Η μετατροπή των συμβάσεων αορίστου χρόνου σε σχέση εργασίας μόνιμου προσωπικού αφορά 40.000 υπαλλήλους.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Την μετατροπή της σχέσης εργασίας αορίστου χρόνου- ιδιωτικού δικαίου (ΙΔΑΧ) στον στενό δημόσιο τομέα σε συμβάσεις δημοσίου δικαίου, εισηγήθηκε ο Αναπληρωτής. Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γ. Κατρούγκαλος στην ΑΔΕΔΥ, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε για τις μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο. Η μετατροπή των συμβάσεων αορίστου χρόνου σε σχέση εργασίας μόνιμου προσωπικού αφορά 40.000 υπαλλήλους και σχεδιάζεται, προκειμένου να απελευθερωθεί το καθεστώς της κινητικότητας, καθώς μέχρι σήμερα υπήρχαν νομικά εμπόδια για τις μετατάξεις του προσωπικού με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου.katrougalos
Η πλειοψηφία των υπαλλήλων αορίστου χρόνου προέρχονται από μονιμοποιήσεις συμβασιούχων και για τον λόγο αυτόν δεν κατατάχτηκαν σε θέσεις μόνιμου προσωπικού. Το σύνολο των υπαλλήλων, που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα ή απολύθηκαν κατά την προηγούμενη τετραετία, διατηρούσαν σχέση εργασίας αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν οι απολυμένοι ή όσοι έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα από τους σχολικούς φύλακες, τους δημοτικούς αστυνόμους και τις καθαρίστριες.
Οι «μονιμοποιήσεις» των υπαλλήλων αορίστου χρόνου αφορούν περίπου 40.000 υπαλλήλους, οι οποίοι απασχολούνται στο στενό δημόσιο τομέα και στα ΝΠΔΔ ενώ δεν θα ενταχθούν στο νέο καθεστώς όσοι υπηρετούν σε ΝΠΙΔ και ΔΕΚΟ. Στον στενό δημόσιο τομέα (Υπουργεία και εποπτευόμενους Οργανισμούς) απασχολούνται σήμερα 25.174 υπάλληλοι με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου ενώ στους 15.000 περίπου υπολογίζονται οι Δημοτικοί Υπάλληλοι σε Δήμους, Περιφέρειες και ΝΠΔΔ των ΟΤΑ.
Η καθιέρωση μίας ενιαίας σχέσης εργασίας σε όλο το Δημόσιο σε συνδυασμό με δημιουργία οργανικών θέσεων μόνιμου προσωπικού, προστατεύει τους εργαζόμενους από απολύσεις, ενώ τους εντάσσει ισότιμα στο καθεστώς κινητικότητας. Οι υπάλληλοι με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου, που θα αποκτήσουν εργασιακή σχέση μόνιμου προσωπικού, θα μπορούν να διατηρήσουν τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα και να παραμείνουν στον ασφαλιστικό φορέα που κατέβαλαν εισφορές, όπου στις περισσότερες περιπτώσεις ήταν το ΙΚΑ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ