκριθεί και από τα εθνικά Κοινοβούλια έξι κρατών της ευρωζώνης, τότε θα δοθεί η δόση των 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, από την οποία τα 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ θα δοθούν για την αποπληρωμή των ιδιωτών και 5,7 δισεκατομμύρια ευρώ για την κάλυψη αναγκών του χρέους. Η δεύτερη υποδόση των 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ θα δοθεί με ένα δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων, που θα αφορά τις τράπεζες, την αγορά και την ανεξάρτητη Αρχή εσόδων.
Συνολικά, για χρέη ιδιωτών θα δοθούν 4,9 δισεκατομμύρια ευρώ, από τα οποία τα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι τον Οκτώβριο και 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ με μια δόση ακόμη τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο.

Fahnen_Europaparlament