-Περίπου το 40% του ελληνικού πληθυσμού στερείται βασικών υλικών αγαθών και υπηρεσιών, όπως φαγητό και θέρμανση, με το ποσοστό αυτό να αυξάνεται στο 44,5% του πληθυσμού ηλικίας 0-17 ετών!

Μπορεί η Ελλάδα να απέφυγε την άμεση χρεωκοπία με την υπαγωγή της στο πρόγραμμα διάσωσης, ωστόσο οι πολιτικές αυστηρής λιτότητας, που ακολουθούνται τα τελευταία επτά χρόνια, έχουν ως αποτέλεσμα να βαθαίνει συνεχώς η ύφεση και η χώρα μας να παρουσιάζει την μεγαλύτερη αύξηση του ποσοστού φτώχειας στην Ε.Ε.!

Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνει με δραματικό τρόπο η τελευταία έκθεση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για τις Συνθήκες Διαβίωσης στην Ελλάδα το έτος 2015. Σύμφωνα με την έκθεση, το 39,9% του πληθυσμού στην χώρα στερείται βασικών υλικών αγαθών και υπηρεσιών, όπως φαγητό και θέρμανση, με το ποσοστό αυτό να αυξάνεται στο 44,5% του πληθυσμού ηλικίας 0-17 ετών. Μάλιστα, σχεδόν ένα στα έξι νοικοκυριά (ποσοστό 17,7%) διαμένουν σε σπίτια ακατάλληλα με διαρροές στην στέγη, υγρασία σε τοίχους, πατώματα, κ.ά. Συνολικά, περισσότεροι από 4.512.000 Έλληνες αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της φτώχειας, με τα παιδιά να απειλούνται περισσότερο. Ενδεικτικό είναι ότι 230.774 παιδιά ζουν σε νοικοκυριά χωρίς κανέναν εργαζόμενο και ουσιαστικά χωρίς κανένα εισόδημα. 

Από την έναρξη της κρίσης, το ΑΕΠ της Ελλάδος έχει συρρικνωθεί κατά 25%!

Επισημαίνεται, πως, αν και η οικονομική κατάσταση στην Κύπρο είναι πολύ καλύτερη από αυτή της Ελλάδος, το ποσοστό της φτώχεις παρουσίασε και εκεί αύξηση, καθώς αυξήθηκε σε 15,4% το 2015, έναντι 9,1%, που ήραν το 2008.

Αρνητική «πρωτιά» στην Ε.Ε. έχει η χώρα μας και στα ποσοστά ανεργίας. Η ανεργία έχει υποχωρήσει από το ρεκόρ του 28% σε 23%, ωστόσο, το ποσοστό αυτό παραμένει το υψηλότερο στην Ε.Ε. Από την έναρξη της κρίσης, το ΑΕΠ της Ελλαδος έχει συρρικνωθεί κατά 25% και χιλιάδες επιχειρήσεις έχουν κλείσει.

Όπως ειναι γνωστό, ύστερα από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008 αρκετές χώρες της Ευρωζώνης στράφηκαν προς διεθνείς δανειστές. Η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, για παράδειγμα, ακολούθησαν προγράμματα διάσωσης και επέστρεψαν σε ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας τους. Δεν συνέβη, όμως, το ίδιο με την Ελλάδα.

Σημειώνεται χαρακτηριστικά, ότι στην Πορτογαλία, το ποσοστό φτώχειας μειώθηκε, έστω και οριακά από 9,7% το 2008, σε 9,6% το 2015.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ