-Το μέτρο αυτό θα οδηγήσει σε διπλασιασμό του φορολογικού αποτελέσματος για όσους έχουν ετήσια εισοδήματα άνω των 30.000, σε συνδυασμό με την εκτίναξη της προκαταβολής φόρου στο 100%!
Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.
Στον «βωμό» του τρίτου Μνημονίου σχεδιάζει να θυσιάσει το 2016 η Κυβέρνηση τις λιγοστές φόροαπαλλαγές, που έχουν απομείνει και ευνοούν κυρίως τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα.
Με την δικαιολογία, ότι «κοστίζουν» ακόμη ακριβά στον κρατικό προϋπολογισμό, που τον μειώνουν σε συνολικό ποσό άνω των 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά και ότι θα επέλθει «δικαιότερη κατανομή φορολογικών βαρών», με την επικείμενη φορολογική μεταρρύθμιση, που θα φέρει επιβαρύνσεις στους «πλούσιους» με ετήσια εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ, θα μπει «μαχαίρι» σε όσες φοροαπαλλαγές ισχύουν σήμερα.
Οι φοροαπαλλαγές, που δικαιούνται σήμερα οι φορολογούμενοι, ανεξαρτήτως πηγής εισοδήματος
Αυτό ουσιαστικά θα έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω επιβάρυνση των οικογενειακών προϋπολογισμών, αφού σήμερα οι φορολογούμενοι, ανεξαρτήτως πηγής εισοδήματος, δικαιούνται:
1) Την μείωση φόρου κατά 200 ευρώ λόγω αναπηρίας τουλάχιστον 67%.
2) Την μείωση φόρου για ιατρικές δαπάνες, εφόσον οι ίδιοι ή και τα εξαρτώμενα μέλη τους έχουν δαπάνες ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης, είτε στην ημεδαπή, είτε στην αλλοδαπή και εφ’όσον πληρούνται οι προϋποθέσεις του νόμου.
Τι εμπίπτει στις φοροαπαλλαγές για έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης
Στην έννοια των εξόδων ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης περιλαμβάνονται:
– Οι αμοιβές που καταβάλλονται σε γιατρούς και ιατρικά κέντρα όλων των ειδικοτήτων για ιατρικές επισκέψεις, εξετάσεις και θεραπείες.
– Τα έξοδα νοσηλείας που καταβάλλονται σε νοσηλευτικά ιδρύματα, ιδιωτικές κλινικές και οι δαπάνες που καταβάλλονται για την διαρκή κάλυψη ιατρικών αναγκών, όπως π.χ. συνδρομές σε επιχειρήσεις, που παρέχουν διαρκή ιατρική κάλυψη.
– Έξοδα για ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη γενικά.
– Αμοιβές, που καταβάλλονται σε νοσηλευτές για την παροχή υπηρεσιών σε ασθενή κατά την ονοσηλεία του σε νοσοκομείο ή κατ’ οίκον.
– Η δαπάνη για την αντικατάσταση μελών σώματος με τεχνητά μέλη και η δαπάνη αγοράς και τοποθέτησης οργάνων, όπως είναι τα ακουστικά βαρηκοΐας, τα γυαλιά οράσεως, οι βηματοδότες κλπ.
– Έξοδα νοσοκομειακής περίθαλψης, καθώς και δαπάνες για δίδακτρα ή τροφεία σε ειδικές για την πάθησή τους Σχολές, Ιδρύματα ή Οργανισμούς, τέκνων με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 40%, εφ’όσον το ετήσιο εισόδημα των τέκνων αυτών δεν υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ.
– Ποσό ίσο με το 50% της δαπάνης, που καταβάλλεται σε επιχειρήσεις περίθαλψης ηλικιωμένων.
Τα έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης μειώνουν τον φόρο του έτους, στο οποίο καταβλήθηκαν, έστω και αν οι υπηρεσίες παρασχέθηκαν το προηγούμενο έτος
Σημειώνεται, ότι τα έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης μειώνουν τον φόρο του έτους, στο οποίο καταβλήθηκαν, έστω και αν οι υπηρεσίες παρασχέθηκαν το προηγούμενο έτος.
Σε περίπτωση,ι που οι δαπάνες αυτές καταβάλλονται από τον ίδιο τον φορολογούμενο, όμως τα σχετικά δικαιολογητικά υποβάλλονται στον εργοδότη ή σε ασφαλιστικό ταμείο ή σε ασφαλιστική επιχείρηση για την κάλυψη από αυτούς μέρους του ποσού της δαπάνης, για την απόδειξη του υπολοίπου ποσού της δαπάνης απαιτείται σχετική βεβαίωση του εργοδότη ή ασφαλιστικού ταμείου ή ασφαλιστικής επιχείρησης.
Μείωση φόρου για δωρεές προς συγκεκριμένους φορείς και υπερβαίνουν συνολικά το ποσό των 100 ευρώ, δικαιούνται όλοι οι φορολογούμενοι
3) Την μείωση φόρου για δωρεές προς συγκεκριμένους φορείς, δικαιούνται όλοι οι φορολογούμενοι, ανεξαρτήτως πηγής εισοδήματος, εφόσον οι δωρεές αυτές υπερβαίνουν στην διάρκεια του φορολογικού έτους τα 100 ευρώ.
Για την μείωση του φόρου λαμβάνεται υπόψη και η αξία των ιατρικών μηχανημάτων και ασθενοφόρων αυτοκινήτων, που μεταβιβάζονται λόγω δωρεάς, στα Κρατικά και Δημοτικά Νοσηλευτικά Ιδρύματα και τα Νοσοκομεία, που αποτελούν Ν.Π.Ι.Δ. και επιχορηγούνται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.
Είναι αξιοσημείωτο, πάντως, ότι το 2009 οι 980 φοροαπαλλαγές ανέρχονταν στο ποσό των περίπου 8 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ σήμερα οι περίπου 700 φοροαπαλλαγές κοστίζουν στο ελληνικό Δημόσιο λιγότερο από το ήμισυ του ποσού αυτού, δηλαδή περίπου 3,6 δισεκαομμύρια ευρώ.
Σχεδιάζεται ήδη νέα ενιαία φορολογική κλίμακα, με δήθεν πρόσημο προοδευτικό, με στόχο την αφαίμαξη των φορολογουμένων
Οι επιβαρύνσεις, όμως, που φέρνουν τα κυβερνητικά σχέδια για το 2016, δεν θα έχουν τέλος, αφού η θέσπιση ενιαίας φορολογικής κλίμακας, που θα καλύπτει όλα τα εισοδήματα, ανεξαρτήτως πηγής, με περισσότερα κλιμάκια, θα φέρει σε απόγνωση όσους φορολογούμενους αντέχουν ακόμη και πληρώνουν τους φόρους τους.
Οι παράγοντες της Κυβέρνησης, αγνοώντας τις επισημάνσεις ακόμη και του γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, σύμφωνα με τις οποίες εξαντλείται πλέον και η φοροδοτική ικανότητα των συνεπών φορολογουμένων, γεγονός, που πιστοποιεί και η εκτίναξη των ληξιπροθέσμων χρεών πάνω από τα 86 δισεκατομμύρια ευρώ, προχωρούν ακάθεκτοι στην εφαρμογή του σχεδίου, πιστοί στις εντολές των δανειστών.
Έτσι σχεδιάζεται ήδη η νέα φορολογική κλίμακα, με δήθεν πρόσημο προοδευτικό, αλλά επί της ουσίας με στόχο την αφαίμαξη των φορολογουμένων.
Η θέσπιση ενιαίας κλίμακας για όλα τα εισοδήματα με παράλληλη ένταξη και της εισφοράς αλληλεγγύης, θα οδηγήσει σε διπλασιασμό του φορολογικού αποτελέσματος, για όσους έχουν εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ το έτος
Το όριο μεν του αφορολογήτου ορίου μπορεί να παραμείνει στα ίδια επίπεδα των 9.500 ευρώ, για μισθωτούς και συνταξιούχους, αν και στο εξής θα χτίζεται μόνον με “πλαστικό” χρήμα, όμως η θέσπιση ενιαίας κλίμακας για όλα τα εισοδήματα με παράλληλη ένταξη και της εισφοράς αλληλεγγύης, θα οδηγήσει σε διπλασιασμό του φορολογικού αποτελέσματος, για όσους έχουν εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ/έτος, σε συνδυασμό φυσικά και με την εκτίναξη της προκαταβολής φόρου στο 100%.
Η αύξηση μάλιστα της φορολογίας θα είναι υπέρμετρη για τα υψηλότερα εισοδήματα, αφού η νέα κλίμακα μπορεί να ξεκινά με συντελεστές από το 5%, αλλά θα περιλαμβάνει και συντελεστή 50% για τους «έχοντες» ιδιώτες, που «στοχοποιούνται» ως «εχθροί» του κράτους.