Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, που βασίζονται στις εκτιμήσεις καθηγητών και βαθμολογητών, την κατιούσα αναμένεται να πάρουν εφέτος οι βάσεις της βαθμολογίας για την είσοδο στα Ανώτερα και Ανώτατα εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας μας, ακόμα και στις Σχολές μεγάλης ζήτησης, όπως είναι η Ιατρική και η Νομική. Αυτό οφείλεται, από τη μία στα δύσκολα θέματα και από την άλλη στον μικρότερο αριθμό εισακτέων, που αλλάζουν τα μέχρι στιγμής δεδομένα.YPOURGEIO1
Σύμφωνα με τις κτιμήσεις καθηγητών και βαθμολογητών, αν και ακόμα δεν έχουν τελειώσει οι Εξετάσεις, τα άριστα γραπτά αναμένεται να είναι λιγότερα και θα υπάρξει συγκέντρωση στις λεγόμενες «μεσαίες βαθμολογίες». Οπως είναι λογικό, λοιπόν, θα μειωθούν τα απαιτούμενα μόρια για την είσοδο σε πολλές Σχολές.

Ελάχιστοι θα πάρουν μετεγγραφή από αυτούς, που θα εισαχθούν σε σχολές της περιφέρειας, με αποτέλεσμα να μη δηλωθούν περιφερειακές Σχολές από υποψηφίους, που δεν αντέχουν οικονομικά να σπουδάσουν μακριά από το σπίτι τους

Στην περιφέρεια φαίνεται, πως θα υπάρξει η μεγάλη διαφορά, καθώς ελάχιστοι θα πάρουν μετεγγραφή από αυτούς, που θα εισαχθούν, με αποτέλεσμα να μη δηλωθούν περιφερειακές Σχολές από υποψηφίους, που δεν αντέχουν οικονομικά να σπουδάσουν μακριά από το σπίτι τους. Πέρυσι, επί παραδείγματι, η Σχολή Μηχανικών στην Κοζάνη είχε ανέβει κατά 2.000 μόρια, καθώς όλοι στόχευαν σε μια μετεγγραφή κατόπιν, ενώ η ίδια Σχολή εφέτος εκτιμάται, ότι θα κινηθεί πτωτικά, καθώς ελάχιστοι μπορούν να ελπίζουν σε μια μετεγγραφή.
Μετά μέχρι στιγμής στοιχεία από τα βαθμολογικά κέντρα, τα περισσότερα γραπτά, που αφορούν τα Μαθηματικά και την Νεοελληνική γλώσσα συγκεντρώνουν βαθμούς γύρω στο 13-15.

Οι εφετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις ήταν για τους καλά προετοιμασμένους υποψηφίους

Χαρακτηριστικό είναι, πως οι εφετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις ήταν για τους καλά προετοιμασμένους μαθητές. Η Φυσική κατεύθυνσης ήταν για δυνατούς λύτες, όπως και η Νεοελληνική Λογοτεχνία της Θεωρητικής, για την οποία αρκετοί είπαν, πως τα θέματα ήταν πιο δύσκολα από τα περυσινά.
Τα θέματα στην Βιολογία, από την άλλη πλευρά, ήταν λίγο πιο δύσκολα σε σύγκριση με πέρυσι, κάτι που θα μειώσει τις βάσεις στις Ιατρικές Σχολές και στις Σχολές των Επιστημών Υγείας. Στην κλίμακα από 18-20 οι εκπαιδευτικοί εκτιμούν, ότι τα γραπτά δεν θα είναι πολλά.
Το ίδιο ισχύει και στην Βιολογία Γενικής Παιδείας, τα Μαθηματικά και τα Στοιχεία Στατιστικής.
Απαιτητικά ήταν και τα θέματα των Λατινικών, με την γνώση των γραμματικών και συντακτικών κανόνων, που διδάχθηκαν στην ύλη της Β’ Λυκείου να είναι απαραίτητη.